Svet 27

26.05.2024.

23:58

Rat – dan 822: Rusi spremaju novu ofanzivu; Novi poraz Ukrajinaca; Brutalan napad

Nakon smrtonosnog napada ruskih snaga na hipermarket u Harkovu, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je pozvao svetske lidere da obezbede njegovoj zemlji veću zaštitu od vazdušnih napada.

Izvor: B92.net

Rat – dan 822: Rusi spremaju novu ofanzivu; Novi poraz Ukrajinaca; Brutalan napad
Profimedia

Podeli:

Sa druge strane, predsednik Rusije Vladimir Putin, na sastanku sa rukovodstvom preduzeća odbrambene industrije, istakao je da su ruska odbrambena preduzeća povećala proizvodnju municije za 14 puta, dronova za četiri i oklopnog naoružanja za 3,5 puta.

Završeno

23:55

Gladkov kritikovao vlast Belgoroda zbog loše organizacije

Guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov kritikovao je administraciju regionalnog centra zbog sporog i neorganizovanog rada na otklanjanju posledica ukrajinskog granatiranja, navodi se na njegovom Telegram kanalu.

Guverner je zajedno sa zamenikom načelnika gradske uprave Vasilijem Golikovom, zamenikom guvernera Vladimirom Bazarovom i ministrom za stambeno-komunalne usluge Aleksejem Botvinjevim proverio napredak radova na restauraciji Belgoroda posle nedavnog granatiranja iz Ukrajine.

22:10

Orban: Nikada veća neodgovornost u Evropi

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da nikada nije video veću neodgovornost nego u Evropi koja se meša u sukob u Ukrajini ne računajući koliko će to koštati.

22:09

Granatirana Gorlovka

Ukrajinska vojska ispalila je još 16 granata kalibra 155 milimetara na Gorlovku i Donjeck.

18:37

Novi poraz Ukrajinaca
  • Grupa "Zapad“ porazila je ukrajinske jedinice u Steljmahovki u LNR, a protivnik je izgubio do 285 vojnika.
  • Ruske jedinice su poboljšale taktički položaj, nanele poraz i odbile kontranapad ukrajinske vojske na teritoriji DNR, a protivnik je izgubio do 355 vojnika. 

18:32

Rusi probili front na više pravaca

Ruska vojska napreduje kod Ivanovke i Kislovke na Kupjansko-Svatovskom sektoru i u pravcu Pokrovskog.

Ukrajinski vojni analitičari potvrđuju napredak Oružanih snaga Rusije u nizu sektora fronta.

Nastavlja se obostrano artiljerijsko granatiranje u pravcu Lipcovskog. Na pravcu Volčanskog nastavljaju se poziciona borbena dejstva u rejonu Starice i streljačke borbe u Volčansku.

Na odseku Kupjansko-Svatovski, Oružane snage Rusije zauzele su južne i centralne delove Ivanovke i napredovale duž železničke pruge severno od Kislovke u području širine do 2 km do dubine od 1,37 km.

Nastavljaju se aktivne vojne operacije u oblasti Berestovoi. Ruske trupe vode aktivnu ofanzivu u oblasti Krasnogorovke.

Na Pokrovskom pravcu nastavljaju se visoki tempo vojnih operacija u oblasti Arhangelskoje, istočno od Novopokrovskog i kod Netajlova. Ruske trupe su zauzele preostali deo Umana i učvrstile se duž jaruge Babaki. Napredovanje je bilo do 3,36 km do dubine od 1,94 km. 

17:34

17:34

Broj poginulih u ruskom napadu na Harkov povećan na 16

Broj poginulih u ruskom vazdušnom napadu na hipermarket "Epicentar" u Harkovu, na severoistoku Ukrajine, povećan je na 16. "Nažalost, već je 16 mrtvih", napisao je šef vojne administracije Harkovske oblasti Oleh Sinehubov na svom Telegram kanalu i dodao da je među njima devojčica stara 12 godina.

Istovremeno, broj povređenih u ruskom napadu na centar Harkova povećan je na 25, prenosi Interfaks Ukrajina.

Ukrajinski mediji preneli su da su ruske snage u subotu nekoliko puta granatirale Harkov.

16:38

Uništene rakete

Ruski PVO sistemi uništili su dve ukrajinske rakete "oljha“ iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
 

16:38

Nemački kancelar Olaf Šolc protivi se davanju mogućnosti Ukrajini da vrši napade zapadnim oružjem na teritoriju Rusije.
 

15:23

15:22

Predsednik Dume oštro poručio: Zelenski strahuje, vratite se kućama

Volodimir Zelenski je u potpunosti izgubio legitimitet, on nema više pravo da govori u ime Ukrajine a bilo koji sporazum sa nelegitimnim predsednikom je nevažeći i u budućnosti može biti osporen, rekao je predsednik Dume Vjačeslav Volodin.

Ceo tekst pročitajte ovde.

15:05

U Hersonu se čuju eksplozije, Rusi ponovo napadaju sa privremeno okupirane leve obale Dnjepra, izvestio je šef hersonske MBA Roman Mročko.

15:05

Vašington post: Kijev koristi američke vazdušne bombe

Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine prilagodilo je sovjetske borbene avione za upotrebu američkih vazdušnih bombi GBU-39, objavio je Vašington post, prenosi Unijan.

Novinari, pozivajući se na svoje izvore, tvrde da ukrajinska avijacija već koristi male navođene bombe GBU-39 za napad na ruske osvajače.

Osim toga, u javnosti se pojavila fotografija aviona naoružanog ovim avio-bombama koje su pričvršćene ispod krila. Na telu jednog GBU-39 vidi se retuširani natpis i datum - 12.05.2024.

13:58

Projektil promenio prvac - od Kijeva ka Hmeljničkoj oblasti

Tokom druge vazdušne uzbune velikih razmera, vojska je prvobitno izvestila o napadu na prestonicu, ali je onda projektil promenio pravac ka Hmeljničkoj oblasti, saopštilo je ukrajinsko vazduhoplovstvo.

Uzbuna se oglasila širom Ukrajine zbog poletanja ruskog MiG-a.

13:57

Sinegubov: 14 poginulih u "Epicentru" u Harkovu

Broj poginulih u neprijateljskim vazdušnim napadima na građevinski hipermarket u Harkovu porastao je na 14, saopštio je predsednik oblasne vojne uprave Oleg Sinegubov. 

Najmanje 43 osobe su ranjene.

13:57

Lavrov: Razgovori o udaru Ukrajine na Rusiju, beznađe SAD

Razgovori u SAD o tome da se Ukrajini dozvoli da pogađa mete u Rusiji odražavaju očaj Zapada, izjavio je  ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

"Kada smo pokazali da nećemo dozvoliti da se Ukrajina koristi kao direktna pretnja našoj bezbednosti, kao instrument za uništavanje svega ruskog na istorijskim ruskim zemljama. Kada su to shvatili, počeli su da primenjuju takva rešenja“, rekao je on u intervjuu novinaru Pavelu Zarubinu.

Prema Lavrovu, razgovori o tome da se Kijevu dozvoli da napadne Rusiju odražavaju u izvesnom smislu beznađe, shvatanje da Sjedinjene Države ne mogu da postignu svoj cilj poštenim sredstvima. Prema Lavrovu, to liči na agoniju.

Na pitanje o cilju Vašingtona u Ukrajini, ministar je primetio da SAD poslednjih 30 godina pokušavaju da unište sve što je tamo rusko. Šef ruskog MIP-a je istakao da su Amerikanci želeli da zauzmu teritoriju za sebe.

"Planirano je bilo i stvaranje vojnih baza kako na kopnu tako i na Azovskom moru, a na Krim su, naravno, gledali sa velikim zahtevima", dodao je Lavrov.

13:56

Ruske snage preuzele kontrolu nad selom Berestovo u Harkovskoj oblasti

Ruske trupe preuzele su kontrolu nad selom Berestovo u Harkovskoj oblasti, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

Kako je navedeno, u prethodna 24 sata ruska vojska je uništila pet ukrajinskih projektila "ATACMS", 32 rakete "HIMARS" i "vampir", protivbrodsku raketu "Neptun" i 41 dron, prenosi Interfaks.

Ruske snage počele su 10. maja ofanzivu na Harkovsku oblast u Ukrajini, a Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je nekoliko dana kasnije da je ruska vojska preuzela kontrolu nad pojedinim naseljima u Harkovskoj oblasti.

11:31

Zelenski: Rusija okuplja nove trupe blizu granice

Rusija okuplja još jednu grupu trupa u blizini granice i sprema se za novi pokušaj ofanzive, izjavio je  predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski u obraćanju svetskim liderima uoči Samita mira iz Harkova, prenosi ukrajinski mediji.

"Rusija je ta koja je jedini izvor agresije i stalno pokušava da proširi rat. Bukvalno sada, ovih dana, branimo se 60 kilometara severoistočno od ovog mesta od još jednog pokušaja ruske ofanzive. Rusija se sprema da pokuša da ga pokuša. ofanzivne akcije 90 kilometara odavde (od Harkova) ka severozapadu – druga grupa trupa se okuplja u blizini naše granice Onaj ko sve to radi ne želi mir", rekao je Zelenski. 

On je naglasio da Rusija preti skoro svim svojim susedima, jedina je država koja je zaplenila nuklearnu elektranu i otvoreno je koristi za ucene radijacijom.

"Ne postoji ništa što ne bi postalo oružje za Rusiju, uključujući glad, a to je upravo ono što je svet osetio kada je Ukrajinu pogodila ruska pomorska blokada", naglasio je ukrajinski predsednik.

10:24

Uništen slavni ruski tenk: Posada iz očaja bežala, nije im bilo spasa

Pripadnici 47. odvojene mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine u Donjeckoj oblasti uništili su još jedan savremeni ruski tenk T-90 Proboj, javila je u subotu na Telegramu udarna jedinica dronova ove brigade.

Ceo tekst pročitajte ovde.

10:23

Kijev slavi Dan grada u vanrednom stanju

Dan Kijeva se u Ukrajini obeležava poslednje nedelje maja. Kako prenosi Ukrinform, treću godinu za redom obeležava se u vanrednom stanju.

Zvanično prihvaćen datum osnivanja Kijeva je 482. godine. Prema legendi, osnovao ga je princ Kij od Polanjija sa svojom braćom Ščekom i Horivom, kao i sestrom Libidjom. Grad je dobio ime u čast Kija.

Dan Kijeva je prvi put proslavljen 1982. godine, kada je grad napunio 1.500 godina. Od tada prestonica slavi praznik svake godine.

09:35

Napad na Viničku oblast - oštećeni stambeni objekti, 40 ljudi evakuisano

09:34

Oleščuk: Oboreno 12 krstarećih raketa i 31 "šahed"

Ruske snage su izvele raketni napad na Ukrajinu sa 14 vazdušnih raketa i više od tri desetine jurišnih bespilotnih letelica, saopštio je na Telegramu, komandant vazduhoplovstva, general-potpukovnik Nikola Oleščuk.

09:34

Uništene bespilotne letelice iznad Kurilske, Orilske i Belgorodske oblasti

Snage PVO presrele su i uništile 13 ukrajinskih bespilotnih letelica iznad Kurske, Orilske i Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije na Telegramu.

Navodi se da je kijevski režim pokušao da izvede teroristički napad pomoću dronova tipa aviona.

Iznad Kurske oblasti uništeno je deset bespilotnih letelica (UAV), Orilske tri i Belgorodske jedna.

Nema prijavljenih žrtava ili štete.

09:34

Vazdušna uzbuna širom Ukrajine

U Ukrajini je objavljena vazdušna uzbuna zbog poletanja MiG-31K sa aerodroma Savasleika u Ruskoj Federaciji, objavilo je ukrajinsko vazduhoplovstvo. 

09:15

Ruski gubici

07:53

Ruska PVO oborila sedam ukrajinskih dronova iznad Kurske oblasti

Ruske snage protivvazdušne odbrane oborile su tokom noći sedam ukrajinskih bespilotnih letelica iznad Kurske oblasti, saopštio je gubernator Kurske oblasti Aleksej Smirnov.

Prethodno su vlasti Brjanske oblasti saopštile da je tokom noći iznd te oblasti oboren dron, prenosi Interfaks.

Rusko Ministarstvo odbrane navelo je da je u subotu uveče iznad Belgorodske oblasti uništena ukrajinska krstareća raketa i 29 projektila "Vampir".

07:53

Noćni napad na Ukrajinu

Sa ruskog aerodroma "Olenja" poletelo je pet strateških bombardera Tu-22m3, a kasnije se saznalo za moguće lansiranje krstarećih raketa od strane bombardera.

Vazduhoplovstvo Ukrajine je izvestilo da su zabeležena sumnjiva lansiranja krstarećih raketa od strane strateških bombardera.

Opasnost od projektila proglašena je u Kijevskoj, Černigovskoj i Sumskoj oblast.

07:52

Broj poginulih u Harkovu povećan na 12

Broj poginulih u ruskom vazdušnom napadu na hipermarket "Epicentar" u Harkovu, na severoistoku Ukrajine, povećan je na 12, a povređene su 43 osobe, saopštilo je tužilaštvo Harkovske oblasti.

Istovremeno, broj povređenih u ruskom napadu na centar Harkova povećan je na 25, prenosi Interfaks Ukrajina.

Ukrajinski mediji preneli su da su ruske snage u subotu nekoliko puta granatirale Harkov.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Svet na ivici: Amerika ulazi u veliki rat?

Bajdenova administracija je sve više zabrinuta da bi se eskalacija sukoba i razmena raketa između Izraela i Hezbolaha mogla proširiti na čitav region, rekli su američki zvaničnici za CBS Nevs u petak.

22:13

15.6.2024.

1 d

Podeli: