"U MUP-u najbezbednije"

Načelnik javne bezbednosti Miroslav Milošević kaže da je Ulemek posle predaje doveden u MUP jer to bilo najbezbednije mesto.

Izvor: B92

Petak, 20.05.2005.

15:18

Default images

Načelnik Resora javne bezbednosti MUP-a Srbije Miroslav Milošević potvrdio je da je bio prisutan kada su ministar Dragan Jočić i šef Bezbednosno-informativne agencije Rade Bulatović bili sa Miloradom Ulemekom u zgradi MUP-a.

Reč je o noći kad se Ulemek predao i kada je, kako tvrdi bivši šef žandarmerije Goran Radosavljević, odveden na zahtev ministra u zgradu MUP-a: "Pošto je to bila, ako se sećate, subota kasno noću, znači neredovno radno vreme, pred nama su blie dve varijante, da lice prenoći u prostorijama za zadržavanje SUP-a u Beogradu ili da se odmah u toku noći izvadi potrebna dokumentacija i da se on sprovede u Okružni zatvor. Po našoj proceni, ova druga varijanta je bila sigurnija. Legija je bio doveden u službene prostorije Ministarstva, u sedište srpske policije u ulici Kneza Miloša 101 zato što je ta zgrada najbezbednija i tačno je da sam ja nekoliko puta izlazio a to je zato što sam davao izjave za medije", objasnio je Milošević.

Međutim, iako su, kako tvrde pravni stručnjaci, ministar Jočić i šef Agencije Bulatović prekršili Zakon, generalni inspektor Vladmir Božović kaže da bez nečijeg predloga on tu ništa ne može da uradi: "Genralni inspektor i služba generanog inspektora treba da se zaintreresuje za sve gde može biti vršeno kršenje zakona, kršenje nečjih prava, zloupotreba bilo koje vrste i naravno po metodologiji rada više smo okrenuti na konkretna pitanja građana i njihovih problema u vezi sa policijom, tako da to od nas, za sada, niko nije tražio".

Iako je Milorad Ulemek optužen za ubistvo premijera Srbije, ali i predsednika Demokratske stranke Zorana Đinđića, predstavnici njegove stranke, tek najavljuju da će za dve nedelje postaviti pitanje o sastanku u MUP-u. Potpredsednik Dragan Šutanovac: "Mi ne možemo da pokrenemo inicijativu o tome, ali ćemo na Odboru za bezbednost postaviti jasno pitanje da li je tačno ono za šta postoje indicije i priča se u javnosti da je tada palo par dogovora koje je kasnije, kako kaže gospodin Legija ispoštovao, a nisu ispoštovani od ljudi iz MUP-a. Čućete sve to na Odboru za bezbednost koji će biti za dve nedelje":

Podsetimo, bivši komandant Žandarmerije Goran Radosavljević Guri izjavio je za B92 da Ulemek nasamo pričao sa ministrom Jočićem i šefom BIA Bulatovićem, a da je sastanak održan na zahtev ministra Dragana Jočića.

Portparol Specijalnog suda Maja Kovačević ocenila je da je sastanak ministra policije i šefa BIA sa Miloradom Ulemekom protivzakonit. Sa ocenom o protivzakonitosti slažu se i pravni stručnjaci, koji smatraju da je sad na tužiocu da reaguje.

Milošević: MUP nema nadležnost za "Lupusa"

Miroslav Milošević je izjavio i da on nema nikakve veze sa agencijom za obezedjenje lica i objekata „Lupus“.

Reč je o agenciji koju je osnovala supruga Milora Ulemeka, Aleksandra Ivanović, u kojoj su, prema saznanjima B92, zaposleni bivši pripadnici rasforimirane Jedinice za specijalne operacije. Milošević navodi i da se o toj agenciji informisao iz medija: "Mogu samo da dodam da MUP Republike Srbije nema nadležnosti koje su vezane za status takvih agencija, procedura osnivanja i registrovanja takvih firmi je u nadležnosti drugih organa".

SPO ponovo traži zatvaranje "Lupusa"

Srpski pokret obnove zatražio je od Vlade Srbije da zatvori agenciju za obezbeđenje "Lupus", koju je osnovala supruga Milorada Ulemeka, prvooptuženog za ubistvo premijera Zorana Đinđića.

"Tražimo od premijera Srbije Vojislava Koštunice i ministra unutrašnjih poslova Dragana Jočića da odmah bude rasformirana paravojna oružana formacija Aleksandre Ivanović, odnosno Milorada Ulemeka", rekao je na konferenciji za novinare potpredsednik SPO Srđan Srećković.

On je naglasio da je ta takozvana agencija za obezbeđenje formirana od pripadnika Jedinice za specijalne operacije, koja je rasformirana tokom akcije "Sablja", posle ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića. Pojedini pripadnici JSO optuženi su za učešće u ubistvu Zorana Đinđića, kao i još nekoliko političkih ubistava u Srbiji. On je od nadležnih organa zatražio i da se bivšim pripadnicima "Crvenih beretki" oduzmu dozvole za posedovanje i nošenje oružja, jer je, prema njegovim rečima, više puta dokazano da su oni bili velika pretnja stabilnosti Srbije.

I pored najava ministra spoljnih poslova da će njegovi predstavnici u Vladi Srbije na sednici u četvrtak zatražiti da Vlada o tome razgovara, kako je rečeno posle sednice, Vlada nije razgovarala niti su poslanici SPO-a pokrenuli to pitanje.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopštilo je 17. maja da bivši pripadnici rasformirane JSO, kao radnici agencije za obezbeđenje "Lupus", nisu dobili dozvole za posedovanje i nošenje oružja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

16 h

Podeli: