Protesti zbog beneficija poslanika

Stotine demonstranata su danas na ulicama iračkih gradova protestovale zbog beneficija poslanika, rasprostranjene korupcije i lošeg stanja javnih službi.

Izvor: B92

Subota, 31.08.2013.

23:46

Default images

S druge strane, u Iraku ne jenjava međuversko nasilje - naoružani ljudi danas su napali sunitsku džamiju i ubili pet ljudi.

Demonstranti su tražili da se ukinu visoke penzije poslanika od po nekoliko hiljada dolara, bez obzira koliko dugo su bili na toj dužnosti.

To je neuporedivo više nego što zaposleni u javnim službama ili privatnom sektoru mogu da računaju da će dobiti posle decenija staža.

Iračani kažu da se 325 poslanika bavi politikom samo zbog novca i optužuju ih za neefikasnost i sporo rešavanje mnoštva problema Iraka.

Vlasti nisu odobrile proteste u Bagdadu te su ih zato kritikovale međunarodne organizacije Amnesti internešnal (Amnesty International) i Hjuman rajts voč (Human Rights Watć).

Bezbednosne snage su blokirale mostove i razmestile naoružane vojnike i policajce na glavnim trgovima kako bi sprečili veće skupove. Ministarstvo unutrašnjih poslova je to objasnilo strahovanjem da bi bombaši-samoubice mogli napasti demonstrante.

Jedan od organizatora protesta u Bagdadu, Muhamed Abas rekao je da su ga pretukle bezbednosne snage dok je pokušavao da dođe na centralni gradski trg. On je rekao da je uprkos slabom odzivu protest uspeo i poručio da će ponovo organizovati demonstracije.

Premijer Nuri al-Maliki je u saopštenju izrazio "podršku zahtevima demonstranata" i rekao da će raditi na reformi primanja poslanika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: