SAD i Kanada pomažu Haitiju

Kanadska vlada je objavila da će poslati prvu pomoć vrednu pet miliona dolara stradalima na Haitiju. Hilari Klinton je, takođe, obećala pomoć SAD Haitiju.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 13.01.2010.

22:28

Default images

Ta pomoć biće usmerena na obezbeđivanje prinudnog smeštaja, medicinskih i sanitarnih potreba, vode, hrane i zaštite. Kanadski premijer Stiven Harper i američki predsednik Barak Obama, razgovaraće o daljim merama za pomoć stradalom stanovništvu Haitija.

Osim 24 člana kanadske diplomatske misije, na Haitiju su stacionirana i 82 pripadnika policijskih snaga u sastavu UN, od kojih se za dvojicom traga.

Klintononova je rekla da američka vojska već ubrzano pruža osnovnu pomoć, kao što je obezbeđivanje kontrole letenja, i dodala je da će lično pomagati u koordinisanju američke pomoći iz njene pacifičke vojne komande na Havajima, javio je Rojters.

Klintonova, ipak, nije otkazala planiranu posetu Papui Novoj Gvineji, Novom Zelandu i Australiji, mada je najavljeno da bi ta poseta mogla biti skraćena.

U međuvremenu, američka vojska izdala je naređenje da ka Haitiju krenu nosač aviona na nuklearni pogon "UŠ Karl Vinson" i tri amfibijska broda, od kojih jedan može da primi 2.000 marinaca i helikoptere.

Nosač aviona je već na putu ka Haitiju, gde bi trebalo da stigne u petak, saopšteno je iz Pentagona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: