Kosovo na putu do...

Sanda Rašković Ivić najavila je mogućnost raspisivanja referenduma o statusu Kosova, ako pregovori krenu loše po srpske interese.

Izvor: B92

Sreda, 15.02.2006.

09:20

Default images

Nakon sednice Saveta bezbednosti na kojoj su uglavnom ponovljeni različiti stavovi o situaciji na Kosovu, od predsednice Koordinacionog Centra za Kosovo i Metohiju Sande Rašković Ivić stigla je najava da se može održati referendum o Kosovu ukoliko stvari krenu naopako. Rašković smatra da je to legitimno pravo, sa čime se slažu i kosovski Srbi.

Sanda Rašović Ivić smatra da kroz održavanje referenduma o Kosovu, građani Srbije mogu da pokažu da su nezadovoljni rešenjem za Kosovu. Rašković Ivić za B92 kaže i da ukoliko se građani ne bi izjašnjavali na referendumu, Srbija gubi pravo da ikada traže taj deo teritorije nazad: "Referendum nije samo gest i nije samo terapisjka metoda, odnosno nije uopšte terapijska metoda. Ono je pravna metoda. Znači, pravno mi imamo pravo da se izjasnimo o tome šta ćemo da radimo sa delom svoje terotorije. Da li ćemo je poklanjati nekom narodu koji je u našoj zemlji manjina da na njoj pravi svoju državu."

Portparol Demokratske partije Kosova Vljora Ćitaku u izjavi za B92 ocenjuje da su kosovski Albanci sednicom Saveta bezbednosti ohrabreni da rade još više kako bi izgradili standarde u kosovskom društvu. Na ponudu predsednika Srbije za široku autonomiju, Ćitaku odgovara stavom da se o volji za nezavisnim i suverenim Kosovom ne pregovara. Ćitaku kaže i da se kosovski Albanci ne plaše eventualnog održavanja referenduma o Kosovu: "Volja više od 90 odsto ljudi koji žive na Kosovu opredeljeni su za nezavisnost. Mi smo već izrazili našu želju kroz politički život koji smo stvorili tokom poslednjih godina, ali svakako mi smo spremni, i mi nećemo biti protiv referenduma, jer smo potpuno sigurni u rezultat. I sigurna sam da i međunarodna zajednica i Srbija znaju ishod."

Član tima Srbije za pregovore o statusu Kosova Marko Jakšić smatra da su sva politička sredstva u igri – od referenduma do okupacije: "Na taj način ćemo da pošaljemo svima jasne poruke da se mi odreći ovog prostora nećemo lako i da ćemo sebi uvek ostaviti novu mogućnost i pravo da ovaj deo ponovo prisvojimo. Mislim da sigurno da je broj onih koji bi se izjasnili za celovitost Srbije bio bi puno veći. Da li će Albanci da izađu ili ne, to je njihovo pravo."

O Kosovu je govorio i premijer Srbije Vojislav Koštunica koji je ponovio da bi svaki pokušaj nametanja rešenja i otimanje dela teritorije Srbije, značilo pravno nasilje nad jednom demokratskom državom i nasilje nad međunarodnim poretkom: "Deliti Srbiju otimanjem Kosova i Metohije predstavljalo bi direktno kršenje najopštijih principa međunarodnog prava. Svi principi koje Srbija zastupa u rešavanju pitanja Kosova bez izuzetka su univerzalni principi saglasni međunarodnom pravu. Polazeći od tih najopštijih načela, u potpunosti opredeljena da se pronađe valjano kompromisno rešenje u vidu suštinske autonomije za Kosovo i Metohiju."

Kako B92 nezvanično saznaje, međunarodni zvaničnici u svim razgovorima sa Beogradom i Prištinom zastupaju iste stavove - Albancima se prenosi stav da će dobiti nezavisnost, ali kada ispune sve uslove, a Beogradu da mora da se suoči sa realnošću da mora da plati zbog Miloševićeve politike. Kako tvrde izvori, Albanci će morati da zasluže nezavisnost i da nauče da se ponašaju kao većina koja je odgovorna za celokupno stanje na Kosovu. U toj situaciji, Srbija treba da razmišlja kako će obezbediti Srbe na Kosovu, jer ima priliku da postavlja uslove koje će Albanci morati da ispunjavaju. Što se tiče crkava i manastira oni će dobiti najvišu zaštitu, a međunarodno prisusutvo ostaje za vreme implementacije, ali ne zauvek.

Tadić nudi široku autonomiju

Tadić je sinoć ambasadorima Rusije i Nemačke u Ujedinjenim nacijama  Andrejem Denisovim i Ginterom Plojgerom, čije su zemlje članice Kontakt-grupe, posle sednice Saveta bezbednosti još jednom izneo stavove Srbije o pregovorima o statusu Kosova, istučući da je neophodno da što pre počne dijalog Beograda i Prištine kako bi problemi Srba u Pokrajini bili rešavani. Predsednik Srbije je u govoru pred SB UN ponudio kosovskim Albancima široku autonomiju, koja će ih u većini pitanja svakodnevnog života učiniti samostalnim u odnosu na Beograd, ali da ta ponuda važi samo pod uslovom da ista autonomija bude data i srpskom entitetu.

Boris Tadić je izjavio i da vlasti u Beogradu moraju u okviru svojih diplomatskih aktivnosti ubediti sve članice Kontakt-grupe da bi nezavisnost Kosova i Metohije destabilizovala čitav region. "Presedan koji bi nastao proglašenjem nezavisnog Kosova bio bi izuzetno opasan za stabilnost čitavog regiona, a ne samo za stabilnost Srbije. U tom smislu radi se o opštem interesu. Neke članice Kontakt-grupe isticanjem specifičnosti Kosova polako stvaraju uslove za specifično rešenje na Kosovu koje bi odudaralo od međunarodnog prava. Protivim se takvom pristupu i mislim da naša pregovaračka pozicija mora da bude usmerena na ubeđivanje tih članica Kontakt-grupe da takvo rešenje nije produktivno", kaže Tadić za RTS.

Nikolić: Ušli nam u pore

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić kaže da niko nema pravu da mu prigovara zbog toga što se zauzima za proglašavanje okupacije dela državne teritorije ako Kosovo dobije nezavisnost jer se takav zahtev temelji na Ustavu Srbije. "Srbija nema potencijala da vodi nove ratove, ali i pored toga ne može da se miri sa odizimanjem dela teritorije. Zapad nam ne garantuje ništa zato što nam je u međuvremenu ušao u pore, uništio sve naše oružje i duh naroda. Ako Kosovo dobije nezavisnost, otcepljenje od Srbije mogle bi da traže opštine Preševo i Bujanovac, Raška oblast i Mađari u Vojvodini", kaže Nikolić.

"Nezavisnost jedan od ishoda"

Ambasadori SAD i Velike Britanije u UN ocenili su u utorak na sednici SB da kosovske institucije moraju da učine mnogo više na primeni standarda i ukazali da je nezavisnost Pokrajine jedno od rešenja statusa Kosova. Ambasador SAD Džon Bolton rekao je da su kriza na Kosovu 1999. i period međunarodne uprave koji je usledio učinili da Kosovo bude poseban slučaj. "Primena standrada je veoma važna, ali u cilju ubrzavanja pregovora o statusu kosovske institucije moraju da ulože veće napore, posebno u ključnim oblastima, kao što su prava manjina, decentralizacija i zaštita verskih objekata. Kada se u obzir uzmu sve opcije, nezavisnost Kosova je moguć ishod", rekao je Bolton.

Ambasador Velike Britanije u UN Alan Tompson rekao je da bi pregovori o statusu trebalo da budu okončani ove godine i da bi u obzir morale biti uzete težnje 90 odsto stanovništva Pokrajine. "Nezavisnost je jedna od opcija koja bi regionu donela mir i bezbednost, ali Vlada Kosova međunarodnoj zajednici i SB UN mora da pokaže da je zaista opredeljena za multietničko Kosovo", kaže on.

Diplomatske aktivnosti

Zamenik ministra spoljnih poslova Italije Đulio Terci izjavio je da će se njegova zemlja strogo pridržavati principa Kontakt-grupe i da to međunarodno telo nije donelo odluku o nezavisnosti Kosova. "Sve opcije su na stolu", rekao je Terci predstavnicima kosovskih Srba na sastanku u Prištini.

Član beogradskog tima za pregovore o statusu Kosova Goran Bogdanović izjavio je da je italijanski diplomata ponovio stavove Kontakt-grupe da nema podele i vraćanja na stanje pre 1999. "Za nas je neprihvatljiv bilo kakav oblik nezavisnosti", rekao je Bogdanović i dodao da je italijanskom diplomati preneto da kosovski Srbi podržavaju stavove koje je o Kosovu na sednici SB UN izneo predsednik Srbije.

Terci se sreo i s predsednikom Kosova Fatmirom Sejdiuom, kom je rekao da je u Prištinu dosao da prenese poruku svoje zemlje da su članice Kontakt-grupe jedinstvene u opredeljenju za rešavanje statusa Kosova. "Ovde sam da prenesem poruku da pregovori treba da se nastave tako da Kosovo bude stabilno, multietničko i demokratsko", rekao je Terci.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu se zahvalio italijanskom diplomati i rekao kako očekuje da će Italija kao i ranije podržati Kosovo na njegovom putu ka demokratskim i evroatlanskim procesima.

Zamenik specijalnog izaslanika UN za status Kosova Alber Roan boravi u Beogradu da bi čuo stavove predstavnika srpske strane uoči početka pregovora o statusu Kosova, 20. februara u Beču. Roan se juče sastao s predstavnicima Srpske pravoslavne crkve i savetnicima predsednika i premijera Srbije i predstavnicima Koordinacionog centra za Kosovo. Austrijski diplomata će razgovarati i sa ambasadorima zemalja-članica Evropske unije.

Alber Roan će predsedavati sastankom koji će 20. i 21. februara biti održan u Beču na temu decentralizacije vlasti na Kosovu, kojim će biti otvoreni direktni pregovori Beograda i Prištine.

Ministar inostranih poslova Nemačke Frank Valter Štajmajer sastaje se u Berlinu sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenih nacija za pregovore o statusu Kosova Martijem Ahtisarijem. Kako se navodi u saopštenju Ministarstva inostranih poslova, predmet razgovora biće pregovori o statusu Kosova.

Albanija: Bez saveza s Kosovom

Šef albanske diplomatije Besnik Mustafaj izjavio je sinoć da Albanija nije zainteresovana za uspostavljanje saveza s Kosovom jer bi taj savez zahtevao novo iscrtavanje granica u regionu, čemu se njegova zemlja protivi. "Albanija podržava nezavisnost Kosova uz poštovanje prava srpske manjine", rekao je on u Vašingtonu, posle sastanka Američko-jadranske povelje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

15 h

Podeli: