Beograd dostavio deo traženih dokumenata Tribunalu

Izvor: B92

Sreda, 03.12.2003.

14:31

Default images
U Haškom tribunalu saopšteno je u sredu da su iz Beograda dostavljeni neki od dokumenata koje traži Tužilaštvo, ali nije potvrđeno da je među njima i dosije Ratka Mladića, javlja iz Haga izveštač RTV B92 Miodrag Vidić. Portparol suda Džim Lendejl nije želeo da komentariše izjavu ministra inostranih poslova SCG Gorana Svilanovića da je među dokumentima koje je Beograd dostavio Tribunalu i lični dosije Ratka Mladića. "Neki dokumenti su stigli, ali o njima ne mogu ništa da kažem jer su poverljivi", rekao je Lendejl. Portparol Tužilaštva Florens Artman takođe nije želela da potvrdi da li je u Hag stigao dosije optuženog generala VRS, podsetivši samo na to da je reč o dokumentu koji se od Beograda traži na osnovu obavezujućeg sudskog naloga.

U Tribunalu je saopšteno da je početak suđenja generalu Pavlu Strugaru, optuženom za granatiranje Dubrovnika 1991, i dalje predviđen za 9. decembar, bez obzira na izjave njegovih advokata da zbog bolesti neće moći da dođe u Hag. Lendejl je dodao da će dalje odluke o eventualnim promenama u toku proceca doneti nadležno sudsko veće. General Strugar je nakon dobrovoljne predaje Tribunalu 10. avgusta 2001. pušten na slobodu do početka suđenja.

Povodom informacija da glavni urednik podgoričkog lista "Dan" Dušan Jovanović ima teškoća sa dobijanjem holandske vize i da zato u četvrtak neće moći da doputuje u Hag kako bi se izjasnio o optužnici koja ga tereti za nepoštovanje suda, Džim Lendejl je rekao da su u Tribunalu preduzete dodatne mere kako bi ovaj problem bio rešen. "Iznenađeni smo takvim vestima, jer su Jovanoviću na vreme dostavljena sva neophodna uputstva za dobijanje vize. Radimo na tome da se on sutra ovde pojavi i očekujemo ga", rekao je Lendejl. Protiv Jovanovića je podignuta optužnica zbog toga što je u avgustu 2002. u svom listu objavio identitet zaštićenog svedoka K-32, priznajući kasnije da je to učinio da bi podigao tiraž. Preti mu maksimalna kazna od zatvora od 7 godina i novčana kazna do 100.000 evra, ili kombinacija te dve kazne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: