Novi plan Srbije za Kosovo

Slobodan Samardžič kaže da je Srbija sačinila dokument koji sadrži nove ideje Srbije za rešavanje statusa Kosova.

Izvor: B92, FoNet

Ponedeljak, 18.06.2007.

11:12

Default images

Taj je plan sačinjen na osnovu razgovora premijera Srbije Vojislava Koštunice i ruskog predsednika Vladimira Putina. "O detaljima tog dokumenta ne mogu da govorim jer je taj sporazum, na rusko insistiranje, predat ruskoj strani koja ga sada proučava i još nam nije na to odgovorila", rekao je ministar za Kosovo i Metohiju na konferenciji za novinare u Kosovskoj Mitrovici.

On je dodao da dokument sa novim predlozima baziran na poznatom stavu Srbije da Kosovo može da ima samo široku autonomiju u sastavu Srbije.

Upitan kako će Srbija reagovati u slučaju jednostranog priznanja nezavisnosti Kosova, Samardžić je rekao da će prvi korak biti proglašavanje tog dokumenta ništavim.

"Postupićemo u skladu sa Ustavom Srbije, i MUP i Vojska i političke stranke i građani", poručio je Samardžić.

"Priština neće odbiti pregovore"

Vest da je u pripremi nova rezolucija o Kosovu koja predviđa da se Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti produži za još 120 dana, a pregovori o statusu nastave još nije potvrđena, ali i zvanični Beograd i Priština nisu oduševljeni tom idejom.

Srpski zvaničnici odbijaju pregovore sa unapred utvrđenim ishodom, dok albanski pregovarači nevoljno priznaju da neće odbiti nastavak pregovora ako to zatraži međunarodna zajednica.  

Koordinator Foruma za etničke odnose Dušan Janjić podseća na raniju procenu da bi do rešenja statusa Kosova moglo doći u oktobru ili novembru, ali da sada izgleda da bi i taj rok mogao biti probijen.

Najava nastavka pregovora Beograda i Prištine kao i produženje važenja Rezolucije 1244 je, kako kaže Dušan Janjić, sumnjiva:

"Sad govorim o ovom detalju u tekstu da će se ponovo vratiti Rezolucija 1244 do četiri meseca. Potpuna besmislica. 1244 postoji ali ta besmislica ima jedan smisao i to je verovatno taj probni balon. Kada počne rasprava, prava rasprava koja još nije počela a počeće na ranču (tokom susreta Putina i Buša), ona će ustvari doći na pitanje Rezolucije 1244, a ne Ahtisarijevog plana".

"Ono što je u toj vesti delimično tačno a to se nalazi u poslednjoj verziji nacrta američko-britanske rezolucije, to je da se čini sve da se zadovolje interesi Rusije i indirektno Kine. Ono što ja mislim da Moskva traži i da će dobiti, moguće da je to počelo, jeste da se stvar polako vrati u Kontakt-grupu", kaže Janjić.

Ključno neslaganje oko budućnosti Rezolucije 1244 biće zapravo neslaganje oko uloge SB, odnosno svetskih sila, u balkanskim stvarima.

Bivši šef diplomatije Goran Svilanović smatra da ni tokom susreta Buš Putin 1. jula neće doći do dogovora o Kosovu. On smatra da će rezolucija kojom će status Kosova konačno biti određen biti odožena:

Eno Trimcev iz Instituta za međunarodne poslove iz Tirane smatra da produženje pregovora Srba i kosovskih Albanaca nema šanse na uspeh:

"Meni se čini da bi sada moglo da se ide ka nekakvoj dvostepenosti. To znači jedna rezolucija koja ne bi dirala 1244, što je naša veza sa idejom suvereniteta na kosovu, bi mogla da bude doneta i da praktično omogući da se umesto UN tu pojavi civilno prisustvo EU. A da se onda nakon nekakvih dodatnih razgovora ide ka rezoluciji koja bi ili sadržavala elemente Ahtisarijevog plana ili neki odnos prema njegovom planu i svakako neku odrednicu u odnosu na Rezoluciju 1244.

"Meni se čini da nažalost nema drugog izbora nego da se nastave razgovori kako bi zapadni deo međunarodne zajednice ubedio Ruse da se više ništa ne može učiniti, tako da je ovo više taktika namenjena izbegavanju ruskog veta u Savetu bezbednosti. To je naravno jako loša vest za albanske političare koji su veoma dugo najavljivali nezavisnost".  

U Prištini se zvanično ne komentariše najava o eventualnom nastavku pregovora. Mogućnost novog četvoromesečnog odlaganja odluke o konačnom statusu Kosova u zavničnoj Prištini se tretira kao jedna od neslužbenih najava koju je malo ko spreman da komentariše javno jer ovde još nema zvanične potvrde o pripremi nove rezolucije SB kojom bi se ona 1244 produžila za još 120 dana.

Potpredsednik Vlade Ljutfi Haziri rekao je da se u SB-u radi na prevazilaženju komplikacija u vezi sa ruskim stavom prema planu izaslanika UN Martija Ahtisarija:

"Ništa se sa naše strane ne može reći a još manje prihvatiti dok ne budemo imali razjašnjenje u vezi sa rezolucijom koja de facto prihvata predlog g. Ahtisarija", izjavio je Haziri Radiju Kosova.

Mogućnost odlaganja rešenja za Kosova provlači se i po medijima u Prištini, ali i sa predviđanjima da pregovarački tim neće odbiti novo prolongiranje pod uslovom da ono, bez obzira na njegove rezultate na kraju, po automatizmu bude okončano konsenzusom zapada i Rusije u vezi sa planom Martija Ahtisarija.

U Prištini kao i u Beogradu, najavu odlaganja rešenja i nastavka pregovora vide pre svega kao opipavanje pulsa domaće javnosti.

Čeku: Razgovori sa Beogradom su završeni

Premijer Kosova Agim Cceku izjavio je danas da Priština ni u kom slučaju neće dopustiti da se pregovara o predlogu specijalnog izaslanika UN za status Kosova Martija Ahtisarija.

"Za Prištinu su pregovori završeni i o Ahtisarijevom paketu nema više pregovaranja", rekao je Čeku novinarima u Prištini.

On je kazao da "svako odlaganje rešavanja statusa Kosova može da utiče na stav građana prema kosovskim političkim liderima i može da poraste u frustraciju građana".

"Svako odlaganje šteti procesu i stabilnosti. Siguran sam da će Kosovo na bilo koji način biti nezavisno" rekao je Čeku povodom najava da bi mogli da se otvore novi pregovori koji bi trajali 120 dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: