Ponedeljak, 02.03.2020.

16:03

Ratne zločine u Siriji počinile "gotovo sve strane"

Istražitelji Saveta za ljudska prava Ujedinjenih nacija saopštili su danas da su pronašli dokaze o ratnim zločinima u Siriji.

Izvor: Tanjug

Ratne zločine u Siriji počinile
Foto: EPA-EFA/MOHAMMED BADRA

Kako se navodi, zločine su počinile gotovo sve strane u sukobu tokom druge polovine prošle godine i u januaru ove.

Istražitelji su otkrili ratne zločine koje su počinile ruske snage, trupe sirijske vlade, pripadnici podružnice Al-kaide u Siriji i sirijski boraci koje podržava Turska, preneo je AP.

Istražna komisija za Siriju prati i beleži kršenje ljudskih prava otkako je započeo rat u Siriji 2011. godine.

Oni su objavili danas nalaze u svom 19. redovnom izveštaju, koji ovog puta obuhvata period od 11. jula prošle do 10. januara ove godine.

Članovi komisije, na čelu sa brazilskim advokatom Paulom Pinheirom, rekli su da se sirijske žene, deca i drugi civili susreću sa neviđenim nivoom patnje i bola.

Pinheiro je rekao i da je komisija našla razumne razloge da veruje da su ruski avioni bili umešani u najmanje dva udara na prepunoj pijaci u julu i na centar za raseljene osobe u avgustu.

"U oba incidenta, ruske vazduhoplovne snage nisu usmeravale napade na određeni vojni cilj, što je predstavljalo ratni zločin izvršenja neselektivnih napada na civilna područja'', saopštila je komisija pozivajući se na svedočenja očevidaca, video snimke, podatke, izveštaje posmatrača leta, presretanje komunikacije o letu i izveštajima o ranim upozorenjima.

Provladine snage su, takođe, navodno koristile kasetnu municiju u gusto naseljenim kampovima za raseljene civile.

Hajat Tahrir al-Šam povezan sa Al-kaidom izveo je najmanje jednu egzekuciju, dok su turske vladine trupe i njihovi saveznički sirijski borci izvršili invaziju na kurdsku oblast u oktobru.

Savet za ljudska prava utvrdio je da je Sirijska nacionalna armija koju podržava Turska možda počinila ratni zločin ubistvom sirijsko-kurdske političarke Hevrine Kalaf 12. oktobra.

Ona je bila je lider partije Budućnost Sirije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: