Tramp ponavlja: SAD neće biti kamp, ne dok sam ja tu

Američki predsednik Donald Tramp još jednom je izneo svoje stavove o izbeglicama. Naveo je da SAD neće biti “kamp za migrante“.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 18.06.2018.

22:44

Tramp ponavlja: SAD neće biti kamp, ne dok sam ja tu
Foto: Tanjug/AP/Evan Vuèi

On je u govoru u Beloj kući okrivio demokrate za novonastalu krizu u kojoj sve više kritika ide na račun Trampove administracije zbog razdvanja dece i roditelja na američko-meksičkoj granici.

“Sjedinjene Američke Države neće biti kamp za izbeglice i neće biti biti objekat za boravak izbeglica, neće. Vidite šta se dešava u Evropi, vidite šta se dešava na drugim mestima, ne možemo da dozvolimo da se to dogodi SAD, ne dok sam ja tu”, rekao je Tramp.

On je optužio demokrate zato što ne žele da pregovaraju sa republikancima o imigracionom zakonodavstvu.

Osvrćući se na kritike jer se razdvajaju deca o roditelja migranata, Tramp je rekao: "Kažem da je to i te kako krivica demokrata".

On je dodao da zemlja bez granica uopšte nije ni zemlja.

Da podsetimo, Tramp je ranije svalio krivicu na migrante u Evropi za, kako je naveo, porast kriminala u Nemačkoj.

On je poručio da SAD ne žele da im se desi ono što se dešava Evropi sa migrantima.

"Narod Nemačke se okreće protiv svog rukovodstva dok pitanje migracija drma ionako već slabu koaliciju u Berlinu. Kriminal u Nemačkoj je u porastu. Velika greška je napravljena širom Evrope što se dozvolilo milionima ljudi da snažno i nasilno menjaju njenu kulturu", naveo je Tramp na Tviteru.

Posle kritika i iz redova Republikanske partije i protivljenje javnosti odvajanju male dece od roditelja, Tramp je danas u nizu poruka na Tviteru napao opozicione demokrate, kritikovao nemačku vladu i ukazivao na kriminal kao razlog za uvođenje oštrijih zakona.

"Demokrate su krive zato što su slabe i neefikasne s Bezbednošću Granice i Kriminalom. Recite im da počnu da razmišljaju o ljudima uništenim Kriminalom koji dolazi od ilegalne imigracije. Promena zakona", naveo je Tramp.

Američka vlasti su petak saopštile da je nulta tolerancija prema migrantima na granici s Meksikom, od polovine aprila dovela do razdvajanja oko 2.000 dece od roditelja koji su privedeni zbog ilegalnog ulaska u zemlju.

Iako Tramp krivi isključivo demokrate, i njegovi republikanci su podeljeni po pitanju imigracije i iako imaju većinu u Kongresu, ne mogu da se dogovore oko zakona o imigraciji.

Slike razdvajanja dece izazvale su polemike u javnosti. Bivša prva dama Lora Buš, supruga Džordža Buša Mladjeg, u tekstu u Vašington postu navela je da je politika nulte tolerancija koja dovodi do razdvajanja porodica "okrutna" i "nemoralna", a republikanska senatorka Suzan Kolins izrazila je zabrinutost.

"Decu iskorišćavaju neki od najgorih kriminalaca na Zemlji kao sredstvo da uđu u našu zemlju. Da li je neko video kriminal koji se događa južno od naše granice. To je istorijski, s nekim zemljama koje su najopasnija mesta na svetu. Neće se dogoditi u SAD", naveo je Tramp.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: