Platforma Albanaca s juga Srbije

Albanci s juga Srbije zahtevaju decentralizaciju vlasti, specijalne odnose s Kosovom, povlačenje vojske i policije.

Izvor: B92

Petak, 13.01.2006.

20:01

Default images

Pozivajući se na međunarodna dokumenta o zaštiti ljudskih prava Albanci iz opština Bujanovac, Preševo i Medveđa u predloženoj Političkoj platformi, koja bi trebalo sutra da bude usvojena, zahteva se dobijanje političkog subjektiviteta kroz "specijalne oblike političkih i sudskih organizacija".

Ona bi bila u skladu sa istorijskim, kulturnim, jezičkim, obrazovnim, religioznim i drugim okolnostima, u kojima žive u ove tri opštine.

Kao prioriteni zadatak takve administracije navodi se obrazovanje, kultura, upotreba jezika i nacionalnih simbola, korišćenje prirodnih resursa, ekonomski razvoj, lokalna i pogranična policija, stambene sfere, zdravstvo, socijalna zaštita i pravosuđa. Sve ovo, precizira se u platformi, mora da bude prilagođeno volji građana izraženoj na referendumu 1992.godine.

Albanci sa juga Srbije traže decentralizaciju vlasti i prenošenje kompetencija sa centralnog nivoa na lokalnu administraciju kao i "uspostavljanje" Okružnog i Trgovinskog suda i Odeljenja za prekršaje "sa regionlnim kompetencijama".

U platformi se zahteva "potpuno i momentalno povlačenje srpske vojske i policije", a njihove kompetencije bi preuzela multietnička policija.

Zahteva se zaustavljanje dalje izgradnje baze Cepotina kod Bujanovca i osnivanje posebne pogranične policije sastavljene od lokalnog stanovništva.

Albanski odbornici opština Preševo, Bujanovac i Medjvedja održaće sutra sednicu u Preševu na kojoj bi trebalo da glasaju o političkoj platformi.

Ljajić: Očekivano

Predsednik Koordinacionog tela za jug Srbije Rasim Ljajić izjavio je da država na jugu Srbije ne treba da učini ništa što može da utiče na porast političkih tenzija.

On je ocenio da je politička platforma Albanaca sa juga Srbije "očekivani politički potez". U više navrata najavljivali smo da početak pregovora o konačnom statusu Kosova i Metohije Albanci sa juga Srbije mogu iskoristiti da se i njihovo pitanje rešava u tom paketu, istakao je Ljajić. On je rekao da odgovor na deklaraciju neće biti medijsko i političko prepucavanje. Naš odgovor na deklaraciju biće realizacija procesa integracije Albanaca u državni i politički sistem ove zemlje, naglasio je Ljajić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: