Jovanović: SDP gurnula Vladu u komplikovan politički proces

Izvor: B92

Petak, 17.10.2003.

14:50

Default images

Dan posle otpočinjanja skupštinske rasprave o poverenju Nataši Mićić, potpredsednik Demokratske stranke i Vlade Srbije Čedomir Jovanović izjavio je u petak da je vlast spremna za vanredne izbore ukoliko nema, kako je rekao, podršku funkcionalne većine. “Nam nije potrebna bilo kakva većina, potrebna nam je većina koja će imati dovoljno energije da sprovede reforme u zemlji”, kaže Jovanović: “Ne želimo parlamentarnu većinu koja će isključivo biti u funkciji očuvanja nas na pozicijama vlasti. Za nas vlast nema smisla ukoliko ne možemo da menjamo svoju zemlju i ne strahujemo ni jednog trenutka od preispitivanja poverenja ne u samom parlamentu, nego u našem društvu. Mi nemamo dilemu: ako nema funkcionalne parlamentarne većine, imaćemo izbore na kojima ćemo tražiti podršku građana Srbije”, rekao je Jovanović.

Potpredsednik Demokratske stranke Srbije Dragan Maršićanin rekao je na konferenciji za novinare da je vlada izgubila podršku u Parlamentu, kao i da se DSS ne bavi prebrojavanjem ko je za podršku, a ko za rušenje Živkovićevog kabineta: “U ovim okolnostima potpuno je irelevantno kako će ko na sledećoj sednici, kada se završi rasprava, glasati. Stvari su potpuno jasne. Jednostavno, da li će se poslanici razboleti, da li će ih pozvati u vojsku, da li će glasati drugačije, nego što je glasao juče. To su stvari koje ne menjaju onu činjenicu da ova vlada ne samo da je izgubila poverenje građana, nego je definitivno izgubila poverenje trećine poslanika”, kazao je Jovanović.

Čedomir Jovanović je rekao i da u vladajućoj koaliciji postoje problemi, da se ona nalazi u poslednjoj fazi delovanja i da će posle narednih parlamentarnih izbora ona biti deo političke prošlosti. U ovom trenutku vlada nema 126 poslanika u parlamentu koji bi stali iza nje jer više ne računa na 10 glasova koje ima Socijaldemokratska partija, rekao je Jovanović: “Partija gospodina Orlića nije partija koja je svoje političke poteze povukla zbog toga što principijelno želi da deluje na političkoj sceni Srbije, već je partija koja nas je gurnula u jedan problematičan politički proces, dakle ne mogu da vam garantujem da imamo 126 poslanika, s obzirom da ne računamo na deset poslanika SDP i mislim da će ta stranka morati da pruži puno argumenata kako bi vratila poverene koje je potpuno izgubljeno u njih”, kazao je Jovanović.

Reagujući na ovakvu izjavu Čedomira Jovanovića portparol Socijaldemokratske partije Ljiljan Nestorović je u izjavi za B 92 rekla: “Ovakve izjave idu u prilog raspisivanju vanrednih izbora, i to je već nešto čime bi trebalo da se pozabave premijer Živković i DS. Što se SDP-a tiče, mi smo naš principijelni stav u vezi sa time kako treba da izgleda redosled poteza, već izneli. Mi smatramo da je rekonstrukcija vlade u ovom trenutku najbolje rešenjei to temeljna rekonstrukcija vlade, a mi ćemo, kada je u pitanju poverenje vladi, u Skupštini Srbije biti uzdržani. Ne želimo da je rušimo sa radikalima, ali ne možemo da je ni podržimo ovakvu kakva je”, rekla je Nestorović.

Član Predsedništva Gradjanskog saveza Srbije Vojin Dimitrijević u Kažiprstu Radija B92 objasnio je zbog čega je vladajući DOS odustao od sporazuma da se ili raspišu izbori, ili da se sa dnevnog reda skine tačka o poverenju Nataši Mićić i Vladi Srbije: “Taj dogovor ne postoji, jer ni SDP nije potpisao i da se prema tome GSS vraća na onu svoju odluku koja je prethodila sastanku DOS-a da taj čir treba da pukne i da se ne može nikakvim proceduralnim manevrima sprečiti ta diskusija. Drugo, Građanski savez je posebno u slučaju Nataše Mićić hteo da se to raspravi, ma koliko to bilo bolno za nju, da se vidi da se zapravo ne napada ona, da se ne napada ono što je ona možda pogrešila, nego se napadaju simboli reforme koja je ovde počeli i što je najvažnije da se napada sam peti oktobar”, kazao je Dimitrijević.

Podsećamo da će rasprava o poverenju predsednici parlamenta Nataši Mićić biti nastvaljena sledeće srede i da su procene da će zajedno sa drugom tačkom dnevnog reda koja se odnosi na vladu Srbije cela priča trajati oko tri nedelje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: