Neko smenjuje specijalnog tužioca?

Izvori B92 potvrdili su pisanje beogradske štampe da se se sprema smena specijalnog tužioca Jovana Prijića

Izvor: B92

Nedelja, 16.01.2005.

14:56

Default images

Izvori B92 navode da je Prijićevo mesto ponuđeno jednom od njegovih zamenika iz Republičkog javnog tužilaštva. Analitičari procenjuju da bi smena specijalnog tužioca mogla da bude posledica tajnog sukoba dve struje u srpskom pravosuđu.

Posle neuspelih pokušaja da se ukine specijalni sud, izgleda da je na red došao specijalni tužilac. Prema pisanju štampe, suprotstavljene struje u srpskom pravosuđu imaju različite interese u vezi sa ulogom Dejana Milenkovića Bagzija u procesu protiv optuženih za ubistvo premijera Zorana Đinđića. Milenkovićevo izručenje iz grčkog zatvora očekuje se još od jula prošle godine, kada je uhapšen u Solunu.

Dok jedna struja želi da iskoristi Milenkovića kako bi oborila Prijićevu optužnicu, druga je navodno spremna da mu ponudi status svedoka saradnika pod uslovom da kaže sve što zna o atentatu i njegovim akterima. U tom slučaju, Prijićeva optužnica bila bi potvrđena, a sudbina Milorada Ulemeka Legije i ostalih optuženih, zapečaćena.

Portparol Specijalnog suda Maja Kovačević kaže da za sada nema nikakvih informacija o smeni specijalnog tužioca. Ona za B92 objašnjava da bi procesi koji su u toku pred tim sudom trebalo normalno da se nastave, čak i ukoliko bude smenjen specijalni tužilac. Neki novi tužilac imao bi pravo da menja sadržaj već podignutih optužnica, rekla je ona: "Trenutno pred Sudom za organizovani kriminal teče više suđenja, ali najteže i najkomplikovanije suđenje jeste suđenje za ubistvo premijera Đinđića. Mislim da ne bi smelo da se dogodi da se to suđenje dodatno komlikuje, ili otežava. Ovo je prvi put da država pokušava da se obračuna sa organizovanim kriminalom i ona polaže ispit da li je sposobna za to, ili ne". 

Tužilac Jovan Prijić uspeo je za godinu i po dana da podigne više od 15 optužnica za organizovani kriminal, kazala je Maja Kovačević: "Sve te optužnice odobrio je sud, što znači da postoji osnovana pretpostavka za izvršenje kriminalnih dela“.

I direktor Instituta za kriminološka istraživanja Dobrivoje Radovanović tvrdi da su najave o eventualnoj smeni Specijalnog tužioca Jovana Prijića rezultat sukoba dve struje u pravosudnom sistemu Srbije. U izjavi za "Blic" Radovanović je precizirao da Prijićevu smenu želi, kako se izrazio, "patriotska" struja iz vremena bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića, koja je uticajnija.

Dokaz da istina nije u interesu vlasti

Bivši potpredsednik Vlade Srbije Žarko Korać kaže da javnost mora da reaguje na moguću smenu Jovana Prijića.

Korać ocenjuje da neko želi da unese haos u sudjenje optuženima za ubistvo Zorana Đindjića jer se boji da bi u daljem toku suđenja moglo da se pokaže koja je to politička pozadina ubistva premijera Đinđića: "Ako je tačno da se bez ikakvog jasnog obrazloženja, bez ikakvog stvarnog razloga, zaista namerava da zameni Jovan Prijić, onda moram da kažem da više neće biti nikakve sumnje da ovoj koaliciji, naročito nekim pojedincima i strankama u njoj, u stvari nije ni u kakvom interesu da se ovog trenutka dozna istina o tome ko je stvarni organizator i izvršilac ubistva Zorana Đinđića i drugih ubistava, Ivana Stambolića na primer, i da zaista neko počinje da sakriva moguću sopstvenu odgovornost za ono što se desilo", kazao je Korać.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: