Svetski lanac kafeterija suspendovao 90 odsto radnika u Čileu

Vlasnik franšize Starbaksa u Čileu suspendovao je ugovore o radu za oko 90 odsto zaposlenih.

Svet

Izvor: B92

Subota, 04.04.2020.

11:23

Svetski lanac kafeterija suspendovao 90 odsto radnika u Čileu
Foto: EPA, JOHN G. MABANGLO

Razlog ovome je to što je većina kafića u toj zemlji zatvorena u okviru mera borbe protiv pandemije koronavirusa, izvestili su lokalni mediji i sindikat.

Meksička firma Grupa Alsea, koja je vlasnik franšiže Starbaksa u Latinskoj Americi, saopštila je da će isplatiti martovske plate u celosti, a da će za april isplatiti zaposlenima u Čileu 10 odsto od iznosa plata, objavio je lokalni list Diario Finansijero, prenosi Rojters.

U saopštenju Grupe Alsea se navodi da je ovaj potez "odgovorna mera" koja ima za cilj zaštitu radnih mesta u više od 120 prodajnih objekata širom Čilea i da se firma nada da će ugovori o radu biti obnovljeni kada prođe kriza koronavirusa, dodaje list.

Sindikat radnika Starbaksa je naveo u dopisu poslatom Rojtersu da je suspenzija pogodila 1.600 ljudi, što je oko 90 odsto čileanske radne snage te franšize.

Andres Ðordano, predsednik sindikata, kaže da Grupa Alsea i dalje radi putem dostave narudžbina na adrese kupaca, i da je njen "proizvoljan postupak", bez razgovora sa sindikatom, "povećao neizvesnost situacije za radnike i njihove porodice".

Ni franšiza Starbaks Čile ni njihov operator Grupa Alsea nisu odgovorili na Rojtersov zahtev za komentarom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: