Referendum nova mantra?

Odluku o promeni granica mogu doneti samo građani na referendumu, kaže predsednik Ustavnog suda Srbije.

Izvor: FoNet, Beta

Četvrtak, 16.02.2006.

14:29

Default images

Slobodan Vučetić kaže da je po važećem Ustavu Srbije teritorija Srbije jedinstvena i neotuđiva, a o promeni granice odlučuju građani referendumom. "Zavisno od rezultata pregovora o Kosovu, odluku o promeni granica mogu doneti samo građani na referendumu, ako se za to izjasni apsolutna većina biračkog tela koju čine svi građani s pravom glasa. Samo tako je moguća izmena granica Srbije, dok važi ovaj Ustav", kaže on.

Vučetić objašnjava da bi biračko telo za referendum činilo ukupno biračko telo Srbije, uključujući i ono na Kosovu, koje je, prema rezoluciji 1244, njen deo. Referendum raspisuje i sprovodi Skupština Srbije. Kako će on tehnički biti realizovan na Kosovu, u uslovima međunarodnog protektorata, to nije pravno, nego političko pitanje i stvar dogovora sa OEBS-om, UNMIK-om i privremenim kosovskim institucijama, dok kosovski Albanci sami treba da odluče da li će na referendumu učestvovati", rekao je Vučetić za Danas.

"Referendum u Srbiji bežanje od odgovornosti"

Zamenik predsednika Demokratske stranke Nenad Bogdanović izjavio je da je najava referenduma u Srbiji o statusu Kosova bežanje vlasti od odgovornosti. "To je već viđeno u Srbiji. Kada političari sumnjaju i ne veruju da imaju snage da se izbore za nešto što je dobro i u interesu naroda, onda počnu da pričaju o referendumu", rekao je Bogdanović.

Vlasi: Ponavljanje politike Miloševića

Savetnik premijera Kosova Azem Vlasi kaže da prema rezoluciji 1244 Srbija nema suverenitet nad Kosovom i da bi raspisivanje referenduma u Srbiji po pitanju Kosova bilo ponavljanje politike Slobodana Miloševića. Na pitanje da li bi kosovski Albanci učestvovali na referendumu o promeni granica Srbije, Vlasi odgovara da građani Kosova mogu da izađu samo na referendum o nezavisnom Kosovu, u granicama koje priznaje rezulucija 1244 i koje je Kosovo imalo prema Ustavu iz 1974.

"Miloševićev ustav iz 1991, koji nam je nametnut, mi ne priznajemo, kao što ga ne priznaju ni međunardona zajednica ni rezolucija 1244, koja govori o Kosovu u granicama prema Ustavu iz 1974, a ne u granicama Srbije", tvrdi Vlasi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: