Sreda, 05.08.2009.

12:39

Obaveza uništavanja ambrozije

Zakonom je predviđena obaveza vlasnika parcela da uklanjaju ambroziju i da je uništavaju, kaže direktor inspektorata Ministarstva poljoprivrede Dušan Pajkić.

Izvor: B92

Default images

Ukoliko se vlasnici zemljišta na kome se ne suzbija ambrozija ogluše o Zakon, nisu isključene ni krivične prijave. Pajkić za B92 navodi da su i dalje najugroženiji delovi neobrađeno poljoprivredno zemljište, delovi pored puteva i železničkih pruga i nasipi pored reka.

“Jedna jedina biljka ambrozije veoma lako veoma veliku površinu zatruje svojim polenom i raširi se kilometrima i kilometrima ukrug”, upozorava Pajkić.

“Prvi koji treba da preduzmu mere su svi oni koji imaju travnjake, da održavaju te travnjake oko svojih okućnica, da vode o tome računa”, kaže on.

“Naravno, tu su javna komunalna preduzeća da održavaju te javne površine, da se brinu da tu opet ne izraste ambrozija, da ne poraste ogromna trava, da ne dođe do toga da ambrozija da seme”, navodi Pajkić.

“Onda, ukoliko se ne zna čija je zemlja, ili ukoliko neko neće to da radi, dolaze oni koraci o kojima smo govorili, dakle - prijave inspekciji i dalji inspektorski rad", zaključuje Pajkić. Možete pogledati snimak gostovanja Dušana Pajkića u vestima TV B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: