Još jedna dobrovoljna predaja?

Kako saznaje B92, posle dobrovoljne predaje Milana Gvera, i optuženi sa iste optužnice, general Radivoje Miletić, učiniće isto.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 24.02.2005.

09:43

Default images

Kako saznaje B92, Miletić želi da u Vladi Srbije razgovara o dobrovoljnoj predaji Haškom tribunalu. I Miletić očekuje da će dobiti pomoć države i garancije za privremeno puštanje na slobodu.

General-major Radivoje Miletić je, u vreme rata u Bosni, bio pomoćnik načelnika Generalštaba Vojske RS, zadužen za obuku trupa i izvođenje akcija vojske bosanskih Srba. Kao i general Gvero, i Miletić je, prema navodima Tužilaštva, učestvovao u planu političkog i vojnog rukovodstva bosanskih Srba da se Muslimani proteraju iz Srebrenice i Žepe.

Prema navodima haške optužnice, general Miletić je čak sastavljač naredbe koju je 8. marta 1995. godine izdao Radovan Karadžić, a u kojoj se srpskoj vojsci naređuje da u enklavama Srebrenica i Žepa stvori nepodnošljive uslove za život i bosanskim Muslimanima jasno stavi do znanja da ne mogu preživeti ukoliko ostanu u Srebrenici i Žepi.

Miletić i Gvero terete se, u pet tačaka, za progon na rasnoj, verskoj i političkoj osnovi, za ubistva, prisilno premeštanje i  deportaciju stanovništva. Inače, u Haškom tužilaštvu potvrđeno je da se na zajedničkoj optužnici koja se odnosi na pripremu zauzimanja Srebrenice i proterivanje Muslimana iz Žepe, nalazi još jedan bivši oficir Vojske RS, ali se njegovo ime za sada drži u tajnosti.

Simić: Na optužnici i Tolimir

Savetnik predsednika Srbije Jovan Simić izjavio da je Haški tribunal podigao optužnicu i protiv generala u penziji Vojske RS Zdravka Tolimira.

On je za banjalučku Alternativnu televiziju kazao da se u otpečaćenoj optužnici Haškog tribunala protiv generala Milana Gvera nalaze i imena generala Radivoja Miletića i Zdravka Tolimira. Simić je naveo da je ta optužnica stigla u Beograd, "da je išla od ruke do ruke i da je videlo više ljudi", kao i da su mu neki od njih rekli da se na njoj nalazi i ime generala Zdravka Tolimira.

General Zdravko Tolimir u vreme rata bio je načelnik Generalštaba Vojske RS za bezbednost i jedan od najbližih saradnika tadašnjeg komandanta Glavnog štaba Ratka Mladića, haškog begunca.

Gvero stigao u Hag

Penzionisani general Vojske Republike Srpske Milan Gvero stigao je u pritvor Haškog suda. Istovremeno, Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici odluku kojom se daju garancije haškom optuženiku Milanu Gveru da priprema svoju odbranu na slobodi.

Gvero je otputovao u Hag u četvrtak u podne. Odatle Gvero će biti prebačen u pritvorsku jedinicu u Sheveningenu. On je direktno doveden u izdvojeni deo beogradskog aerodroma Surčin, a ispratilo ga je dvadesetak rođaka, koji su pušteni u aerodromsku zgradu da bi s njim proveli poslednjih pola sata pred let. Za to vreme, ispred ulaza u izdvojeni deo aerodroma nekoliko pripadnika SAJ-a, sa maskama na licu, obezbeđivali su aerodromsku pistu.

Iz Vlade Srbije ranije je saopšteno da je bivši zamenik komandanta Vojske RS "u razgovoru sa ministrom pravde Zoranom Stojkovićem odlučio da dobrovoljno ode u Haški tribunal, kako bi na taj način pomogao narodu i državi". Vlada Srbije je istakla da će dati sve potrebne garancije da Gvero bude pušten na slobodu do početka suđenja i da će pružiti potrebnu pomoć porodici generala Gvera.
U međuvremenu, kako javlja specijalni izveštač B92 iz Haga, Miloš Milić, Haški tribunal je otpečatio optužnicu protiv Milana Gvera. Na istoj optužnici nalazi se i nekadašnji zamenik Ratka Mladića, na mestu zapovednika Vojske RS, Radivoje Miletić.

Oni se smatraju članovima tzv. udruženog zločinačkog poduhvata, u kom su bili i Radovan Karadžić, Radislav Krstić, Ratko Mladić, Ljubiša Beara, Vidoje Blagojević, kao i ostali, mahom haški optuženici, koji se u Hagu procesuiraju za zločin u Srebrenici.

Nakon Gvera, u Hag ide i Delić

Sledeæi: Deliæ
Nakon Gvera, u Hag bi uskoro trebalo da otputuje i bivši zapovednik Armije Bosne i Hrecegovine,  general Rasim Delić. Haški tribunal je u sredu otpečatio optužnicu protiv njega, a upravo je Delić obavestio javnost da je optužen pred Haškim tribunalom, najavljujući da će se u predstojeći ponedeljak doborovoljno predati.

Delić se u četiri tačke tereti da je komandno odgovoran za kršenje zakona i običaja ratovanja nad bosanskim Hrvatima i Srbima 1993. i 1995. godine. Prema optužnici, Delić se tereti da nije sproveo istragu, niti kaznio pripadnike odreda mudžahedina, "svetih ratnika", koji su ubili oko 40 hrvatskih civila u blizini sela Malina. 1995. godine ti mudžahedini su u logoru Kamenica ubili i zlostavljali srpske zatvorenike i silovali zatvorenice u logoru Kamenica. Delić je, prema optužnici, znao za te zločine, ali ih nije sankcionisao. U tekstu optužnice se navodi i da je sve te zločine počinio odred mudžahedina, čiji su pripadnici poreklom iz islamskih zemalja.

Inače, to je prva od šest optužnica koje je krajem decembra 2004. potpisala glavna tužiteljka Tribunala, Karla Del Ponte.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: