Tadić tražio garancije za Srbe

Izvor: B92, Beta

Petak, 08.10.2004.

19:46

Default images

Predsednik Srbije je od zvaničnika Južnog krila NATO u Napulju zatražio dodatne garancije za Srbe na Kosovu.

Boris Tadić je naglasio da ta nastojanja moraju da budu stalna, kao i borba protiv nezavisnosti Kosova. Po povratku sa ceremonije primopredaje dužnosti komandanta južnog krila NATO-a admirala Gregorija Džonsona i admirala Majkla Mulena, Tadić je izjavio na beogradskom aerodromu da je zatražio od NATO zvaničnika dodatne garancije za bezbednost Srba i povratak raseljenih na Kosovo, imajući u vidu nadležnosti Južne komande NATO na Kosovu.

"Put u Napulj je bio veoma efikasan i dobar, ali borba za garancije za Srbe na Kosovu treba da bude neprekidna", rekao je Tadić i naglasio da je neophodno voditi dijalog i sa predstavnicima svih institucija u svetu, koje imaju odlučujuću ulogu u određivanju statusa Kosova. Predsednik Srbije ocenio je da će borba protiv nezavisnosti Kosova biti "veoma teška", a odbacivanje predloga rezolucije o nezavisnom Kosovu u američkom Kongresu opisao je kao "prvu organizovanu pobedu srpskog kokusa" od njegovog nedavnog formiranja.

"Borba (protiv nezavisnosti Kosova) vodiće se ne samo na Kosovu i Metohiji, kroz institucije na Kosovu i u dijalogu sa visokim predstavnicima UN, već i u svim institucijama koje će imati odlučujuju ulogu u određivanju konačnog statusa Kosova", naglasio je Tadić.

Tadić je ocenio da bi šanse da rezolucija o nezavisnom Kosovu bude odbačena u Kongresu bile mnogo manje da on nije pozvao kosovske Srbe da izađu na izbore. On je ocenio i da bi bez tog poziva bila dovedena u pitanje i izrada studije izvodljivosti za potpisivanje sporazuma SCG o stabilizaciji i asocijaciji sa Evropskom unijom.

Predsednik Srbije ponovio je uverenje da njegov poziv kosovskim Srbima da izađu na izbore na Kosovu nije u protivnosti sa Planom Vlade Srbije, a kritike na svoj račun zbog tog poteza opisao je kao "obmanjivanje građana iz dnevno-političkih razloga", koje ruši politički uticaj Srbije u svetu.

"Za plan Vlade Srbije borim se upravo tim što pozivam Srbe da izađu na izbore, što obezbeđujem lokalnu autonomiju za kosovske Srbe, time što dajem rok predstavnicima međunarodne zajednice da se ti elementi plana konačno ispune, a ne da se prolongira nerešavanje situacije Srba na Kosovu", rekao je Tadić, dodajući da to što je proklamovao kohabitaciju ne znači da se slaže sa svim što vlada radi.

"Moramo sada da damo sedam trojki, a ne smemo da primimo nijedan koš. Moramo da pobedimo, a da bismo pobedili treba nam plan, energija, ljudi koji ne čekaju i koji imaju kontakte sa svetom", rekao je Tadić, koji je u Napulju razgovarao sa šefom UNMIK-a Sorenom Jesen-Petersenom, komandantom Kfora generalom Iv de Kermabonom, kao i bivšim i sadašnjim komandantom Južnog krila NATO-a.

Boris Tadić izjavio je da će, ukoliko u republičkoj skupštini budu nedostajali glasovi za pokretanje rasprave o poverenju predsedniku Srbije, zatražiti da poslanici njegove Demokratske stranke glasaju za stavljanje te tačke na dnevni red: "Ja želim, to sada kažem potpuno otvoreno, da građani Srbije kažu svoj sud o mojoj politici, ali još jednom napominjem, naglašavam da ukoliko građani Srbije ne glasaju za smenu predsednika Srbije, tog trenutka padaju svi mandati poslanika u skupštini, skupština se raspušta i vlada se raspušta. Slede novi izbori i za te nove izbore sam apsolutno spreman."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: