Svet 0

19.04.2024.

14:50

Zavapili su: Upomoć

Premijer Finske Peteri Orpo zatražio od EU pomoć u rešavanju pitanja priliva migranata preko Rusije i ekonomskih posledica zatvaranja granica na istoku zemlje.

Izvor: Beta

Zavapili su: Upomoć
Profimedia

Podeli:

"Moramo da pronađemo zajednička rešenja da zaustavimo Rusiju da koristi ilegalne imigrante protiv nas. Pripremamo svoje zakonodavstvo, ali su nam potrebne i mere na nivou EU", rekao je Orpo, koji je s predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen danas posetio finski grad Lapenranta i granični prelaz.

Orpo je dodao da su istočna područja Finske trpela zbog ponašanja Rusije i zatvaranja granice i da im je potrebna pomoć EU, preneo je finski javni servis Yle.

"Želimo da EU napravi novi instrument za finansiranje istočne Finske i pogođena područja", rekao je finski premijer.

Finska je prošle godine zatvorila svoju granicu s Rusijom zbog povećanog priliva migranata iz zemalja kao što su Sirija i Somalija, od kojih veliki broj dolazi preko Rusije. Helsinki je optužio Moskvu da koristi migraciju kao oružje protiv Finske i EU, što je Kremlj negirao.

Predsednica Evropske komisije je rekla da se predsednik Rusije Vladimir Putin sada "fokusira na Finsku" zbog njene podrške Ukrajini i ulaska u NATO, navodeći kao primer rusku instrumentalizaciju migracija.

"Ovde se ne radi samo o bezbednosti Finske, nego o bezbednosti Evropske unije. Zajedno smo u ovome… EU je tu da vas podrži u vašim naporima", rekla je Ursula fon der Lajen.

Ona je istakla da je Finska delovala odlučno i uspešno u borbi protiv te pretnje i da EU može mnogo da nauči od Finske kada je u pitanju bezbednost, saopštila je Evropska komisija.

"Trebalo bi da budemo više kao Finci kada je u pitanju bezbednost. Imamo mnogo toga da naučimo od Finske i od modela finske pripremljenosti na svim nivoima društva. To vam omogućava da adekvatno odgovorite na različite vrste kriza i to je ono što društvo čini zaista otpornim", rekla je Ursula fon der Lajen.

Evropska komisija, podsetila je Ursula fon der Lajen, zajedno sa Fronteksom pruža finansijsku i operativnu podršku Finskoj i sarađuje sa zemljama porekla migranata kako bi preduzele odgovarajuće mere.

Predsednica EK je rekla da je u sprovođenju mera za rešavanje priliva migranata iz Rusije važno naći ravnotežu između obezbeđivanja spoljnih granica i poštovanja međunarodnih obaveza.

Kada je u pitanju negativan ekonomski uticaj ruske invazije na finske pogranične regione, Ursula fon der Lajen je rekla da je Finska pokazala “ogromnu otpornost”.

"Želim da pohvalim vašu nepokolebljivu podršku Ukrajini, i to uprkos uticaju sukoba na vaše poslovanje, porodice i prijatelje. Zato želim da istaknem da je EU tu da vam pomogne. Revitalizacija ovih regiona na istočnim granicama Finske je prioritet vlade i mi to podržavamo", rekla je predsednica EK.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: