Oružani sukobi u Južnoj Osetiji

U Južnoj Osetiji večeras se vode žestoke borbe između pripadnika ruskih mirovnih snaga i gruzijskih vojnih jedinica.

Izvor: B92, Beta

Petak, 08.08.2008.

00:24

Default images

Portparol komande ruskih mirovnih snaga je rekao da je u borbama kod Chinvalija 12 pripadnika ruskih mirovnih snaga poginulo, a 150 ranjeno. Gruzijski izvori navode da je poginulo 30 ljudi, mahom gruzijskih vojnika. Ruski tenkovi upali su danas na teritoriju Južne Osetije, koju je sinoć napala vojska Gruzije. Savet bezbednosti drugi put za 24 časa raspravlja o sukobima.

Time je praktično narušen teritorijalni integritet Gruzije, koja je priznata u granicama koje obuhvataju i Južnu Osetiju.

Ta teritorija je, međutim, proglasila nezavisnost 1992. godine, a najavila je i da želi da se pripoji Rusiji, koja podržava njenu nezavisnost.

Predsednik Gruzije Mihail Sakašvili izjavio je da je tokom operacija za povratak kontrole nad Južnom Osetijom i u bombardovanjima "iz ruskih aviona" poginulo 30 ljudi, većinom vojnika oružanih snaga Gruzije.

Sakašvili tvrdi da je do večeri vojska Gruzije ostvarila kontrolu nad glavnim gradom otcepljene autonomne oblasti Chinvalijem i svim oblastima Južne Osetije, osim Džavske oblasti.

"Chinvali je potpuno očišćen od nelegalnih oružanih banditskih formacija", rekao je Sakašvili.

Ruski mediji, međutim, javljaju da je na južnoj periferiji glavnog grada Južne Osetije obnovljena žestoka borba, ovoga puta između pripadnika mirovnih snaga Rusije i gruzijskih vojnih jedinica.

To je agenciji Interfaks izjavio predstavnik komande ruskih mirovnjaka.

Prema informaciji gruzijskih medija, koje prenosi ruska agencija, i jedinice snaga Južne Osetije otovrile su vatru po pozicijama gruzijskih vojnika u blizini Chinvalija, a razmena vatre počela je i u blizini gruzijskog grada Gori, 25 kilometara udaljenog od Chinvalija.

U borbama koje, sa kraćim prekidima, traju od četvrtka pred ponoć, poginulo je 12 ruskih mirovnjaka, a 150 je ranjeno, javila je agencija RIA Novosti, prenoseći tvrdnju pripadnika komande ruskih mirovnjaka.

Gruzija tvrdi da nije pucala na pripadnike ruskog kontingenta u Južnoj Osetiji.

Ruski tenkovi ušli u Gruziju

Ruski tenkovi ulaze u Južnu Osetiju, a tu sliku sa ruske državne televizije preneli su svi svetski mediji. Dok zapadni mediji javljaju da se uskoro očekuje ulazak ruskih snaga u Chinvali, Itar-tas je, pozivajući se na vlasti Južne Osetije, javio da ruska oklopna vozila već ulaze u glavni grad Južne Osetije.

Prema tim navodima, put koji okružuje Chinvali "očišćen je" od gruzijskih snaga, i kolona ruskih oklopnih vozila ulazi u grad tim putem.

Jedinice 58. armije ruskih oružanih snaga "ugušili su pozicije" sa kojih je pucano na mirovne snage i glavni grad Južne Osetije, izjavio je pomoćnik komandanta Kopnene vojske Rusije Igor Konašenkov. Zamenik sekretara Saveta za bezbednost Južne Osetije Ruslan Gaglojev saopštio je da je ruska oklopna tehnika ušla u severni deo grada.

Podaci o žrtvama dosadašnjih sukoba su kontradiktorni i teško ih je proveriti. Predsednik Južne Osetije Edvard Kokojti rekao je da je oko 1.400 stanovnika Chinvalija ubijeno u ofanzivi gruzijskih snaga, javila je agencija Interfaks.

Proverićemo ove podatke", rekao je Kokojti. Prema njegovim rečima, bilans nastradalih sačinjen je na osnovu prijava porodica žrtava.

Pomoćnik komandanta Kopnene vojske Rusije Igor Konašenkov saopštio je da je više od 10 ruskih mirovnjaka poginulo, a oko 30 ranjeno tokom žestokih sukoba oko Chinvalija, glavnog grada nepriznate Južne Osetije.

Konašenkov je rekao da, "prema izveštajima iz Chinvalija, gruzijski vojnici ranjene ruske vojnike dokrajčuju i ne dozvoljavaju da se ranjeni dopreme u bolnice".

Predstavnik ruske Kopnene vojske naveo je da su jedinice 58. armije Severnokavkaskog vojnog okruga upućene u pomoć ruskim mirovnjacima i da se sada nalaze u neposrednoj blizini Chinvalija, u kojem se "vode žestoke borbe".

"Gruzijski vojnici pucaju na posmatračke punktove ruskih mirovnjaka i kamp i štab mirovnih snaga", rekao je Konašenkov, dodajući da se puca iz tenkova, oklopnih vozila i minobacača.

Međutim, sekretar Saveta za bezbednost Gruzije Kaha Lomaja izjavio je u Tbilisiju da izveštaji ruskih medija o paljbi po ruskim mirovnjacima u zoni južnoosetijskog konflikta predstavljaju "stopostotnu laž", koju šire oni koji "ne žele normalizaciju odnosa između Gruzije i Rusije".

Gruzijske snage srušile su "najmanje pet ruskih vojnih aviona", izjavio je portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Gruzije Čota Utiačvili.

Sukob počeo sinoć

Prvi kanal ruske državne televizije prikazao je snimke ruskih tenkova na teritoriji Južna Osetije, gde je sukob počeo noćas, nekoliko sati posle postignutog dogovoru o primirju.

Južna Osetija proglasila je otcepljenje 1992, a većina njenih građana dobila je nedavno državljanstvo Rusije.

Gruzijski mediji navode da su ruski avioni danas bombardovali grad Gori, 25 kilometara od glavnog grada Chinvalija, i Karelski rejon, koji se nalazi van zone gruzijsko-osetijskog konflikta.

Ministar Gruzije zadužen za rešavanje konflikata Temur Jakobašvili izjavio je danas da gruzijske vlasti kontrolišu skoro sva naseljena mesta Južne Osetije, osim mesta Džavi, i da se vodi borba za glavni grad Chinvali.

"Znamo da se vode bitke, ali ne znamo da li se vode i na ulici. Najvažnije je da nađemo način da zaustavimo borbu i da se vratimo za pregovarački sto. Mi smo za to spremni. Mora se zaustaviti ovaj kriminalni čin", rekao je Jakobašvili.

Gruzijski zvaničnici su, međutim, odlučili da se od 13 do 16 sati po srednjoevropskom vremenu uspostavi prekid vatre kako bi bila omogućena evakuacija ranjenika i civila iz Chinvalija. Rezultat na terenu je poražavajući: potpuno je uništena glavna klinička bolnica u Chinvaliju, teško je oštećena zgrada univerziteta, ali kako javljaju ruski i drugi mediji, i ceo Chinvali.

Već u jutarnjim časovima, ruske vojne snage su došle iz Vladikavkaza, u Severnoj Osetiji, uz prateće naoružanje, u nameri da zaštite svoje mirovne trupe u neposrednoj blizini Chinvalija.

U Chinvaliju se ceo dan vode ulične borbe, a mnogi kvartovi su ruinirani, saopštila je služba južnoosetijskih vlasti za informisanje, dok očevici u izjavama ruskim medijima tvrde da se u gradu nalaze gruzijski tenkovi.

Stanovnici Chinvalija, kako prenosi ruski Itar-tas, uputili su apel ruskom predsedniku Dmitriju Medvedevu za pomoć.

"U džepu i torbi svakog od nas nalazi se pasoš državljanina Ruske Federacije. Mi se nalazimo na svojoj zemlji i svaki od nas rodio se ovde i odrastao. Nas uništava gruzijski agresor", istaknuto je u apelu.

Pod oznakom hitno, agencija Itar-tas javila je da gruzijske snage otvaraju ciljanu artiljerijsku vatru po štabu mirovnih snaga i da među mirovnjacima ima poginulih i ranjenih, čiji se broj ne precizira.

Ruska državna agencija takođe je javila da je gruzijska avijacija otvarala vatru na selo Džava, koje je van zone konflikta, a preko kojeg izbeglice iz Južne Osetije beže u susednu rusku republiku, Severnu Osetiju.

Avioni "suhoj-25" su, prema Itar-tasu, takođe, bombardovali kolonu sa humanitarnom pomoći iz Severne Osetije. TV kanal "Rusija" izveštava iz Tbilisija da je započelo pozivanje gruzijskih rezervista.

Gruzijske snage i separatisti iz Južne Osetije prekinuli su primirje samo nekoliko časova nakon što su dve strane pristale da danas održe razgovore.

Sukobi u Južnoj Osetiji traju nekoliko dana i podstakli su strahove od izbijanja novog rata na Kavkazu. Tbilisi navodi da je u sukobima poginulo 10 pripadnika gruzijskih mirovnih trupa i civila. Skoro 98 odsto stanovnika Južne Osetije ima rusko državljanstvo i pasoše, koje im je Rusija dala budući da nisu prihvatali gruzijsko državljanstvo.

Ove godine oružani incidenti su obnovljeni, a konflikt je izuzetno zaoštren 1. i 2 avgusta, posle masovnog minobacačkog napada na glavni grad nepriznate Južne Osetije, Chinvali.

Chinvali tvrdi da je pred poslednji napad Gruzije registrovano pet velikih napada na Južnu Osetiju, a da je poslednji trajao 10 sati, kao i da je tokom poslednjih mesec dana poginulo 10, a ranjeno 20 ljudi.

Od 1994. godine vode se pregovori o rešavanju konflikta. Pitanje statusa Južne Osetije i rešenje konflikta rešava se za sada bez uspeha u okviru Mešovite kontrolne komisije, u kojoj su predstavnici Moskve, Tbilisija, Chinvalija i Vladikavkaza.

Istorijat konflikta u tom delu Kavkaza možete čitati u posebnoj vesti.

Sakašvili optužuje Rusiju i traži pomoć SAD

I dok ruski premijer Vladimir Putin i institucije Ruske Federacije optužuju Gruziju zbog "agresije", predsednik Gruzije Mihail Sakašvili objavio je sveopštu mobilizaciju rezervista i u isto vreme optužio Rusiju za "otvorenu vojnu agresiju" na Gruziji.

"Vojna agresija širokih razmera izvršena je na Gruziju. U poslednjih nekoliko sati snage Ruske Federacije bombardovale su miroljubive gradove i sela. To je klasična strana agresija. Apelujem na međunarodnu zajednicu da zaustavi bombardovanje miroljubivih gradova. Gruzija nije ovo izazvala, ali neće se odreći svoje teritorije ni svoje slobode. Mobilisali smo desetine hiljada rezervista i mobilizacija i dalje traje i trajaće jer je otadžbina u opasnosti", rekao je Sakašvili.
Predsednik Gruzije Mihail Sakašvili (FoNet)
Sakašvili je izjavio da Rusija vodi rat protiv njegove zemlje. "Rusija vodi rat protiv nas na našoj teritoriji", rekao je Sakašvili u Intervjuu za Si-En-En. On je rekao da je u interesu SAD da pomognu njegovoj zemlji.

"Više nije reč o Gruziji. U pitanju je Amerika, njene vrednosti. Mi smo slobodoljubiv narod koji je napadnut", rekao je gruzijski predsednik.

Sakašvili je optužio Rusiju za upad na gruzijsku teritoriju, navodeći da su ruski tenkovi ušli u region Južne Osetije. "Sto pedeset ruskih tenkova, oklopnih i drugih vozila ušlo je u Južnu Osetiju", rekao je ranije Sakašvili na pres konferenciji.

"Ovo je jasan upad na teritoriju druge zemlje. Ruski tenkovi su na našem tlu, a ruski avioni u našem vazdušnom prostoru usred dana", dodao je on.

"Moram, takođe, da kažem da su gruzijske snage oborile dva ruska borbena aviona iznad naše teritorije", kazao je gruzijski predsednik, ne navodeći druge detalje.

"Danas je nekoliko ruskih aviona bombardovalo niz rejona, neseljenih mesta i civilnih objekata, ima žrtava i rušenja", kazao je prethodno predsednik Sakašvili u televizijskom obraćanju građanima, prenose ruski mediji. "Mi ocenujemo ta dejstva Rusija kao otvorenu vojnu agresiju protiv Gruzije. Pozivam Rusiju da odmah obustavi bombardovanje Gruzije i agresiju protiv naše države", kazao je Sakašvili.

Gradonačelnik Tbilisija i visoki zvaničnik vladajuće partije Điđi Ugulava prethodno je najavio da će Gruzija "otvoriti koridor koji će omogućiti ženama, deci i svim miroljubivim građanima" da napuste zonu ratnih dejstava.

On je rekao da će civilima biti ponuđeno utočište u severnogruzijskom gradu Gori, nedaleko od granice sa Južnom Osetijom.
Separatistièke snage južne Osetije na ruskoj televiziji (Beta)
"Uprkos našim pozivima za mir i jednostranom prekidu vatre, separatisti su nastavili da granatiraju gruzijske sela", rekao je gruzijski general Mamuka Kurašvili, kao i da je Tbilisi primoran da uspostavi ustavni poredak u celom regionu.

Gruzijski predsednik Mihail Sakašvili juče je ponudio primirje i pregovore sa separatistima, nudeći "potpunu autonomiju" za Južnu Osetiju, koja od početka 1992. traži nezavisnost.

Putin: Otvorena agresija Gruzije

U Moskvi je najavljeno da će u najskorije vreme predsednik Rusije Dmitrij Medvedev održati hitnu vanrednu sednicu Saveta za bezbednost Rusije radi razmatranja situacije u Južnoj Osetiji. Premijer Rusije Vladimir Putin optužio je Gruziju za "otvorenu agresiju" prema Južnoj Osetiji, upozoravajući da će Gruzija dobiti "odgovor".

"U Južnu Osetiju je uvedena teška tehnika, artiljerija, tenkovi, ima žrtava, ubijenih i ranjenih, ima nastradalih i među ruskim mirotvorcima", kazao je Putin u Pekingu, prenose ruske agencije.

On je kazao da je o situaciji u Južnoj Osetiji razgovarao i sa američkim predsednikom i sa kineskim rukovodstvom, i da svi smatraju da "rat nikome nije potreban".

Ruski premijer se, istovremeno, založio da zemlje Zajednice Nezavisnih Država, uz čiji mandat su uvedene mirovne snage u Južnu Osetiju posle sukoba sa Gruzijom 1992. godine, preduzmu sve radi prekida borbenih dejstava. Ruski predsednik Dmitrij Medvedev izjavio je na sednici Saveta za bezbednost Rusije da ta zemlja neće dopustiti nekažnjenu pogibiju svojih državljana.

"U skladu sa ustavom i federalnim zakonodavstvom, kao predsednik Ruske Federacije, obavezan sam da štitim život i dostojanstvo ruskih državljana, gde god da se oni nalaze", rekao je Medvedev, dodajući da je "gruzijska vojska u suštini izvršila akt agresije protiv ruskih mirovnjaka i civilnog stanovništva".

To predstavlja "najgrublje kršenje međunarodnog prava i mandata koje je nekada Rusija dobila od međunarodne zajednice kao partner u mirnom regulisanju konflikta", rekao je Medvedev.

Prema njegovim rečima, Rusija je na "apsolutno legalnoj osnovi na teritoriji Gruzije", izvršavajući mirovnu misiju u skladu sa međunarodnim dogovorima.

"Aktivnosti gruzijske strane dovele su do ljudskih žrrtava, između ostalog, i među ruskim mirovnjacima", kazao je ruski predsednik.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je, istovremeno, da u Moskvu pristižu informacije prema kojima gruzijske snage u selima Južne Osetije vrše etničko čišćenje.

"Dobijamo izveštaje da se sprovodi politika etničkog čišćenja u selima u Južnoj Osetiji, da raste broj izbeglih, panika uzima maha, ljudi nastoje da sačuvaju svoje živote", prenela je ruska televizija izjavu Lavrova.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je uputilo pojačanja kao pomoć ruskim mirovnim snagama i ruskim državljanima u gruzijskom separatističkom regionu Južnoj Osetiji.
Evakuacija stanovništva (Beta)
Rusko ministarstvo odbrane upozorilo je da će zaštiti ruske mirotvorce i građane koji žive u Južnoj Osetiji, u kojoj se od prošle noći vode borbe između snaga te separatističke republike i gruzijskih snaga.

Ministarstvo je saopštilo da je Gruzija vojnom operacijom ušla u "prljavu avanturu". "Krv prolivena u Južnoj Osetiji biće na savesti tih ljudi i njihovog okruženja. Rusija neće dozvoliti da vređaju njene mirotvorce i građane Ruske Federacije", navodi se u saopštenju.

Ambasador u ruskom MIP-u i kopredsednik Mešovite kontrolne komisije za rešavanje južnoosetijskog konflikta Jurij Popov rekao je da je Gruzija pokrenula rat u Južnoj Osetiji i da "Rusija neće ćutati".

Najveći deo građana Južne Osetije je prethodnih godina dobio državljanstvo Rusije.

Ministarstvo inostranih poslova Rusije ocenilo je da gruzijsko rukovodstvo mora da se vrati civilizovanim metodima rešavanja složenih političkih pitanja i da treba zajednički zaustaviti nasilje koje može imati najozbiljnije, dalekosežne posledice za regionalnu i međunarodnu bezbednost.

Nasilni scenario, kaže se u saopštenju, bio je podstaknut gruzijskim rukovodstvom, bez obzira na sve diplomatske napore koji su bili uloženi u kontaktima između Moskve, Tbilisija, Chinvalija, Vašingtona i drugih zainteresovanih prestonica.

"Kao rezultat, u potpunosti je upropašćen kredit poverenja gruzijskom rukovodstvu kao odgovornom učesniku pregovaračkog procesa i uopšte međunarodne komunikacije u skladu sa principima Povelje UN", naveo je ruski MIP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

140 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: