Biz - B92.net

Znate državu koja ima 9 valuta? Pa, uvodi novu

Zimbabve uvodi još jednu valutu i zvaće se dolar, i zasada vredi dolar. Ali nema nikakve veze s američkim dolarom.

Izvor: B92
Podeli
(Foto: Getty images)
(Foto: Getty images)

Konfuzno? Država to obrazlaže pokušajem da ublaži hroničnu nestašicu novca.

Ova južnoafrička zemlja koristila je različite valute otkako je njen dolar koji je bio nacionalna valuta srušena i povučena iz upotrebe zbog hiperinflacije i masovnog štampanja novca.

Zbog toga je vlada ove države odlučila da pored američkog i australijskog dolara uvede i južnoafrički rand, euro, britansku funtu, japanski jen, kineski juan, indijski rupi i afričku pulu.

Kolaps u ekonomiji značio je da su stanovnici morali da kupe sve, od flaširane vode do čačkalica iz inosranstva, a to značni da se novac neprestano odlivao iz zemlje.

Zimbabve sada pokušava da novim apoenima od dva i pet dolara olakša bar lokalne transkacije.

Mnogi veruju da je ovo prvi korak ka ponovnom uvođenju domaće jedinstvene valute. Ove nove monete čak i izgledaju kao stari dolar Zimbabvea.

Ljudi su pohrlili ka bankomatima u nadi da će zameniti američke dolare. Neke prodavnice međutim, odbijale su da prihate nove novčanice, neki drugi kažu da nemaju izbora.

Ekonomski analitičari, međutim, ne mogu da odgonetnu šta je svrha uvođenja novih moneta kao platežnog sredstva u Zimbabveu.

Upozoravaju da će ovo samo pogoršati stanje u državi.

“Većina kompanija ovde uvozi svoju robu tako da su devize neophodne, a ne ova valuta čije će uvođenje samo oterati strane investitore. Imaćemo samo veću nestašicu u zemlji”, rekao je ekonomista tamošnjeg državnog istraživačkog instituta.

Valutna krizau Zimbabveu je počela 2000. godine, kada je vlada sprovodila agresivne zemljišne reforme. Kombinacija sankcija i gubitka poverenja u privredi dovela je do pada dolara u ovoj zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.