Iran podržava Morsijevu inicijativu

Iran podržava inicijativu predsednika Egipta, Mohameda Morsija za okončanje sirijske krize,kaže zamenik ministra spoljnih poslova Irana, Hosein Amir-Abdolahian.

Izvor: B92

Nedelja, 31.03.2013.

20:25

Default images

Posle sastanka s egipatskim šefom diplomatije Mohamedom Kamelom Amrom, Abdolahian je saopštio da "Egipat i Iran imaju isti stav: jedino rešenje za Siriju je političko", javila je danas egipatska državna agencija MENA.

Podsetivši da je Morsi ranije predložio da "kvartet" - Egipat, Iran, Saudijska Arabija i Turska, radi na rešenju sirijske krize, Abdolahian je rekao da će nastaviti dijalog u istom okviru.

"Podržavamo sve ideje koje se tiču političkog rešenja", rekao je Abdolahian.

Amr je upozorio da će "ubijanje i razaranje koja se svakodnevno dešavaju u Siriji, pogoršati situaciju u regionu", te je u najboljem interesu svih regionalnif sila ulaganje više napora da se kriza okonča što pre.

U pismu iranskog ministra spoljnih poslova Alija Akbara Salehija, koje je Abdolahian predao Amru, istaknuto je da je neophodno da Iran doprinese postizanju političkog rešenja za zaustavljanje krvoprolića u Siriji.

Abdolahian, koji je doputovao u Kairo u subotu, rekao je da su razgovori s Amrom bili plodonosni i ponovio da se egipatsko-iranski odnosi dobro razvijaju.

Odnosi Egipta i Irana su prekinuti 1979. godine, kada je Egipat potpisao mirovni sporazum s Izraelom, a postepeno su počeli da normalizuju odnose 2011, posle rušenja egipatskog predsednika Hosnija Mubaraka.

Juče je prvi avion, posle 34 godine, poleteo iz Kaira u Teheran.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: