Milanović o genocidu: "Postoji onaj koji je prvi počeo"

Hrvatski predsednik Zoran Milanović ponovio je u Komiži na Visu da svaki genocid nije isti i istakao da Hrvati imaju osetljiv stav prema optužbama za genocid.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 06.12.2021.

17:12

Milanović o genocidu:
EPA-EFE/FILIP SINGER

"Ovo što radi gospoda iz Sarajeva – to nije službeno Sarajevo već Baščaršija – pokušavaju od svog naroda da naprave žrtvu veću nego što jesu i upravo oni licitiraju žrtvama", rekao je Milanović, koji je ranije govoreći o Srebrenici rekao da postoje "genocidi i genocidi".

Prema Milanoviću, optužbe za genocid imaju svoju meru, koju mnogi prelaze i u tom kontekstu pomenuo Jasenovac. "Ono što se dogodilo, dogodilo se. Mnogi su sa srpske strane pravili karijeru na tome", rekao je hrvatski predsendik, preneli su hrvatski mediji.

U kontekstu genocida je pomenuo Vukovar i Ovčaru i upitao ima li tu elemenata za razgovor o genocidu.

"Mi imamo meru. Poštujem tuđu žrtvu, ali nije sve isto. Ako sve bude genocid, moramo naći drugo ime za ono što su nacisti napravili Jevrejima u Drugom svetskom ratu. Nije svaka žrtva ista. Nije svaki borac isti. Postoji onaj koji je prvi počeo", kazao je Milanović i dodao da je, kada se govori o žrtvama, bitna pravda.

Milanović je učestvovao danas na svečanoj sednici Gradskog veća Komiže na Visu povodom Dana Grada i praznika Svetog Nikole.

Predsednik je u Komižu došao ratnim brodom Oružanih snaga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: