Masovni protesti u Tel Avivu

Desetine hiljada jevrejskih demonstranata u Tel Avivu protestuje protiv najavljenog povlačenja izraelske vojske iz pojasa Gaze.

Izvor: B92

Četvrtak, 11.08.2005.

22:14

Default images

Jevrejski naseljenici sa obale Gaze i brojni drugi demonstranti desničarske orijentacije, koji su se okupili na Rabinovom trgu, nastoje da spreče povlačenje, koje je najavljeno za sledeću sredu. Jevrejski ultranacionalisti mesecima protestuju tražeći povlačenje odluke izraelskog parlamenta, koji je odobrio Šaronov plan o uklanjanju 21 naselja iz pojasa Gaze i četiri od 120 sa Zapadne obale.

"Nijedna arapska zemlja nije uradila svojim građanima to što ste vi (premijer Arijel Šaron) uradili... Pre nego što iselite ljude iz njihovih domova, kao što je predviđeno, plan treba da prođe na izborima ili referendumu", rekao je vođa naseljenika Benzi Liberman okupljenoj masi.

Demonstranti kažu da će sledeći korak biti upućivanje hiljada ljudi u ponedeljak kako bi pokušali da se probiju kroz blokade koje postavila vojska i ušli u Gazu i tako pomogli tamošnjim Jevrejima u nenasilnom otporu.

Izbori su dali tesnu većinu za podršku planu premijera Arijela Šarona za rešavanje sukoba sa Palestincima, koji predviđa ustupanje određenih teritorija koje se sada nalaze u okviru jevrejske države. Plan povlačenja podržale su SAD, kao nagoveštaj obnavljanja mirovnih pregovora između Izraelaca i Palestinaca.

Posledica rata 1967.

Teritorije osvojene 1967. (BBC)
To je prvi put da je izraelska vlast povukla ovakav potez, povlačenje sa teritorije koju ortodoksni Jevreji smatraju svetom zemljom, koju je Jevrejima namenio bog.

Izraelska naselja u palestinskim područjima se u svetu uglavnom smatraju nelegalnim, iako Izrael to negira. Naime, Izrael je te teritorije, kao i istočni Jerusalim, osvojio u Šestodnevnom ratu 1967. godine. Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija proglasio je rezoluciju 242, u kojoj se kaže da je bilo kakvo dobijanje teritorija kroz rat neprihvatljivo, i od tada se smatra da je vlast Izraela nad Gazom i Zapadnom obalom nelegalno. Tada je oko 500.000 Palestinaca pobeglo u Egipat, Siriju, Liban i Jordan, a posle tog priliva izbeglica i pojave radikalnih pokreta, i te zemlje postale su izuzetno nestabilne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: