Svet 10

07.04.2024.

23:58

Rat – dan 774: Rusi jurišaju; Nove eksplozije; Izveden napad

Rat u Ukrajini – 774. dan. Ne prestaju borbe na istoku Ukrajine.

Izvor: B92.net

Rat – dan 774: Rusi jurišaju; Nove eksplozije; Izveden napad
Profimedia

Podeli:

Ukrajinski zvaničnici saopštili su da je najmanje osam civila stradalo, dok je deset njih povređeno u dva ruska napada na grad Harkov.

Završeno

22:04

Rusi jurišaju

Oružane snage Rusije nastavljaju jurišne operacije na Novomihajlovku - jedinice ruske vojske uspele su da napreduju ulicama Lenjina i Soborne. Situaciju komplikuje aktivnost FPV dronova VSU u rejonu sela, koji usporavaju kretanje Oružanih snaga Rusije.

Nakon što su jurišne trupe uspele da se domognu periferije, ruske oružane snage su razvile svoj uspeh i napredovale do centra Mašinostroitel SNT severno od sela.

Južno od naselja, ruske trupe uspele su da zauzmu veliko uporište ukrajinskih oružanih snaga i da se učvrste, odbivši nekoliko kontranapada. 

22:00

Izveden napad

Ukrajinska vojska je izvela artiljerijski udar američkim MLRS HIMARS na Makejevku, pri čemu je stradao jedan civil, javlja dopisnik RIA Novosti.

21:59

"Kršenje bezbednosnih principa"

Međunarodna agencija za atomsku energiju IAEA potvrđuje manja oštećenja na jednom od blokova Zaporoške nuklearne elektrane, istakavši da ona ne predstavljaju rizik za nuklearnu bezbednost.

"Stručnjaci IAEA potvrdili su danas fizičke posledice napada dronovima na Zaporošku nuklearku, uključujući jedan od šest reaktora. Jedna osoba je povređena. Šteta na šestom bloku nije ugrozila nuklearnu bezbednost, ali je reč o ozbiljnom incidentu koji bi potencijalno mogao da potkopa sistem zaštite reaktora", navodi se u saopštenju IAEA na društvenoj mreži Iks.

Direktor IAEA Rafael Grosi nazvao je napad dronovima na Zaporošku nuklearku očiglednim kršenjem bezbednosnih principa i pozvao na prekid "nepromišljenih napada". 
 

18:19

Zelenski: Bez američke pomoći Ukrajina će izgubiti rat

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski upozorio je da će njegova zemlja izgubiti rat od Rusije ako obećana američka pomoć od 60 milijardi dolara, koju je najavio Džo Bajden, ostane blokirana u Kongresu, od strane republikanaca.

"Ako Kongres ne pomogne Ukrajini, Ukrajina će izgubiti rat", rekao je Zelenski u video obraćanju predstavnicima vladine platforme za sakupljanje sredstava za Ukrajinu United24.

On je rekao da ukoliko Ukrajina izgubi rat, druge zemlje će biti napadnute kao i da će Rusija tada snažno upućivati nuklearnu pretnju zapadnim državama.

Američki program za vojnu i ekonomsku pomoć Kijevu u vrednosti od 60 milijardi doalara blokiran je u Kongresu od prošle godine zbog podela između demokrata i republikanaca, koji su u pripremama za predsedničke izbore u novembru.

Poslednjih dana Zelenski je više puta tražio brzo usvajanje novog paketa pomoći ocenjujući da je on od "vitlne važnosti" za Ukrajinu.

Zelenski već više meseci traži od svojih zapadnih saveznika, među kojima SAD pružaju najveću pomoć zemlji, više municije za njegove vojnike na frontu i više sistema protivvazduhoplovne odbrane.

U očekivanju odluke ukrajinski vojnici primorani su da štede municiju i suočavaju se sa snažnom ruskom vojskom.

Brojnija ruska vojska malo po malo prodire na istočnom frontu u ukrajinski deo Donbasa i redovno poslednjih nedelja vrši napade na energetsku infrastrukturu Ukrajine.

17:20

Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije

Na avdejevskom pravcu ruske snage poboljšale su svoje položaje. Neprijatelj je izgubio do 375 vojnika, dva borbena vozila pešadije, tri borbena oklopna vozila, 11 automobila, haubicu M777 i samohodno artiljerijsko oruđe "gvozdika";

Na južnodonjeckom pravcu odbijen je napad jurišne grupe kod Urožajnog u DNR. Poginulo je i ranjeno do 135 ukrajinskih vojnika, a uništen je tenk, šest vozila i haubica M777. Osim toga, uništeno je skladište municije Oružanih snaga Ukrajine;

Na hersonskom pravcu gubici ukrajinske vojske u poslednja 24 časa iznose više od 25 vojnika. Unišena je haubica M777, artiljerijsko oruđe "gvozdika" i dve gaubice D-30.
 

17:19

Udar za udarom

Zaporška nuklearna centrala bila je meta serije napada dronova, stvoerena je direktna pretnja bezbednosti centrale, saopštila je kompanija Rosatom, koja upravlja nuklearkom.

U napadu na Zaporošku nuklearku povređena su tri njena radnika, od kojih je jedan teže, saopštila kompanija.

Oni su pozvali rukovodstvo Međunarodne agencije za atomsku energiju da hitno reaguje na pokušaj eskalacije situacije oko Zaporopške centrale.
 

17:14

Devojčica poginula od posledica udare gelera

Jedna devojčica poginula je danas kada su na automobil u kojem je bila pali geleri usled dejstva ruske protivvazdušne odbrane u Belgorodskoj oblasti.

''Kao rezultat odbijanja vazdušnog napada ukrajinskih oružanih snaga u selu Šagarovka, geleri su pogodili automobil u kojem se nalazila šestočlana porodica, a na našu žalost, jedna devojčica podlegla je povredama pre nego što je stigla hitna pomoć'', saopštio je guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov.

Prema njegovim rečima, hitna pomoć je hospitalizovala četvoro povređenih, od toga dvoje dece, preneo je danas ruski Interfaks.

Ranije danas Gladkov je saopštio da je u napadu na Belgorod oštećeno 12 stambenih zgrada i razbijeni prozori na dečjoj klinici.

Prethodno je rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da je deset ukrajinskih raketa RM-70 Vampir oboreno protivvazdušnim sistemima iznad Belgorodske oblasti . Belgorodska oblast se nalazi na zapadu Rusije, na granici sa Ukrajinom.

15:57

Pogođen još jedan dron

Dron avionskog tipa otkriven je i onesposobljen u Lipeckoj oblasti, saopštio je gubernator oblasti Igor Artamonov na svom Telegramu.
On je dodao da u napadu nije bilo žrtava ni materijalne štete.
 

15:03

Troje poginulih u napadu na Zaporožje

Tri osobe su ubijene i jedna ranjena u današnjem napadu ruskih trupa na grad Huljajpole u oblasti Zaporožje, saopštio je guverner te oblasti Ivan Fedorov na društvenoj mreži "Telegram".

On je naveo da su dva muškarca i jedna žena preminuli pod ruševinama pogođene kuće tokom napada trupa na grad Huljajpole, a da je jedan muškarac hospitalizovan, prenosi Kijev Independent.

"Neprijatelj svakodnevno granatira naselja na liniji fronta", kazao je Fedorov, upozoravajući da je potrebno evakuisati civile koji žive u blizini fronta.

Napadnuti grad Huljajpole nalazi se deset kilometara severno od fronta, a 90 kilometara jugoistočnog od centra oblasti Zaporožje.

13:29

Ponovo napadnuta Zaporoška nuklearna elektrana

Dronovi Oružanih snaga Ukrajine napali su nekoliko objekata Zaporoške nuklearne elektrane (ZNPP), saopštili su danas predstavnici elektrane.

U izveštaju se pojašnjava da su 20 minuta pre napada inspektori Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) obišli ovaj prostor u delu kantine.

"Danas je zabeležen dolet drona kamikaze u prostor kantine koja se nalazi na teritoriji Zaporoške nuklearne elektrane teretnu luku", saopštio je telegramski kanal Zaporoške nuklearne elektrane, preneo je Interfaks.

Predstavnici stanice su istakli da je granatiranje teritorije objekta neprihvatljivo. Prethodni napad na ovu nuklearnu stanicu bio je 5. aprila.

12:46

Nove eksplozije u Harkovu

12:43

Nova optužba Amerike: Rusija testira severnokorejske rakete

Komandant američke vojske za region Pacifika Čarls Flin izjavio je da to što Rusija koristi severnokorejske projektile u napadima na Ukrajinu daje Pjongjangu retku priliku da testira svoje oružje u borbi i možda izvuče lekcije koje bi mogle da poboljšaju njihov učinak.

''Ne pamtim da je Severna Koreja imala laboratoriju na bojnom polju, kakvu im Rusi omogućavaju u Ukrajini'', rekao je Flin tokom posete garnizonu američke vojske Hamfris u blizini Seula.

On je dodao da to Severnoj Koreji daje priliku da dobije dragocene informacije o tehničkim pitanjima, procedurama i samoj municiji, dodajući da SAD pažljivo prate kako se to odvija.

SAD, Južna Koreja i drugi optužili su Severnu Koreju da je Rusiji poslala svoje najnovije nuklearne balističke rakete koje je lako sakriti, brzo rasporediti i teško oboriti, a prema informacijama koje su ponudile SAD, reč je o ''Hvasong-11'', širokoj klasi balističkih projektila kratkog dometa koji mogu pouzdano da pogode ciljeve sa visokim stepenom preciznosti.

11:49

11:06

Napad dronovima na Belgorodsku oblast

Ukrajina je izvela napade dronovima na nekoliko naselja u Belgorodskoj oblasti, saopštio je guverner regiona Vjačeslav Gladkov.

On je na na svom Telegram kanalu napisao da u napadima nije bilo povređenih.

Prema rečima Gladkova, u selu Lenjinski se zapalio krov stambene zgrade na koju je ispuštena eksplozivna naprava.

U selu Dronovka dva automobila su izgorela posle četiri napada dronovima, dok je gasovod oštećen, dodao je Gladkov.

09:19

Zelenski: Imamo kombinovanu zaštitu; "Rusija se toga plaši"

Volodimir Zelenski, ukrjinski predsednik, izjavio je da se njegova zemlja oslanja na kombinovanu zaštitu od ruskih navođenih bombi koje se bacaju iz aviona, kao i da razvija sopstveno oružje za zaustavljanje letelica koje šalje Moskva.

Opširnije pročitajte OVDE.

08:14

Ukrajinska vojska priznala: Rusija pogodila Odesu balističkim projektilima
Ruska vojska je izvršila balistički napad na Odesu izazvavši razaranja i žrtve. Unijan prenosi da su se kasno u subotu, tokom upozorenja o vazdušnom napadu, u gradu čule glasne eksplozije koje su čuli stanovnici različitih okruga. Odbrambene snage južne Ukrajine apelovale su na stanovništvo da ostane u skloništima. Šef Odeske OVA Oleg Kiper i gradonačelnik Genadij Truhanov takođe su zamolili ljude da ne izlaze na ulice, da se ne izlažu opasnosti itd. Vlasti su posebno apelovale na stanovnike Odese i Odeskog okruga. Ukrajinska vojska je saopštila da je Rusija drugi put u toku dana, udario Odeščinu balističkim sredstvima. "Juče kasno uveče ispalio je raketu, verovatno iskander-M, iznad Odese, usmerivši je na lučku infrastrukturu", saopštile su Odbrambene snage Ukrajine. Kako se navodi, od posledica udara izbio je požar, koji su spasioci brzo ugasili. Uništene su administrativne i tehničke zgrade. Povređena je radnica jednog od obližnjih preduzeća - ima akubarotraumu.

08:14

Hiljade mrtvih

08:13

Izveštaj sa fronta:

ružane snage Ukrajine granatirale su pogranične oblasti Kurske i Brjanske oblasti, Belgorod i sela u regionu. Donjeck, Makejevka, Gorlovka ponovo su pod vatrom.

Zauzvrat, ruska vojska je izvršila niz napada na industrijska preduzeća u Zaporožju, uključujući Motor Sič i AvtoZAZ, kao i rezerve Oružanih snaga Ukrajine u Razumovki

08:11

Moskva tvrdi da njene trupe napreduju i na Avedejevskom i Kupjanskom pravcu

U oblasti Donjecka tri osobe su poginule posle granatiranja ruskih trupa.

Ukrajina bi mogla da ostane bez raketa protiv-vazdušne odbrane ako Rusija nastavi intenzivnu kampanju bombardovanja dugog dometa, upozorio je predsednik Zelenski.

Moskva tvrdi da njene trupe napreduju i na Avedejevskom i Kupjanskom pravcu.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Svet

uživo Rusi zauzimaju; Ukrajina u mraku

Rat u Ukrajini – 844. dan. Nastavljaju se borbe širom Ukrajine, a Rusi su tokom prethodnog dana izveli seriju napada u Kijevskom, Hersonskom, Nikopoljskom i Donjeckom regionu, gde su poginule tri osobe.

22:29

16.6.2024.

30 min

Podeli: