"Neka dođu da javno kažu da su protiv 'Tijaninog zakona'"

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković ponovo je pozvala poslanike opozicije koji bojkotuju rad plenuma da dođu i raspravljaju o "Tijaninom" zakonu.

Izvor: B92

Sreda, 15.05.2019.

12:50

Foto: Tanjug / Dragan Kujundžiæ

Gojkovićeva ih je pozvala da ponove stavove koje iznose van sale, odnosno da kažu da su protiv tog zakona.

"Neka dođu da javno kažu da su protiv 'Tijaninog zakona', da to čuju građani. Ja nemam moralnu dilemu kao poslanici koji nisu prihvatili poziv da uđu i podrže inicijativu 160.000 građana Srbije. Nemam dilemu da li je važniji zakon ili zaštita ljudskih prava monstruma”, rekla je Gojkovićeva učestvujući iz poslaničke klupe u parlamentarnoj raspravi.

Ona je “zahvalila” poslanicima opozicije koji su u javnosti poručili da nisu za usvajanje “Tijaninog zakona”, kao i da se “lome” u vezi sa tim da li treba prihvatiti kaznu doživotnog zatvora.

Gojkovićeva je objasnila da je deo “Tijanine inicijative” usvojen još pre dve godine, a tiče se skraćenja roka za potragu za nestalim detetom, te da je sada na redu drugi deo inicijative čime se zaokružuje čitav predlog “Tijaninog zakona”.

Primetila je da Boško Obradović, lider Dveri, nema, kako kaže, ni političku hrabrost da uđe u salu i kaže da neće podržati “Tijanin zakon”, kao i da je, umesto o porodičnim vrednostima, naprasno počeo da razmišlja o evropskim i da li manijaku treba da se omogući uslovni otpust.

"Sad Boško (Obradović), uz uobičajene uvrede, poručuje da zakon nije u skladu sa evropskom praksom i da mu je problematično ukidanje mogućnosti uslovnog otupsta. Eto, lider partije za koju i ne znamo da li više postoji i koji se zalagao za porodične vrednosti, sada razmišlja o evropskim”, rekla je Gojkovićeva.

Kako je ocenila, "sve je s njegove strane jedno politikantstvo".

Gojkovićeva je podsetila da je inicijativu za donošenje Tijaninog zakona pokrenuo otac Tijane Jurić i da ju je podržalo 160.000 građana sa zahtevom da se za počinioce najtežih krivičnih dela uvede doživotna kazna zatvora.

"Evropa je u skoro svim državama omogućila da postoji doživotan zatvor bez uslovnog otpusta”, rekla je Gojkovićeva, a na moralne dileme da li onaj ko je počinio krivično delo ima pravo na uslovni otpust, Gojkovićeva odgovara da je pravo na život imala i žrtva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: