Ponedeljak, 05.05.2003.

19:16

Baret: Trgovina ostaje, suspendovani preferencijali

Izvor: FoNet

Default images
Suspenzija izvoza šećera iz Srbije i Crne Gore u zemlje Evropske unije na tri meseca ne znači potpunu zabranu trgovine, već ona i dalje može da se obavlja u normalnim kontingentima, ali su preferencijali za sada povučeni, izjavio je za FoNet šef Delegacije Evropske komisije u SCG, ambasador Džefri Baret.

"Razlog za suspenziju je činjenica da je u poslednjih više od godinu dana obim izvoza i uvoza šećera iz država zapadnog Balkana u EU i obratno prilično povećan, što je izazvalo osnovanu sumnju da li su pravila o poreklu šećera bila poštovana i pravilno prezentovana", rekao je Baret.

Na pitanje šta bi SCG trebalo da učine u naredna tri meseca, Baret je odgovorio: "Potrebno je prilagoditi propise koji čine carinski mehanizam, a koji mogu da garantuju da će biti primenjivana i poštovana pravila o poreklu robe. Vlada zna koje su to mere". Posle tri meseca, uslediće preispitivanje, tako što bi posebna komisija EU došla u SCG, kako bi se uverila da li su ispunjeni uslovi i, ukoliko nalaz i izveštaj budu pozitivni, suspenzija može biti povučena, zaključio ja Baret u izjavi FoNetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: