Prvi krediti uz pomoć države

Podeljeno je prvih 59 kredita za stanove koji su dobijeni uz pomoć države.

Izvor: B92

Četvrtak, 20.10.2005.

21:03

Default images

Krediti su isplaćeni u Rajfajzen banci koja je prva potpisala ugovor sa Vladom Srbije i Nacionalnom korporacijom o kreditiranju građana. Od ukupno 442 zahteva, do sada su odobrena 224 stambena kredita koje dotira država. Država je obezbedila 20 odsto sa godišnjom kamatom od samo 0,1 odsto, građani daju učešće od 10 odsto, dok je 70 odsto pozajmice dala banka sa kamatom od 6,95 odsto, koja je znatno niža od tržišne.

Problem sa kojim su se suočili korisnici kredita bilo je to što su prodavcu morali da plate kaparu, a da nisu znali da li će i kada dobiti kredit: "Verujem da ćemo biti u mogućnosti da prodavcima stanova, koji od kupaca traže da im deo novca isplate unapred, damo pismene garacije da će u određenom roku dobiti novac", kaže predsednik Izvrsnog odbora Rajfajzen banke Budimir Kostić.

Ministar finansija Mlađan Dinkić najavio je da će ubuduće krivično odgovarati građani za koje se posle provere ispostavi da su dali lažne podatke i da već poseduju nekretnine koje nisu prijavili. Sledeće godine država će za stambene kredite obezbediti 2,8 milijardi dinara. Ove godine za te namene je izdvojeno 900 miliona dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: