Svet 1

18.04.2024.

14:09

Zahuktava se: Iran razmišlja o nuklearnom naoružanju; "Spremni smo da branimo svoja postrojenja"

Iranska revolucionarna garda (IRGC) objavila je da Iran "preispituje svoju nuklearnu politiku" zbog pretnji Izraela.

Izvor: Sputnik/Tanjug

Zahuktava se: Iran razmišlja o nuklearnom naoružanju; "Spremni smo da branimo svoja postrojenja"
Profimedia

Podeli:

Kao odgovor na potencijalne pretnje Izraela iranskim nuklearnim postrojenjima, brigadni general Ahmad Haktalab, komandant Iranskog korpusa za zaštitu i bezbednost nuklearnih centara IRGC-a, upozorio je da bi svaka agresija na Iran podstakla snažan odgovor, upoređujući je sa istorijskom operacijom "Istinito obećanje".

"Preispitivanje naše nuklearne doktrine i politike... koje su prethodno saopštene, je potpuno moguće", rekao je Hagtalab, javila je poluzvanična agencija Tasnim, preneo je Rojters.

U razgovoru za novinsku agenciju Tasnim, komandant je rekao da Iran poseduje obaveštajne podatke o potencijalnim ciljevima i da je spreman da odgovori odlučnom akcijom ako Izrael pokuša da napadne njegova nuklearna postrojenja.

Haktalab je naglasio da se Iran dugo suočavao sa pretnjama, uključujući sabotažu i terorizam, iz Izraela. On je istakao da se Iran pridržava međunarodnih protokola koji regulišu zaštitu nuklearnih objekata, ali je naglasio da postoji spremnost nacije da se suprotstavi svakoj agresiji.

Pozivajući se na nedavne napade na iranske interese, uključujući i napad na kompleks iranske ambasade u Siriji, Haktalab je istakao spremnost odbrambenih mera Irana i naprednih objekata za osiguranje bezbednosti njegovih nuklearnih kompleksa.

Ipak treba imati u vidu da iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei ima poslednju reč kada je u pitanju nuklearni program Teherana. Hamnei je više puta govorio da Teheran nikada nije težio izgradnji ili upotrebi nuklearnog oružja, što njegova religija i zabranjuje.

Podsetimo, u subotu je Iran lansirao stotine dronova ka Izraelu. Napad je ipak prošao bez ozbiljnijih materijalnih posledica i bez žrtava, ali je napravio presedan u sukobu na Bliskom istoku.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: