Sreda, 24.11.2004.

09:16

Situacija u Ukrajini se zaoštrava

Posle objavljivana zvaničnih rezultata drugog kruga predsedničkih izbora, situacija u Ukrajini se još više zaoštrila.

Izvor: B92

Situacija u Ukrajini se zaoštrava IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

25 Komentari

Sortiraj po:

Inspector Radisha

pre 19 godina

I Ukrajina, kao i sve ostale nestabilne evropske zemlje puca po savovima koji predstavljaju granice starih carstva i kraljevstva. Niti su zapadni za demokratiju, niti su istocni protiv nje. Tako je kako jeste i tako mora biti, a narodu, kao sto jedan komentator rece, nece biti bolje ni u jednom ni u drugom slucaju. A bogami ni u trecem.

rojf

pre 19 godina

Slazem se sa gornjim komentarom, koga CNN proglasi za pobjednika taj je pobijedio. Najsmjesniji je ovaj jadnik Putin, covjek cestitao Janukovicu pobjedu, a sad je (vjerovatno pod pritiskom Amera) povukao cestitku.
Koliko sam zapazio na nekoj karti biracko tijelo je gotovo podijeljeno na zapadni i istocni dio zemlje. Ima dosta slicnosti sa situacijom u bivsoj Jugi tako da ni rat nije nemoguc, a onda? Ko zna kako ce to dalje ici.
Nisam potpuno upucen u detalje, ali k'o da gledam:ovaj Juscenko je za ulazak u NATO, a ovaj Janukovic ne. Dakle, Ameri polako krecu sa sirenjem NATOa po bivsoj teritoriji SSSRa.

Vlajsa (PUNK METAL & NBG)

pre 19 godina

Kao sto sam pre neki dan vec napisao, ovo je sudbonosni trenutak da se Ukrajina jednom zauvek oslobodi ruskog jarma i krene ka civilizovanoj Evropi. Nadam se da je ukrajinsko stanovnistvo ,koje je pokazalo visok stepen politicke svesti i vecinom glasalo za opozicionog kandidata, nece propustiti i da ce se izboriti sa ovom besramnom izbornom kradjom.

gordana

pre 19 godina

Ona sa pletenicom nije amerikanka, to je Julija Timoshenko. Amerikanka je supruga Yushenka, ona sa zutom trakom, koja mu je dala cvijece kad je polozio zakletvu. Inace, ja zivim u Donjecku vec 10 godina, ovdje pricaju sasvim drugacije nego u Ljvovu. Ne vjerujte politicarima, svi kradu. Svi su isti, niko ne zeli demokratiju i niko se ne brine o volji naroda, nego gleda svoju korist. Kad ce to narod shvatiti. Vjerovatno nikada.

Nikola

pre 19 godina

Ja ne znam da li je na istok60:40 za vlast. Ako je tako, onda je opozicija, bez obizra na sve, mogla da organizuje efektivnu kontrolu.
Setite se, cak je i MIloseviceva izborna komisija priznala Kostunicinu pobedu (48:40). Kostunica je ubedljivo pobedio, opozicija se dobro spremila za kontrolu i tu nikakva namestaljka nije mogla da pomogne.
Ne sumnjam da je vlast namestala izbore, ali je mozda ukrala 3-5% glasova, vise se jednostanvno ne moze. I kada se oduzmu ti glasovi dobija se slika podeljene zemlje, ala Crna Gora. Srbija nije bila podeljena 2000, KOstunica je slistio Slobu za vise od 10%.
A da je Juscenko popularan sirom zemlje, sada bismo imali i miting u Harkovu a na samo u Lavovu i Kijevu. Ali ni.
I druga stvar - o kakvoj demokratiji prica taj Juscenko koji je bio premijer za vreme istog tog Kucme 1999-2001, pa se odmetnuo. Nesto kao Covic ili Milo. Ako neko misli da ce takvi likoci doneti dobro Ukrajini, onda svaka cast.

Jovan Jovanovic

pre 19 godina

Ma nije im to Sloba, pa da kad izadje beogradska raja na ulicu on odustane. To su malo drugaciji ljudi. Oni su usli u parlament i proglasili se pobednikom a ove nase "demokrate" su palile stogodisnje zdanje parlamenta, opljackali sve do cega su dosli pa onda tek trazili da osnuju vlast... Bitna razlika....

Zoran

pre 19 godina

Sada ce i Ukrajina da nadrlja.
Najgore je sto narod tamo misli da ce im pro-zapadna orijentacija doneti nesto dobro. Ta strasna zabluda vlada svuda.

dalibor_wien

pre 19 godina

Nisu mi jasni ovi nasi 'patriote' koji, iako nikada ni krocili nisu u Ukrajinu znaju ko je tamo dobio izbore i toboze pozivaju Ukrajince da ne podlegnu pritisku zapada. Zasto onda ne odete i ne pomognete 'pravoslavnoj braci' u kontramitinzima i podrsci vladi??!!

Zoran @ Beograd

pre 19 godina

Ovde se nije desila neverovatna izborna kradja. To jedino slep covek ne moze da vidi. Jedino ko zivi ovde (u Srbiji) moze da vidi kako bedno zivi obican narod pod vodjstom Tadica i Kostunice, o korupciji da i ne govorim.

schmee

pre 19 godina

Upravo sam se vratio iz L'viv-a. Desila se tako očigledna krađa da ja stvarno nemam reči. Pa ljudi moji, u oblasti Rivne, u kojoj sam posmatrao izbore, Juščenko je dobio Janukoviča sa 80 prema 20. Tako je bilo i u celoj Staroj Poljskoj (prozapadni orijentisan deo zemlje). Njihova izlaznost je 95%. I pored ove fantastične svesti naroda da mora sam da reši probleme, on je pokraden na najperfidniji mogući način. U proruskom delu zemlje odnos opozicija:vlast je 40:60. Nek mi neko objasni kako je onda Janukovič mogao da pobedi?!?!? Stvari su tako bolno slične našem 5. oktobru. Proveo sam tih 5 dana tamo preživljavajući svaki trenutak naše revolucije. Na žalost Ukrajinci toliko miran narod da jednostavno mislim da nisu sposobni za revoluciju. Pa ne ide se na demonstracije u koloni dva po dva! ...

Gordana, Norveška

pre 19 godina

Nesrećni Ukrajinci su tako pokradeni da im uši zvone... Setite se kako je nama bilo 2000. Setite se kako je poniženje peklo: vi ste sirotinja raja i koga briga za koga vi glasate. E, pa to sada peče dvadesteak miliona Ukrajinaca. Juščenko je predsednik izabran voljom većine, a Kučmin lakej ostaje Kučmin lakej. A Kučma je, kao što je opšte poznato, ukrajinska transkripcija reči Milošević.
Nadam se da ih zima neće obeshrabriti i da će istrajati u borbi ne za Juščenka, već za šansu da sami odlučuju o svojoj budućnosti.

Goran

pre 19 godina

Sada cemo da vidimo koliko su nasi prvoborci, izvoznici svetske demokratske revolucije, svesni i progresivni omladinci (pardon Otpor) uspeli da obrazuju i osveste mase Ukrajinskog naroda. Nadam se i da su Ukrajinci naucili od mladih srpskih boraca za slobodu i demokratiju da postoji samo jedna demokratija i samo jedan pogled na istinu.

David

pre 19 godina

Zrelost demokratije se ogleda u prihvatanju rezultata izbora a zrelost pravne drzave se odlikuje u njihovim sudovima - utvrdjivanjem cinjenica.
Suverenited srzave se ogleda u tome da se ne zovu spoljni posmatraci kao medijatori za svaku sitnicu (kao uciteljice on se bije).
Ono sto otpor iliti pora promovise je ulicna anarhiha a ne demokratija...

vinetu

pre 19 godina

Umesto sto smo im izvezli Otporase, bolje bi bilo da je M. Mladenovic odstampao malu skriptu iz koje bi se informisali koliko kosta USA demokratija.

Petar

pre 19 godina

Svi zaboravljaju da se ovde postavlja lazna dilema prozapadni (valjda demokratski) i proistocni (valjda nije demokratski), a zaboravlja se da je jedan sadasnji a drugi bivsi premijer pod predsednikom Kucmom.
A to sto se tice izvozenja revolucije "a la Otpor" tice to je vec prica za sebe, vec vidjeno, posebno fotografije na BBC-ju u prvom planu uzdignutih skupljenih pesnica. I ta pesnica je jedina i poslednja slicnost izmedju nase i ukrajinske situacije.

Saša Novak @ NL

pre 19 godina

Podrzavam teznje ka oslobodjenju Ukrajine, pa makar to vodilo podeli. Mozemo biti ponosni i na ulogu srpskog pokreta OTPOR-a koji je takodje doprineo stanju mobilizacije slobodo-umnog naroda.

Zoran, Kijev

pre 19 godina

Ovde se desila neverovatna izborna kradja. To jedino slep covek ne moze da vidi. Jedino ko zivi ovde (u Ukrajini) moze da vidi kako bedno zivi obican narod pod vodjstom Kucme i Janukovica, o korupcoji da i ne govorim.

Boris

pre 19 godina

A zasto bi i pristali na pregovore kada zele da dobiju ono sto nisu osvojili odmah? Meni je tu najsmesnija Juscenkova zena, Amerikanka, koja se svojom smesnom frizurom uzivela u ulogu Ukrajinke.

Vukan

pre 19 godina

Kucma i Janukovic su predstavnici stare nomenklature i novih sumnjivih bogatasa; njihovi protivnici ponekad nestaju pod nerazjasnjenim okolnostima. Zar vas ne podseca na nesto? Bez protesta, Sloba bi i dalje bio na vlasti, ne zaboravite.

Dorcol

pre 19 godina

Nije to los recepat: uzmes malo para od Amera, proglasis se za pro-zapadnog kandidata i kad izgubis zoves na revoluciju. Jednostavna metoda, ali radi.

Mladen Mladenovic

pre 19 godina

Sistem savršeno funkcioniše. Istina, čak i ako se zna, ovde više ne predstavlja ništa. Koska je bačena. Gubitnik je ubedjen da je on pobednik a pobednik se poziva na glasove birača. Cilj je postignut. Pošto je biračko telo nepomirljivo i podeljeno po pola, logički sled, koji niko javno neće reći, je i podela Ukrajine. Za sada na dva dela. Shodno zapadnim pravilima, koja važe samo za druge, što si manji to si efikasniji i, što više propadneš znači da ćes sigurno uspeti. Na putu demokratije, slobodnog protoka roba, ljudi, usluga i bla, bla, truć. Bratskom Ukrajinskom narodu možemo samo preporučiti da pogledaju malo južnije. Recimo na nas. Nas je demokratija osvojila. Totalno.

Marko

pre 19 godina

Covek je resio da postane predsednik, pa se sam proglasio, u parlamentu pred manje od 50% poslanika, ali svi od tih koji su bili unutra su za njega.
Takodje, izbori bi bili ispravni jedino u situaciji da je on pobedio. Demonstracije je organizovao i pre nego sto su izbori i poceli.
Da, zaista potpuna farsa, ali vrlo opasna po Ukrajinu, jer moze da je dovede de potpune podele.

Marko

pre 19 godina

Covek je resio da postane predsednik, pa se sam proglasio, u parlamentu pred manje od 50% poslanika, ali svi od tih koji su bili unutra su za njega.
Takodje, izbori bi bili ispravni jedino u situaciji da je on pobedio. Demonstracije je organizovao i pre nego sto su izbori i poceli.
Da, zaista potpuna farsa, ali vrlo opasna po Ukrajinu, jer moze da je dovede de potpune podele.

Dorcol

pre 19 godina

Nije to los recepat: uzmes malo para od Amera, proglasis se za pro-zapadnog kandidata i kad izgubis zoves na revoluciju. Jednostavna metoda, ali radi.

Vukan

pre 19 godina

Kucma i Janukovic su predstavnici stare nomenklature i novih sumnjivih bogatasa; njihovi protivnici ponekad nestaju pod nerazjasnjenim okolnostima. Zar vas ne podseca na nesto? Bez protesta, Sloba bi i dalje bio na vlasti, ne zaboravite.

Mladen Mladenovic

pre 19 godina

Sistem savršeno funkcioniše. Istina, čak i ako se zna, ovde više ne predstavlja ništa. Koska je bačena. Gubitnik je ubedjen da je on pobednik a pobednik se poziva na glasove birača. Cilj je postignut. Pošto je biračko telo nepomirljivo i podeljeno po pola, logički sled, koji niko javno neće reći, je i podela Ukrajine. Za sada na dva dela. Shodno zapadnim pravilima, koja važe samo za druge, što si manji to si efikasniji i, što više propadneš znači da ćes sigurno uspeti. Na putu demokratije, slobodnog protoka roba, ljudi, usluga i bla, bla, truć. Bratskom Ukrajinskom narodu možemo samo preporučiti da pogledaju malo južnije. Recimo na nas. Nas je demokratija osvojila. Totalno.

Zoran, Kijev

pre 19 godina

Ovde se desila neverovatna izborna kradja. To jedino slep covek ne moze da vidi. Jedino ko zivi ovde (u Ukrajini) moze da vidi kako bedno zivi obican narod pod vodjstom Kucme i Janukovica, o korupcoji da i ne govorim.

Boris

pre 19 godina

A zasto bi i pristali na pregovore kada zele da dobiju ono sto nisu osvojili odmah? Meni je tu najsmesnija Juscenkova zena, Amerikanka, koja se svojom smesnom frizurom uzivela u ulogu Ukrajinke.

Petar

pre 19 godina

Svi zaboravljaju da se ovde postavlja lazna dilema prozapadni (valjda demokratski) i proistocni (valjda nije demokratski), a zaboravlja se da je jedan sadasnji a drugi bivsi premijer pod predsednikom Kucmom.
A to sto se tice izvozenja revolucije "a la Otpor" tice to je vec prica za sebe, vec vidjeno, posebno fotografije na BBC-ju u prvom planu uzdignutih skupljenih pesnica. I ta pesnica je jedina i poslednja slicnost izmedju nase i ukrajinske situacije.

Saša Novak @ NL

pre 19 godina

Podrzavam teznje ka oslobodjenju Ukrajine, pa makar to vodilo podeli. Mozemo biti ponosni i na ulogu srpskog pokreta OTPOR-a koji je takodje doprineo stanju mobilizacije slobodo-umnog naroda.

vinetu

pre 19 godina

Umesto sto smo im izvezli Otporase, bolje bi bilo da je M. Mladenovic odstampao malu skriptu iz koje bi se informisali koliko kosta USA demokratija.

David

pre 19 godina

Zrelost demokratije se ogleda u prihvatanju rezultata izbora a zrelost pravne drzave se odlikuje u njihovim sudovima - utvrdjivanjem cinjenica.
Suverenited srzave se ogleda u tome da se ne zovu spoljni posmatraci kao medijatori za svaku sitnicu (kao uciteljice on se bije).
Ono sto otpor iliti pora promovise je ulicna anarhiha a ne demokratija...

Goran

pre 19 godina

Sada cemo da vidimo koliko su nasi prvoborci, izvoznici svetske demokratske revolucije, svesni i progresivni omladinci (pardon Otpor) uspeli da obrazuju i osveste mase Ukrajinskog naroda. Nadam se i da su Ukrajinci naucili od mladih srpskih boraca za slobodu i demokratiju da postoji samo jedna demokratija i samo jedan pogled na istinu.

schmee

pre 19 godina

Upravo sam se vratio iz L'viv-a. Desila se tako očigledna krađa da ja stvarno nemam reči. Pa ljudi moji, u oblasti Rivne, u kojoj sam posmatrao izbore, Juščenko je dobio Janukoviča sa 80 prema 20. Tako je bilo i u celoj Staroj Poljskoj (prozapadni orijentisan deo zemlje). Njihova izlaznost je 95%. I pored ove fantastične svesti naroda da mora sam da reši probleme, on je pokraden na najperfidniji mogući način. U proruskom delu zemlje odnos opozicija:vlast je 40:60. Nek mi neko objasni kako je onda Janukovič mogao da pobedi?!?!? Stvari su tako bolno slične našem 5. oktobru. Proveo sam tih 5 dana tamo preživljavajući svaki trenutak naše revolucije. Na žalost Ukrajinci toliko miran narod da jednostavno mislim da nisu sposobni za revoluciju. Pa ne ide se na demonstracije u koloni dva po dva! ...

Gordana, Norveška

pre 19 godina

Nesrećni Ukrajinci su tako pokradeni da im uši zvone... Setite se kako je nama bilo 2000. Setite se kako je poniženje peklo: vi ste sirotinja raja i koga briga za koga vi glasate. E, pa to sada peče dvadesteak miliona Ukrajinaca. Juščenko je predsednik izabran voljom većine, a Kučmin lakej ostaje Kučmin lakej. A Kučma je, kao što je opšte poznato, ukrajinska transkripcija reči Milošević.
Nadam se da ih zima neće obeshrabriti i da će istrajati u borbi ne za Juščenka, već za šansu da sami odlučuju o svojoj budućnosti.

dalibor_wien

pre 19 godina

Nisu mi jasni ovi nasi 'patriote' koji, iako nikada ni krocili nisu u Ukrajinu znaju ko je tamo dobio izbore i toboze pozivaju Ukrajince da ne podlegnu pritisku zapada. Zasto onda ne odete i ne pomognete 'pravoslavnoj braci' u kontramitinzima i podrsci vladi??!!

Zoran @ Beograd

pre 19 godina

Ovde se nije desila neverovatna izborna kradja. To jedino slep covek ne moze da vidi. Jedino ko zivi ovde (u Srbiji) moze da vidi kako bedno zivi obican narod pod vodjstom Tadica i Kostunice, o korupciji da i ne govorim.

Zoran

pre 19 godina

Sada ce i Ukrajina da nadrlja.
Najgore je sto narod tamo misli da ce im pro-zapadna orijentacija doneti nesto dobro. Ta strasna zabluda vlada svuda.

Jovan Jovanovic

pre 19 godina

Ma nije im to Sloba, pa da kad izadje beogradska raja na ulicu on odustane. To su malo drugaciji ljudi. Oni su usli u parlament i proglasili se pobednikom a ove nase "demokrate" su palile stogodisnje zdanje parlamenta, opljackali sve do cega su dosli pa onda tek trazili da osnuju vlast... Bitna razlika....

Nikola

pre 19 godina

Ja ne znam da li je na istok60:40 za vlast. Ako je tako, onda je opozicija, bez obizra na sve, mogla da organizuje efektivnu kontrolu.
Setite se, cak je i MIloseviceva izborna komisija priznala Kostunicinu pobedu (48:40). Kostunica je ubedljivo pobedio, opozicija se dobro spremila za kontrolu i tu nikakva namestaljka nije mogla da pomogne.
Ne sumnjam da je vlast namestala izbore, ali je mozda ukrala 3-5% glasova, vise se jednostanvno ne moze. I kada se oduzmu ti glasovi dobija se slika podeljene zemlje, ala Crna Gora. Srbija nije bila podeljena 2000, KOstunica je slistio Slobu za vise od 10%.
A da je Juscenko popularan sirom zemlje, sada bismo imali i miting u Harkovu a na samo u Lavovu i Kijevu. Ali ni.
I druga stvar - o kakvoj demokratiji prica taj Juscenko koji je bio premijer za vreme istog tog Kucme 1999-2001, pa se odmetnuo. Nesto kao Covic ili Milo. Ako neko misli da ce takvi likoci doneti dobro Ukrajini, onda svaka cast.

Vlajsa (PUNK METAL & NBG)

pre 19 godina

Kao sto sam pre neki dan vec napisao, ovo je sudbonosni trenutak da se Ukrajina jednom zauvek oslobodi ruskog jarma i krene ka civilizovanoj Evropi. Nadam se da je ukrajinsko stanovnistvo ,koje je pokazalo visok stepen politicke svesti i vecinom glasalo za opozicionog kandidata, nece propustiti i da ce se izboriti sa ovom besramnom izbornom kradjom.

gordana

pre 19 godina

Ona sa pletenicom nije amerikanka, to je Julija Timoshenko. Amerikanka je supruga Yushenka, ona sa zutom trakom, koja mu je dala cvijece kad je polozio zakletvu. Inace, ja zivim u Donjecku vec 10 godina, ovdje pricaju sasvim drugacije nego u Ljvovu. Ne vjerujte politicarima, svi kradu. Svi su isti, niko ne zeli demokratiju i niko se ne brine o volji naroda, nego gleda svoju korist. Kad ce to narod shvatiti. Vjerovatno nikada.

rojf

pre 19 godina

Slazem se sa gornjim komentarom, koga CNN proglasi za pobjednika taj je pobijedio. Najsmjesniji je ovaj jadnik Putin, covjek cestitao Janukovicu pobjedu, a sad je (vjerovatno pod pritiskom Amera) povukao cestitku.
Koliko sam zapazio na nekoj karti biracko tijelo je gotovo podijeljeno na zapadni i istocni dio zemlje. Ima dosta slicnosti sa situacijom u bivsoj Jugi tako da ni rat nije nemoguc, a onda? Ko zna kako ce to dalje ici.
Nisam potpuno upucen u detalje, ali k'o da gledam:ovaj Juscenko je za ulazak u NATO, a ovaj Janukovic ne. Dakle, Ameri polako krecu sa sirenjem NATOa po bivsoj teritoriji SSSRa.

Inspector Radisha

pre 19 godina

I Ukrajina, kao i sve ostale nestabilne evropske zemlje puca po savovima koji predstavljaju granice starih carstva i kraljevstva. Niti su zapadni za demokratiju, niti su istocni protiv nje. Tako je kako jeste i tako mora biti, a narodu, kao sto jedan komentator rece, nece biti bolje ni u jednom ni u drugom slucaju. A bogami ni u trecem.

Marko

pre 19 godina

Covek je resio da postane predsednik, pa se sam proglasio, u parlamentu pred manje od 50% poslanika, ali svi od tih koji su bili unutra su za njega.
Takodje, izbori bi bili ispravni jedino u situaciji da je on pobedio. Demonstracije je organizovao i pre nego sto su izbori i poceli.
Da, zaista potpuna farsa, ali vrlo opasna po Ukrajinu, jer moze da je dovede de potpune podele.

Dorcol

pre 19 godina

Nije to los recepat: uzmes malo para od Amera, proglasis se za pro-zapadnog kandidata i kad izgubis zoves na revoluciju. Jednostavna metoda, ali radi.

Vukan

pre 19 godina

Kucma i Janukovic su predstavnici stare nomenklature i novih sumnjivih bogatasa; njihovi protivnici ponekad nestaju pod nerazjasnjenim okolnostima. Zar vas ne podseca na nesto? Bez protesta, Sloba bi i dalje bio na vlasti, ne zaboravite.

Mladen Mladenovic

pre 19 godina

Sistem savršeno funkcioniše. Istina, čak i ako se zna, ovde više ne predstavlja ništa. Koska je bačena. Gubitnik je ubedjen da je on pobednik a pobednik se poziva na glasove birača. Cilj je postignut. Pošto je biračko telo nepomirljivo i podeljeno po pola, logički sled, koji niko javno neće reći, je i podela Ukrajine. Za sada na dva dela. Shodno zapadnim pravilima, koja važe samo za druge, što si manji to si efikasniji i, što više propadneš znači da ćes sigurno uspeti. Na putu demokratije, slobodnog protoka roba, ljudi, usluga i bla, bla, truć. Bratskom Ukrajinskom narodu možemo samo preporučiti da pogledaju malo južnije. Recimo na nas. Nas je demokratija osvojila. Totalno.

Zoran, Kijev

pre 19 godina

Ovde se desila neverovatna izborna kradja. To jedino slep covek ne moze da vidi. Jedino ko zivi ovde (u Ukrajini) moze da vidi kako bedno zivi obican narod pod vodjstom Kucme i Janukovica, o korupcoji da i ne govorim.

Boris

pre 19 godina

A zasto bi i pristali na pregovore kada zele da dobiju ono sto nisu osvojili odmah? Meni je tu najsmesnija Juscenkova zena, Amerikanka, koja se svojom smesnom frizurom uzivela u ulogu Ukrajinke.

Petar

pre 19 godina

Svi zaboravljaju da se ovde postavlja lazna dilema prozapadni (valjda demokratski) i proistocni (valjda nije demokratski), a zaboravlja se da je jedan sadasnji a drugi bivsi premijer pod predsednikom Kucmom.
A to sto se tice izvozenja revolucije "a la Otpor" tice to je vec prica za sebe, vec vidjeno, posebno fotografije na BBC-ju u prvom planu uzdignutih skupljenih pesnica. I ta pesnica je jedina i poslednja slicnost izmedju nase i ukrajinske situacije.

Saša Novak @ NL

pre 19 godina

Podrzavam teznje ka oslobodjenju Ukrajine, pa makar to vodilo podeli. Mozemo biti ponosni i na ulogu srpskog pokreta OTPOR-a koji je takodje doprineo stanju mobilizacije slobodo-umnog naroda.

vinetu

pre 19 godina

Umesto sto smo im izvezli Otporase, bolje bi bilo da je M. Mladenovic odstampao malu skriptu iz koje bi se informisali koliko kosta USA demokratija.

David

pre 19 godina

Zrelost demokratije se ogleda u prihvatanju rezultata izbora a zrelost pravne drzave se odlikuje u njihovim sudovima - utvrdjivanjem cinjenica.
Suverenited srzave se ogleda u tome da se ne zovu spoljni posmatraci kao medijatori za svaku sitnicu (kao uciteljice on se bije).
Ono sto otpor iliti pora promovise je ulicna anarhiha a ne demokratija...

Goran

pre 19 godina

Sada cemo da vidimo koliko su nasi prvoborci, izvoznici svetske demokratske revolucije, svesni i progresivni omladinci (pardon Otpor) uspeli da obrazuju i osveste mase Ukrajinskog naroda. Nadam se i da su Ukrajinci naucili od mladih srpskih boraca za slobodu i demokratiju da postoji samo jedna demokratija i samo jedan pogled na istinu.

schmee

pre 19 godina

Upravo sam se vratio iz L'viv-a. Desila se tako očigledna krađa da ja stvarno nemam reči. Pa ljudi moji, u oblasti Rivne, u kojoj sam posmatrao izbore, Juščenko je dobio Janukoviča sa 80 prema 20. Tako je bilo i u celoj Staroj Poljskoj (prozapadni orijentisan deo zemlje). Njihova izlaznost je 95%. I pored ove fantastične svesti naroda da mora sam da reši probleme, on je pokraden na najperfidniji mogući način. U proruskom delu zemlje odnos opozicija:vlast je 40:60. Nek mi neko objasni kako je onda Janukovič mogao da pobedi?!?!? Stvari su tako bolno slične našem 5. oktobru. Proveo sam tih 5 dana tamo preživljavajući svaki trenutak naše revolucije. Na žalost Ukrajinci toliko miran narod da jednostavno mislim da nisu sposobni za revoluciju. Pa ne ide se na demonstracije u koloni dva po dva! ...

Gordana, Norveška

pre 19 godina

Nesrećni Ukrajinci su tako pokradeni da im uši zvone... Setite se kako je nama bilo 2000. Setite se kako je poniženje peklo: vi ste sirotinja raja i koga briga za koga vi glasate. E, pa to sada peče dvadesteak miliona Ukrajinaca. Juščenko je predsednik izabran voljom većine, a Kučmin lakej ostaje Kučmin lakej. A Kučma je, kao što je opšte poznato, ukrajinska transkripcija reči Milošević.
Nadam se da ih zima neće obeshrabriti i da će istrajati u borbi ne za Juščenka, već za šansu da sami odlučuju o svojoj budućnosti.

dalibor_wien

pre 19 godina

Nisu mi jasni ovi nasi 'patriote' koji, iako nikada ni krocili nisu u Ukrajinu znaju ko je tamo dobio izbore i toboze pozivaju Ukrajince da ne podlegnu pritisku zapada. Zasto onda ne odete i ne pomognete 'pravoslavnoj braci' u kontramitinzima i podrsci vladi??!!

Zoran @ Beograd

pre 19 godina

Ovde se nije desila neverovatna izborna kradja. To jedino slep covek ne moze da vidi. Jedino ko zivi ovde (u Srbiji) moze da vidi kako bedno zivi obican narod pod vodjstom Tadica i Kostunice, o korupciji da i ne govorim.

Zoran

pre 19 godina

Sada ce i Ukrajina da nadrlja.
Najgore je sto narod tamo misli da ce im pro-zapadna orijentacija doneti nesto dobro. Ta strasna zabluda vlada svuda.

Jovan Jovanovic

pre 19 godina

Ma nije im to Sloba, pa da kad izadje beogradska raja na ulicu on odustane. To su malo drugaciji ljudi. Oni su usli u parlament i proglasili se pobednikom a ove nase "demokrate" su palile stogodisnje zdanje parlamenta, opljackali sve do cega su dosli pa onda tek trazili da osnuju vlast... Bitna razlika....

Nikola

pre 19 godina

Ja ne znam da li je na istok60:40 za vlast. Ako je tako, onda je opozicija, bez obizra na sve, mogla da organizuje efektivnu kontrolu.
Setite se, cak je i MIloseviceva izborna komisija priznala Kostunicinu pobedu (48:40). Kostunica je ubedljivo pobedio, opozicija se dobro spremila za kontrolu i tu nikakva namestaljka nije mogla da pomogne.
Ne sumnjam da je vlast namestala izbore, ali je mozda ukrala 3-5% glasova, vise se jednostanvno ne moze. I kada se oduzmu ti glasovi dobija se slika podeljene zemlje, ala Crna Gora. Srbija nije bila podeljena 2000, KOstunica je slistio Slobu za vise od 10%.
A da je Juscenko popularan sirom zemlje, sada bismo imali i miting u Harkovu a na samo u Lavovu i Kijevu. Ali ni.
I druga stvar - o kakvoj demokratiji prica taj Juscenko koji je bio premijer za vreme istog tog Kucme 1999-2001, pa se odmetnuo. Nesto kao Covic ili Milo. Ako neko misli da ce takvi likoci doneti dobro Ukrajini, onda svaka cast.

Vlajsa (PUNK METAL & NBG)

pre 19 godina

Kao sto sam pre neki dan vec napisao, ovo je sudbonosni trenutak da se Ukrajina jednom zauvek oslobodi ruskog jarma i krene ka civilizovanoj Evropi. Nadam se da je ukrajinsko stanovnistvo ,koje je pokazalo visok stepen politicke svesti i vecinom glasalo za opozicionog kandidata, nece propustiti i da ce se izboriti sa ovom besramnom izbornom kradjom.

gordana

pre 19 godina

Ona sa pletenicom nije amerikanka, to je Julija Timoshenko. Amerikanka je supruga Yushenka, ona sa zutom trakom, koja mu je dala cvijece kad je polozio zakletvu. Inace, ja zivim u Donjecku vec 10 godina, ovdje pricaju sasvim drugacije nego u Ljvovu. Ne vjerujte politicarima, svi kradu. Svi su isti, niko ne zeli demokratiju i niko se ne brine o volji naroda, nego gleda svoju korist. Kad ce to narod shvatiti. Vjerovatno nikada.

rojf

pre 19 godina

Slazem se sa gornjim komentarom, koga CNN proglasi za pobjednika taj je pobijedio. Najsmjesniji je ovaj jadnik Putin, covjek cestitao Janukovicu pobjedu, a sad je (vjerovatno pod pritiskom Amera) povukao cestitku.
Koliko sam zapazio na nekoj karti biracko tijelo je gotovo podijeljeno na zapadni i istocni dio zemlje. Ima dosta slicnosti sa situacijom u bivsoj Jugi tako da ni rat nije nemoguc, a onda? Ko zna kako ce to dalje ici.
Nisam potpuno upucen u detalje, ali k'o da gledam:ovaj Juscenko je za ulazak u NATO, a ovaj Janukovic ne. Dakle, Ameri polako krecu sa sirenjem NATOa po bivsoj teritoriji SSSRa.

Inspector Radisha

pre 19 godina

I Ukrajina, kao i sve ostale nestabilne evropske zemlje puca po savovima koji predstavljaju granice starih carstva i kraljevstva. Niti su zapadni za demokratiju, niti su istocni protiv nje. Tako je kako jeste i tako mora biti, a narodu, kao sto jedan komentator rece, nece biti bolje ni u jednom ni u drugom slucaju. A bogami ni u trecem.