Hrvatska u ponoć postala članica EU

Uz zvuke "Ode radosti" i vatromet Hrvatska je, posle dugogodišnjih pregovora, u ponoć dočekala ulazak u Evropsku uniju kao 28. zemlja članica.

Izvor: B92, index.hr

Ponedeljak, 01.07.2013.

00:23

Default images

Pred oko 10.000 građana na centralnoj proslavi na zagrebačkom Trgu bana Jelačića, hrvatski državni vrh i evropski zvaničnici poručili su da je reč o istorijskom danu za Hrvatsku, ali i za EU.

Hrvatski predsednik i premijer Ivo Josipović i Zoran Milanović pozdravili su okupljene građane.

"Ovo je dan kada su se ostvarili snovi", rekao je Ivo Josipović.

Pre njega kratke pozdravne govore održali su predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo koji je na hrvatskom jeziku poželeo dobrodošlicu Hrvatskoj u EU.
Foto: Beta, AP
Govorili su i predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej kao i predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc i predsednica Letonije Dalija Gribauskaite, koja je od Irske preuzela šestomesečno predsedavanje EU.

Ona je predsedniku Josipoviću predala košarkaški dres sa brojem 28 i na kome na engleskom jeziku piše "EU, jedan tim, jedan san".

Premijer Zoran Milanović je u govoru na Trgu bana Jelačića rekao da je Hrvatska zemlja racionalnih ljudi i da Hrvatska zna da ove noći nigde ne beži, već ostaje tu gde jeste.
Foto: Beta, AP
"Na nama je da pružimo ruku zemljama u regionu. Živeli, živela Hrvatska, živela Hrvatska u Evropi", rekao je Milanović.

Glavnoj ceremoniji povodom ulaska Hrvatske u EU na Trgu bana Jelačića u Zagrebu prisustvuju brojni evropski zvaničnici kao i delegacija Srbije koju predvode predsednik i premijer Tomislav Nikolić i Ivica Dačić.

Na svečanost međutim nije došla nemačka kancelarka Angela Merkel, zbog kako je zvanično saopšteno, brojnih obaveza. Ona je u nedelju izjavila da je pred Hrvatskom još dosta posla, što su hrvatski mediji protumačili kao "još jednu packu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

155 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: