Pritvor za 66 osoba zbog nasilja

Istražni sudija saslušava vođu "Obraza" Mladena Obradovića zbog nereda tokom "Parade ponosa". Sud već odredio pritvor za 66 osoba.

Izvor: B92

Utorak, 12.10.2010.

13:45

Default images

Mladen Obradović označen je kao kolovođa nereda tokom održavanja "Parade ponosa" u nedelju, a za to delo zaprećena je kazna od 3 do 12 godina.

Obradović je priveden pred istražnog sudiju Višeg suda u Beogradu i njegovo saslušanje je u toku, rečeno je u tom sudu. Nakon saslušanja biće doneta odluka o zahtevu Višeg javnog tužilaštva da se Obradoviću odredi pritvor.

U Palati pravde ceo dan traju saslušanja pred istražnim sudijom huligana koji su uhapšeni tokom nedeljnih nereda. Do sada je saslušano 71 lice, a do kraja dana će i ostalih 60 osoba biti izvedeno pred istražnog sudiju. Oni se sumnjiče da su učestvovali u vršenju nasilja na javnom skupu, za šta je zaprećena kazna do osam godina zatvora.

"Pred istražnim sudijom Višeg suda u Beogradu do sada je privedeno 71 osumnjičeno punoletno lice. Istražni sudija je saslušao navedene osumnjičene i protiv njih je doneo rešenje o sprovođenju istrage zbog postojanja sumnje da su izvršili krivično delo nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu. Takođe protiv 66 osumnjičenih istražni sudija je doneo rešenje o određivanju pritvora do mesec dana dok se ostali brane sa slobode", kaže Dušica Ristić, portparolka Višeg suda.

U međuvremenu, pred Palatom pravde okuplili su se članovi porodica privedenih huligana.

Podrška evropskih institucija

Kazne koje bi mogle da budu izrečene huliganima proizlaze iz prošlogodišnjih izmena krivičnog zakona, u kome je pored nasilja na sportskim terenima ubačeno i krivično delo - vršenje nasilja na javnom skupu. Za događaje od nedelje zainteresovao se i Savet Evrope. O tome je, između ostalog, ministarka pravde razgovarala sa generalnim sekretarom te institucije.

"Oni su pozdravili odlučnost državnih organa da se suprotstave huliganima i nasilnicima na ulici, reakciju policije naravno i reakciju tužilaštva koja je podnela brojne zahteve za sprovođenje istrage i nude nam svu raspoloživu pomoć u tom pravcu", kaže Snežana Malović, ministarka pravde.

I Evropska komisija pažljivo prati epilog divljanja huligana tokom Parade ponosa.

"Nema sumnje da ćemo pratiti ovaj proces kao što smo to radili u drugim simboličnim slučajevima kao što je slučaj ubistva Brisa Tatona ili pretnje koje su upućene Brankici Stankovic. Ti slučajevi su veoma važni jer u suštini pokazuju kako funkcioniše pravosudni sistem. Zbog toga ćemo ove nove slučajeve posmatrati u kontekstu efikasnosti pravosudnog sistema Srbije", kaže šef delegacije Evropske komisije u Beogradu Vensan Dežer.

Policija je do sada uhapsila oko 250 osoba, među kojima su bila 54 maloletna lica. Direktor policije Milorad Veljović najavio je da će hapšenja biti nastavljena i da će nasilnici biti identifikovani na osnovu video snimaka načinjenih u nedelju.

U Beogradu je u nedelju održana prva Parada ponosa uz učešće više od hiljadu osoba, a protivnici te manifestacije izazvali su nerede i incidente u kojima su na meti huligana mahom bili pripadnici policije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

109 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: