Situacija u Ukrajini se zaoštrava

Posle objavljivana zvaničnih rezultata drugog kruga predsedničkih izbora, situacija u Ukrajini se još više zaoštrila.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 24.11.2004.

09:16

Default images

Prema podacima Centralne izborne komsiije, premijer Viktor Janukovič dobio je 49,46 odsto glasova, a kandidat opozicije Viktor Juščenko 46,61 odsto. Predsednik Ukrajine Leonid Kučma optužio je opoziciju da namevara da izvrši državni udar i upozorio da vlast nema nameru da ustukne pred pritiscima.

Opozicija je ponovo odbacila rezultate CIK-a, kazavši da su pravne mogućnosti izlaza iz situacije iscrpljene.

Juščenko je na mitingu na Trgu nezavisnosti u Kijevu, kojem prisustvuje oko 100.000 ljudi, pozvao na generalni štrajk. "Jedini put ka izlasku iz konflikta je da narod demonstrira svoju volju. Zato je Komitet za nacionalni spas proglasio opštenacionalni, politički štrajk", kazao je Juščenko svojim pristalicama na Trgu nezavisnosti u Kijevu.

On je naveo da će odluka CIK-a da zvanično saopšti Janukovičevu pobedu podstaći na još doslednije i odlučnije akcije opozicije. "Vlast je odbacila mogućnost političkih pregovora... Niko zbog toga ne treba da plače", poručio je Juščenko.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: