Rusija zapretila Bosni i Hercegovini

Rusija je zapretila da će uzvratiti BiH.

Izvor: B92

Sreda, 24.08.2022.

22:00

Rusija zapretila Bosni i Hercegovini
Ilustracija: Shutterstock/DexonDee

I to zbog činjenice da je ta država na juče održanoj konferenciji Krimske platforme potvrdila punu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine.

Dan nakon što je predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović učestvovao na konferenciji koju je sazvalo Ministarstvo inostranih poslova Ukrajine, na zvaničnoj Fejsbuk stranici Ambasade Rusije u BiH objavljeno je saopštenje u kojem se navodi da Moskva najoštrije osuđuje takav korak.

"Političari iz BiH pričaju o Krimu"

Oni navode da je okupacija i aneksija Krima 2014. godine zapravo "rešena u skladu sa normama međunarodnog prava i voljom naroda" i samim tim je to pitanje zatvoreno i niko drugi ne treba da se meša u pitanje statusa Krima. . Podsećanje da je Krim ukrajinska teritorija ruska ambasada je nazvala "brbljanjem", dodajući da ne može da promeni taj akt. Usput su optuživali ukrajinske vlasti da promovišu neonacističku ideologiju i podstiču sadističko ubijanje civila.

"Čak ni islamske zemlje ne razumeju takvu servilnost"

Bošnjački političari u BiH označeni su kao odgovorni za antiturske aktivnosti. Takvu servilnost prema Zapadu ne razumemo ne samo mi, već i naši brojni sagovornici iz apsolutne većine islamskih zemalja", navodi se u saopštenju ruske ambasade. Na kraju su pozvali bosanskohercegovačke partnere "na razuman i balansiran" uz prijetnju da će u suprotnom snositi odgovornost za sve posljedice pogoršanja bilateralnih odnosa. Učešću BiH na konferenciji Krimske platforme prethodno se usprotivio srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koristeći gotovo identičan argument kao i Rusi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: