Saradnja sa Hagom pitanje svih pitanja

Izvor: Beta, RTS

Sreda, 22.09.2004.

20:56

Default images

Ministar Drašković kaže da državna pozicija zavisi od saradnje SCG sa Haškim tribunalom.

Posle niza bilateralnih razgovora tokom boravka u Njujorku, gde učestvuje na zasedanju Generalne skupštine UN, ministar spoljnih poslova SCG Vuk Drašković rekao je u sredu da je poruka iz svih tih susreta "više nego jasna" - da će državna pozicija biti "veoma povoljna" ako bude ispunjena obaveza prema Hagu, uz priključenje evroatlantskim integracijama.

"Druga će pozicija biti i to veoma teška, pri razgovorima o konačnom statusu Kosova koji počinju sredinom iduće godine, ako Srbija - kako svi prijatelji kažu - ostane izvan evropskih procesa, neka crna rupa na Balkanu i kočnica celog regiona u njegovom priključenju Evropskoj uniji", rekao je Drašković.

Navodeći da je centralno pitanje njegovih razgovora sa zvaničnicima EU i zemalja u regionu bilo Kosovo, Drašković je kao najvažnije naveo da je insistirao na nepromenjivosti državnih granica između SCG i Albanije, o čemu će i u četvrtak govoriti pred Generalnom skupštinom UN. "Granice se ne mogu menjati, one su tu gde su, a sve ostalo ćemo rešavati dijalogom, dogovorom na osnovu evropskih i demokratskih principa", rekao je Drašković, ponovivši da je pitanje Kosova, međutim, povezano sa nastavkom saradnje sa Haškim tribunalom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: