Svet 22

24.04.2024.

23:30

Rat – dan 791: Novi napadi; Bajden potpisao: Stiže pomoć; Vojska u "paklu"

Rat u Ukrajini – 791. dan.

Izvor: B92.net

Rat – dan 791: Novi napadi; Bajden potpisao: Stiže pomoć; Vojska u "paklu"
Profimedia

Podeli:

U dosadašnjim sukobima poginulo gotovo pola miliona ukrajinskih vojnika, tvrdi ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

Završeno

23:11

Poljska spremna da pomogne Ukrajini da vrati vojno sposobne muškarce

Poljska je spremna da pomogne Ukrajini u vraćanju vojno sposobnih Ukrajinaca koji bi mogli da pomognu matičnoj zemlji u ratu protiv Rusije, izjavio je danas poljski ministar odbrane Vladislav Kosiniak-Kamiš.

Kao rezultat toga, muškarci između 18 i 59 godina koji žive u inostranstvu neće moći da produže, obnove ili dobiju nove putne isprave.

"Poljska je i ranije predlagala da pomogne Ukrajini da se oni koji podležu vojnoj službi vrate u svoju zemlju i ispune svoju građansku dužnost", rekao je Kosiniak-Kamiš za Polsat Njuz televiziju i dodao da su mnogi Poljaci ogorčeni kada vide mlade Ukrajince kakom sede po hotelima i kafićima, prenosi Rojters.

Ukrajinska vlada prethodno je objavila nova pravila da se pasoši vojno sposobnim muškarcima mogu izdavati samo u zemlji, ali ne i u ukrajinskim diplomatskim i konzularnim odeljenjima u inostranstvu. U Evropskoj uniji živi oko 4,3 miliona Ukrajinaca od kojih je oko 860.000 odraslih muškaraca, objavljeno je u bazi podataka Eurostata. Poljska je odobrila status privremene zaštite za 950.000 državljana Ukrajine, što je najveći broj posle Nemačke.

21:25

SAD šalju pomoć Ukrajini vrednu milijardu dolara

Stejt department najavio je danas da će SAD poslati paket oružja i opreme Ukrajini vredan milijardu dolara.

"Sjedinjene Države danas najavljuju značajan paket oružja i opreme za Ukrajinu da bi podržale hrabar ukrajinski narod koji brani svoju zemlju i slobodu protiv ruske agresije", piše u saopštenju Stejt departmenta.

Ovaj paket će uključivati, između ostalog, sisteme protivvazduhoplovne odbrane (PVO), municije za raketne sisteme, artiljerijsku municiju, oklopna vozila, preciznu vazdušnu municiju i protivoklopno oružje.

"SAD će nastaviti da rade sa koalicijom od više od 50 država koje smo okupili da bismo pružili ukrajinskim snagama neophodnu podršku", dodaje se u saopštenju.

Reč je o pomoći koja je namenjena da stigne što pre u Ukrajinu, a američki Senat je juče usvojio zakon kojim se odobrava paket bezbednosne pomoći Ukrajini od 61 milijardu dolara.

19:51

Stigle rakete u Ukrajinu

Pentagon je potvrdio Sputnjiku da su Ukrajini isporučene operativno-taktičke rakete Atakams, povećanog dometa za upotrebu, kako se navodi, "unutar suverene ukrajinske teritorije".

18:04

Potpisano i slanje pomoći

Američki predsednik Džo Bajden potpisao je danas nacrt zakona koji predviđa slanje milijarde američkih dolara pomoći Ukrajini.

"Ona pruža vitalnu podršku američkim partnerima kako bi se mogli braniti od pretnji njihovom suverenitetu", rekao je Bajden.

17:20

Ukrajini stiže pomoć

Američki predsednik Džozef Bajden potpisao je zakon o pomoći Ukrajini i drugim saveznicima.

Kako je istakao, u narednim satima počeće vojne isporuke Ukrajini.

Po njegovim rečima, Kijevu će biti isporučena municija, sistemi PVO, artiljerija, raketni sistemi, oklopna tehnika.

Inače, paket vojne pomoći Ukrajini je vredan 61 milijardu dolara.
 

16:33

Bajden potpisao zakon o nacionalnoj bezbednosti

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden objavio je u sredu da je potpisao zakon o nacionalnoj bezbednosti, koji sadrži pomoć Ukrajini, Izraelu i Tajvanu, i nalog TikToku da promeni vlasništvo sa kineskog BiteDance Ltd. ili se suoči sa zabranom u zemlji.

Kako je Bajden naglasio na konferenciji za novinare u Beloj kući, paket je "od vitalnog značaja" za saveznike SAD dok se bore protiv Rusije, Hamasa i pretnji koje se sumnjaju iz Kine. Predsednik je rekao da će isporuke pomoći Ukrajini početi za nekoliko sati.

"Dobar je dan za Ameriku, dobar je dan za Evropu, dobar je dan za svetski mir", insistirao je on.

16:27

Pao dogovor između Rusije i Ukrajine

Ruska komesarka za prava deteta Marija Lvova-Belova izjavila je danas da su se Rusija i Ukrajina dogovorile o razmeni dece koja su odvojena od svojih roditelja tokom konflikta između te dve zemlje.

Pregovori o razmeni vođeni su uz posredovanje Katara, a dogovoreno je da će Moskva dobiti 19 dece i poslati 29 njih Ukrajini, piše RT.

Belova je navela da vlada Katara nadgleda spisak dece koja će biti razmenjena, kao i da je ovo o prvim pregovorima od početka rata između Moskve i Kijeva koji se dešavaju uživo.

16:27

Eksplozije


Eksplozije su odjeknule u Sumi i Dnjepropetrovsku, javljaju ukrajinski mediji.
 

15:10

Uništena ukrajinska radionica za proizvodnju dronova

Ruske trupe uništile su u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini radionicu ukrajinske vojske za proizvodnju bespilotnih letelica, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

Operativno-taktička avijacija, raketne trupe i artiljerija ruskih grupa uništile su proteklog dana radarsku stanicu sa panoramskim pogledom P-18, radionicu za proizvodnju bespilotnih letelica i skladište goriva ukrajinske vojske i pogodili neprijateljsku ljudsku snagu i vojnu opremu u 117 oblasti, navodi se u saopštenju Ministarstva, preneo je TASS.

15:04

Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije:

Ruske snage uništile su pogon za proizvodnju ukrajinskih dronova i skladište goriva ukrajinske vojske;
Ruska PVO je prethodnog dana uništila 299 dronova Oružanih snaga Ukrajine, 9 raketa „hajmars“ i „oljha“, kao i 6 vođenih bombi „hamer“;
Grupa snaga „Zapad“ zauzela je povoljnije položaje i odbila jedan kontranapad kod Novovodjanog;
Jedinice Južne grupe ruskih snaga poboljšale su položaj duž linije fronta;
Grupa snaga "Zapad" uništila je raketni sistem "hajmars" ukrajinske vojske;
Jedinice grupe "Centar" poboljšale su svoj taktički položaj i odbile sedam kontranapada jurišnih grupa Oružanih snaga Ukrajine;
Oružane snage Ukrajine su u zoni odgovornosti Južne grupe snaga izgubile do 470 vojnika;
U zoni odgovornosti grupe „Centar“ poginulo je i ranjeno do 350 ukrajinskih vojnika;
U zoni odgovornosti Južne grupe snaga uništena su tri skladišta municije ukrajinskih snaga;
Istočna grupa ruskih snaga zauzela je povoljnije pozicije;
U zoni odgovornosti Istočne grupe snaga poginulo je i ranjeno do 110 ukrajinskih vojnika;
Jedinice Istočne grupe snaga odbile su kontranapad jurišnih grupa Oružanih snaga Ukrajine kod Urožajnog u DNR;
Jedinice Južne grupe snaga odbile su sedam kontranapada Oružanih snaga Ukrajine;
Grupa snaga "Dnjepar" je u protekla 24 časa uništila četiri ukrajinske brigade.
 

14:12

Ministarstvo odbrane Rusije: Zauzeto

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da je veliko uporište ukrajinske vojske na periferiji grada Časov Jar pod ruskom kontrolom.

"Jedinice Vazdušno-desantnih snaga Ivanova iz sastava snaga Južne grupe, uz podršku avijacije i artiljerije, upali su u veliko uporište Oružanih snaga Ukrajine na periferiji grada Časov Jar", saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane na svom Telegram kanalu, preneo je Interfaks.

Kako su naveli, deo ukrajinskog vojnog osoblja je položio oružje i predao se.

13:45

Peskov: Moskva se pridržava Putinove ideje o stvaranju tampon zone u Ukrajini

13:42

A od Francuske rakete...

13:42

Gori u Smolenskom

13:40

Stižu "patrioti"

Ukrajina će dobiti nove sisteme Patriot, izjavio je danas šef ukrajinske predsedničke kancelarije Andrej Jermak, komentarišući informacije zapadnih medija da partneri iz EU i NATO vrše pritisak na Grčku i Španiju da podele sisteme Patriot sa Ukrajinom.

"Sigurno vam mogu reći da će biti novih Patriota i iskreno, za nas je sporedno odakle će doći, i to što pre, da bismo odbranili naše gradove, zaštitili naše ljude", naglasio je on, preneo je Unian.

Prema njegovim rečima, razgovori sa partnerima na ovu temu odvijaju se svakodnevno.

Istovremeno je dodao da partneri razgovaraju ne samo sa ove dve zemlje, već i sa mnogim drugim.

On je naveo da o ovoj temi najviše pregovaraju Amerikanci, jer "to je njihovo oružje i naravno, mnogo zavisi od njih". "Siguran sam da ćemo vrlo brzo imati dobre vesti", naglasio je Jermak.

12:46

Ukrajinci beže

U proteklih nekoliko nedelja 115. i 67. mehanizovana brigada Oružanih snaga Ukrajine napustile su svoje položaje bez naređenja, piše časopis "Forbs".


"Loša vest je da je ono što se dogodilo sa 115. mehanizovanom brigadom sistemske prirode. To je već druga ukrajinska jedinica (koja je napustila svoje položaje) na istočnom frontu u poslednjih nekoliko nedelja", piše časopis.
 

12:45

Ranjene tri osobe


Tri osobe su ranjene u napadu ukrajinskog drona na civilni kamionu Novoj Kahovki. Njima je pružena medicinska pomoć, saopštio je gubernator Hersonske oblasti Vladimir Saldo na svom Telegramu.
 

11:21

Vojska u "paklu": Ogromni problemi

Ukrajinske snage su istrošene nakon višemesečnih borbi, a Kijev nema dovoljno ljudi da pošalje da ih zameni, piše Volstrit džurnal ne otkrivajući izvor informacija.

Kako se napominje u članku, razmeštanje vojnika predviđeno za pet dana može trajati deset ili 15 dana. Takođe se navodi da tokom ovog perioda vojnici ostaju bez "hrane, vode i lekova".

10:43

Američki Senat odobrio je zakon kojim se Ukrajini pruža pomoć od 61 milijarde dolara

09:42

Pogođen studentski dom


Ruske snage pogodile su studentski dom u Harkovu u kojem su se nalazili ukrajinski vojnici, saopštio je za Sputnjik koordinator proruskog ilegalnog pokreta u Nikolajevu Sergej Lebedev, pozivajući se na svoje izvore.
 

08:28

"Zahvalan sam američkom Senatu na odobrenju vitalne pomoći Ukrajini", rekao je Zelenski na Telegramu.

08:03

Ukrajinski dronovi su pogodili naftnu rafineriju u Voronješkoj oblasti i "industrijsku zonu" u Lipeckoj oblasti

07:35

Zalužni, zbogom: "Sve je zvanično dogovoreno"

Bivši glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni za nekoliko nedelja bi mogao da prezume funkciju ukrajinskog ambasadora u Velikoj Britaniji, rekao je danas savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine Mihail Podoljak.

EPA-EFE/OLEG PETRASYUK

 

07:34

Uzbuna

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Dnjepropetrovskoj, Nikolajevskoj, Odeskoj, Kirovogradskoj, Čerkaskoj i Vinickoj oblasti Ukrajine, sledi iz podataka onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalnu transformaciju.
 

07:34


Tokom noći odjeknule su eksplozije u Harkovu i Harkovskoj oblasti, javili su ukrajinski mediji.
 

07:33

07:31

Senat SAD odobrio pomoć Ukrajini, Izraelu i Tajvanu od 95 milijardi dolara

Američki Senat usvojio je zakon kojim se odobrava paket bezbednosne pomoći Izraelu, Ukrajini i Tajvanu u vrednosti od ukupno 95 milijardi dolara.

  • Opširnije pročitajte OVDE.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Oglasili se Rusi: Oslobođeno

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da je ruska vojska oslobodila selo Berdiči iz predgradja Avdejevke, prenose RIA Novosti.

13:02

2.5.2024.

1 d

Podeli: