Milanović: Idemo u drugi krug, ali ne idemo u rat! Neka pobedi bolji - a to sam ja!

Rezultati Državne izborne komsije pokazuju da će se u drugom krugu predsedničkih izbora nadmetati Zoran Milanović i Kolinda Grabar-Kitarović.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 22.12.2019.

19:17

Milanović: Idemo u drugi krug, ali ne idemo u rat! Neka pobedi bolji - a to sam ja!
Tanjug/AP Photo/Darko Bandic

Prema novim rezultatima na osnovu 99,14 posto prebrojanih glasova, Zoran Milanović osvojio je 29,54 posto, Kolinda Grabar-Kitarović 26,70 posto, a Miroslav Škoro 24,43 posto.

Izbori u Hrvatskoj su protekli mirno, uz manje nepravilnosti.

Milanović: Ratovi su gotovi

"Čim budem izabran za predsednika, svaka moja lojalnost prema ičemu osim prema Ustavu, prestaje... Idemo u drugi krug! Ali ne idemo u rat, ratovi su gotovi.To govorim otpočetka. Idemo u civilizovanu građansku utakmicu. Neka pobedi bolji. A to sam ja. Za dve nedelje biće što bude. Nikakve gorčine ni straha nema u meni", rekao je SDP-ov kandidat za predsednika Zoran Milanović koji se iz svog štaba obratio javnosti.

"Niko se u Hrvatskoj u kojoj ću ja biti predsednik neće osećati kao građanin ili građanka drugog reda. Niko. Svestan sam da nisam svima po volji, ali prema svakome ću postupiti kao prema čoveku. Imam velike šanse i pozivam sve hrvatske ljude da dobro razmisle i na kraju izađu na izbore i daju mi taj mali komad vere", rekao je Milanović.

"Živela Hrvatska! Razvijmo hrvatske barjake i krenimo u novu sportsku utakmicu", poručio je SDP-ov kandidat.

Analitičar: Veliki uspeh HDZ-a

Politički analitičar Žarko Puhovski smatra da je ovaj rezultat “veliki uspeh HDZ-a”, jer je Kolinda bila “katastrofalna kandidatkinja”. Puhovski je istakao za portal Indeks da je HDZ-ov teren uradio najbolje što je mogao u ovoj situaciji.

Politički analitičar Tihomir Cipek izjavio je večeras da je Hrvatska otišla u desno, što se pokazalo i na nedeljnim predsedničkim izborima. "Ti trendovi su pristuni svuda u Evropi, pa sad i u Hrvatskoj", rekao je Cipek za Novu TV komentarišući privremene rezultate predsedničkih izbora.

Kolinda ubedljiva u BiH i Srbiji

U BiH je obrađeno 31 od 44 biračkih mesta (70,45%), i tamo Kolinda Grabar Kitarović sa 65,5% uverljivo vodi pred Miroslavom Škorom koji ima 27,81% glasova birača iz BiH. U BiH je do 16:30 na birališta izašlo 19.389 birača. Na društvenim mrežama se pojavila informacija i da je Kolinda Grabar Kitarović u Srbiji osvojila 40,61 odsto glasova. Mežutim, čini se da je Kitarovićeva "izgubila" dalmatinske gradove. Nemačka glasala za Škoru

U Nemačkoj je, pak, obrađeno 100% biračkih mesta (17 od 17) i tamo je Miroslav Škoro osvojio 55,43% glasova ispred Kolinde Grabar Kitarović koja je osvojila 33,66% glasova. U Nemačkoj je do 16:30 na birališta izašlo 7357 birača.

Kolindin štab pozvao Škorine glasače da glasaju za Kitarovićevu u drugom krugu

"Kolinda Grabar Kitarović i Miroslav Škoro dolaze s istog političkog spektra i zajedno imaju više od 50 glasova. Jasna je želja birača", rekao je direktor kampanje Kolinde Grabar-Kitarović Ivan Anušić dodajući da Milanović nije imao ozbiljnog protivnika sa strane levog političkog spektra dok se Kolinda borila s "ozbiljnim" Škorom.

"Pozivamo birače Miroslava Škore da u drugom krugu glasaju za Kolindu Grabar Kitarović", rekao je Anušić dodajući da računaju na te glasove kako bi dobili Milanovića.

Psovke i incidenti

Kako prenose mediji, izborna noć nije mogla da prođe bez incidenta.

U izbornom štabu Miroslava Škore došlo je do verbalnog sukoba između Željka Pervana, koji podržava predsedničkog kandidata Škoru, i novinarke Nove TV, Martine Bolšec Oblak. Kako javlja reporter hrvatskog portala Indeks, novinarka i Pervan otišli su na intervju, ali on je besan izjurio i pritom "sočno" opsovao..

U Hrvatskoj su večeras u 19 časova zatvorena birališta na današnjim predsedničkim izborima. Na izborima je učestvovalo 11 kandidata, a skoro 3,9 miliona birača odlučivalo o tome ko će u narednih pet godina biti predsednik Hrvatske. Predsednik je izabran kada osvoji većinu glasova svih birača koji su izašli na izbore. Ukoliko se to ne dogodi, dvoje kandidata s najvećim brojem glasova ide u drugi krug koji se održava za 14 dana, u ovom slučaju 5. januara 2020. godine.

Današnje predsedničke izbore, sedme od kako je Hrvatska stekla samostalnost, prati rekordnih 24.270 posmatrača.

Osim u Hrvatskoj, glasa se u još 47 država, a zbog vremenske razlike, dijaspora je u nekima od njih počela da glasa sinoć.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: