Sreda, 06.09.2017.

16:45

Upozorenje RGZ SRB: Intenzivna solarno-geomagnetska oluja

Intenzivna solarno-geomagnetska oluja koja sa Sunca stiže do Zemlje može danas i sutra u Srbiji dovesti do poremećaja elektro-mreže i distributivnih sistema.

Izvor: Beta, Tanjug

Upozorenje RGZ SRB: Intenzivna solarno-geomagnetska oluja
Foto: Gettyimages

To je objavio Republički geodetski zavod (RGZ) Srbije.

Mogući su i poremećaji u radu "satelitskih i komunikacionih sistema, GPS tehnologija, radarskih sistema i sistema za navigaciju", naveo je RGZ.

RGZ je na svom sajtu naveo da je najava solarne i geomagnetske bure (oluje), odnosno poremećaja u geoprostoru planete Zemlje, mera upozorenja.

Dodaje se da "geoefektivnost solarne i geomagnetske bure može imati uticaja na promene meteoroloških parametara i na formiranje vremenskih prilika".

"Bioritmička, radna i fizička aktivnost meteoropata i hipersenzitivnih ljudi mora biti prilagođena situaciji, moraju se pratiti uputstva i preporuke medicinskih ustanova...", dodao je RGZ.

Iz Geodetskog zavoda savetuju da "kada znao kakvi e geomagnetski dani najavljuju, onda je lakse pripremiti telo i dušu, da tu uzburkanu magnetizaciju unesu i prenesu u nase živote".

Navodi se i da u okviru Republičkog geodetskog zavoda postoji organizovana Geomagnetska opservatorija Grocka na kojoj se izvode ispitivanja solarno-geomagetskih poremećaja.

Na osnovu međunarodne saradnje i razmene opservatorijskih geomagnetskih podataka u okviru INTERMAGNET-a, Svetske mreže geomagnetskih opservatorija naša Opservatorija može dati najavu, odnosno prognozu dolarne bure i sa njom pvoezane jonosferske i geomagnetske bure.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: