Trajkovski: Spor da reše dve crkve

Izvor: B92

Četvrtak, 15.01.2004.

16:26

Default images

Makedonski predsednik Boris Trajkovski odgovorio je u četvrtak na pismo patrijarha Srpske pravoslavne crkve Pavla, u kome se zahteva da utiče na oslobađanje iz 30-dnevnog pritvora vladike Jovana. Trajkovski navodi da on nema takve ingerencije i da jedino može da utiče da se postojeći zakoni primenjuju pravedno i jednako za sve. Na zahtev da se predstavnici SPC sastanu sa njim, makedonski predsednik nije direktno odgovorio, iz Skoplja izveštava Safet Biševac. Predsednik Trajkovski u pismu ističe: "Verujem da ćete se saglasiti sa mnom da apriorno bacanje krivice na državne organe koji treba da sprovedu zakone nimalo neće pomoći onima koji treba da utvrde istinu. Za sve kanonske probleme i duhovne dileme vaši prirodni sagovornici, vaša braća po veri su iz Makedonske pravoslavne crkve sa kojima samo uz ravnopravan dijalog i uzajamno poštovanje možete postići saglasnost oko odgovora na pitanja za koja sada imate različito mišljenje". Makedonski predsednik, inače pripadnik metodističko-evangelističke crkve, u odgovoru patrijarhu Pavlu ističe da u budućnosti treba prevazići spor između dve sestrinske crkve priznavanjem MPC od strane SPC-a. Pozdravljajući to što patrijarh Pavle koristi ime Republika Makedonije i pominjući ime MPC, koja je prema makedonskim zakonima o verskim zajednicama i po ustavu jedina pravoslavna crkva, Trajkovski izražava uverenost da će 2. avgusta ove godine svi zajedno naći u manastiru Sv. Prohor Pčinski. Odgovor Trajkovskog na pismo patrijarha Pavla objavljen je nakon sastanka makedonskog predsednika sa poglavarom Makedonske pravoslavne crkve Stefanom.

Poslanici makedonskog parlamenta uvrstili su na dnevni red Deklaraciju o podršci Makedonskoj pravoslavnoj crkvi u sukobu sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: