Moguća dalja zaoštravanja na jugu Srbije, Čović u Bujanovcu

Izvor: B92, Beta

Utorak, 11.02.2003.

17:50

Default images

Nekoliko dana posle hapšenja sedmorice Albanaca, na jugu Srbije ekstremne albanske organizacije dižu tenziju i prete novim oružanim akcijama. U utorak uveče je objavljeno da je direktor štaba UNMIK policije Robert Pedlou dostavio Koordinacionom telu za jug Srbije informaciju da se na području Kosovske kamenice i Gnjilana naoružane terorističke grupe spremaju da krenu ka Bujanovcu i Preševu. U prvoj reakciji na ovu informaciju, predsednik koordinacionog tela Nebojša Čović izjavio je da je država spremna da spreči eventualne akcije terorista. Čović, koji je ponovo otputovao u Bujanovac otkazavši zbog toga sastanak sa koordinatorom Pakta za stabilnost Erhardom Busekom, u izjavi za RTS pozvao na toleranciju i poštovanje zakona i naglasio da vlasti u Beogradu ne žele rat: "Ono što smo odmah preduzeli, to je molba i gospodinu Štajneru i komandantu KFOR-a, da na prostoru opštine Kosovska Kamenica preduzmu dodatne bezbednosne mere, a mi smo sa naše strane na terirtoriji opština Preševo, Bujanovac i Medveđa preuzeli odgovarajuće mere, kako bi se građani zaštitili od terorističkih grupa koje pokušavaju da se ubace sa prostora Kosova i Metohije na prostor centralne Srbije. Naše bezbednosne snage su spremne. Međutim, mi nismo za rat, mi smo za mirna rešavanja svih problema. Pritisci, ucene, pretnje ne dolaze u obzir", kazao je Čović.

Kosovski mediji u utorak su preneli du su lideri takozavnog “Albanskog nacionalnog fronta ujedinjenja”, u okviru koga deluje i ultra-radikalna  organizacija “Albanska Nacionalna armija – ANA “, najavili su da će nastaviti rat na političkom i vojnom polju, jer albansko pitanje nije rešeno".

Agencija Kosova–lajv prenela je izjavu anonimnog lidera Albanskog nacionalnog fronta ujedinjenja, koji navodi da albansko pitanje na Balkanu još nije rešeno, i najavljuje rat na “političkom i vojnom polju, sve dok ne dodje do ujedinjenja svih teritorija nastanjenih Albancima”. Kako iz Prištine javlja Zoran Ćulafić, kao vođa Albanskog nacionalnog fronta ujedinjenja, čije vojno krilo predstavlja ANA, u kosovskoj javnosti se oglašavala osoba koja se predstavlja kao Valjdet Vardari. "Front ima kontakte sa više albanskih stranaka i nevladinih organizacija sa svih albanskih područja", rekao je Vardari agenciji Kosova lajv. Niko od kosovskih političara nije ni potvrdio ni demantovao te navode. Prema neoficijelnim saznanjima do kojih je došao Radio B92, gerilci ANA deluju i na Kosovu, što je pre nekoliko dana potvrdio i prištinski dnevnik Koha ditore. U pojedinim kosovskim selima u poslednje vreme često se noću mogu videti naoružane osobe u crnim uniformama sa maskama na glavi, koje zaustavljaju i legitimišu meštane, javljaju srpski mediji na Kosovu pozivajući se na pisanje Kohe ditore. Radio B92 saznaje da postoje indicije da su pre nekoliko meseci albanski gerilci u okolini Drenice razoružali dvojicu pripadnika češkog KFOR-a, koje su potom, bez oružja i uniformi, oslobodili uz poruku da se zna ko je vojska na Kosovu. Portparol UNMIK policije, Derek Čepel, potvrdio je, međutim, da je do sada prijavljen samo jedan slučaj u opštini Vučitrn koji se odnosi na indicije o postojanju albanskih gerilaca. Prema saznanjima Radija B92 iz krugova bliskih štabu gerilaca, njihovo delovanje, kako se tvrdi, nije usmereno protiv UNMIK-a i KFOR-a, niti protiv međunarodne zajednice. Pored borbe protiv makedonskih i srpskih snaga bezbednosti, deo aktivnosti usmeren je, navodno, i protiv onih među Albancima koji su izdali ideju o oslobodilačkoj borbi za ujedinjenje svih Albanaca.

Portparol UNMIK-a Sajmon Hejzlok u izjavi za Radio B 92 tvrdi da predstavnici međunarodne zajednice na Kosovu nemaju informacija o mobilizaciji Albanske nacionalne armije. “Sve informacije sa kojima raspolažem zasnovane su na onome što sam čuo u medjima i  izjavama političkih predstavnika u Srbiji”, kaže Hejzlok. “Sve što mogu da kažem o bilo kojoj organizaciji je to da na Kosovu postoje kriminalci, kao i u ostalim delovima sveta. Mi jesmo imali akcije protiv organizovanog kriminala, ali te akcije nisu bile usmerene ni na jednu posebnu organizaciju. Mislim da je veoma opasno da se u medijima govori o postojanju ili ne ovih organizacija, jer mi nemamo dokaza za tako nešto, osim redovnih kriminalnih aktivnosti koje viđamo i koje postoje u poslednje tri godine“, istakao je portparol UNMIK-a.  Analitičar Bojan Dimitrijević smatra da informacije o navodnoj mobilizaciji pripadnika Albanske nacionalne armije na jugu Srbije predstavljaju ozbiljno upozorenje da situacija na jugu Srbije nije rešena. “To pokazuje da je izvršena veštačko razoružanje Oslobodilačke Vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe i ovi problemi koje vidimo jesu samo realni produžetak tog problema “, rekao je Dimitrijević u izjavi za Radio B92. "Sama činjenica da albanski živalj ima dominantnu većinu u tom zahvatu potencijalnih sukoba je nešto što može da zabrinjava, jer, prosto, većina stanovništva znači jednu sigurnost za tu gerilsku grupu, i za nekakve terorističke akcije kao što su sasvim moguće u zoni Preševa i Bujanovca. U suštini to je jedna ozbiljna pretnja koju bi trebalo prosto sa pažnjom posmatrati uz primenu svih bezbednosnih metoda i uz jedno pokrivanje međunarodnog aspekta, pošto smo imali i u ranijim prilikama prethodnih godina da labanski nacionalni pokret ima koordinaciju na više pravaca i sa jednim političkim segmentom koji je prisutan u međunarodnoj javnosti", rekao je Dimitrijević. On smatra da “zanimljiv detalj predstavlja i činjenica da je ovaj problem aktuelizovan uporedo sa inicijatovom Zorana Đinđića o konačnom rešenju statusa Kosova.

 Inače, skraćenice ilegalnih albanskih formacija na jugu Srbije ispisane su u utorak sprejom na zgradi Skupštine opštine Bujanovac, gde se nalazi Vladin Pres centar i prostorije državnog Koordinacionog tela. Na zgradi je ispisano "AKSH" - skraćenica Kosovske nacionalne Armije, kao i "OVPMB" - skraćenica Oslobodilačke vojske za Bujanovac Preševo, i Medvedju. Na ulazu u zgradu SO Bujanovac pojačane su mere bezbednosti zbog straha od mogućih terorističkih akcija albanskih ekstremista. Na prvom spratu zgrade nalazi se kancelarija gradonačelnika Bujanovca Nagipa Arifija, dok su na drugom prostorije Preš centra i Koordinacionog tela za jug Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: