Vesti -

SAD vojnim avionima "osvaja" Brazil

Brazilija -- Brazil će dobiti američku unapređenu tehnologiju ako kupi Boingove borbene lovce "F/A-18 super hornet" za modernizaciju vazduhoplovstva.

Izvor: Tanjug
Podeli

Borbeni avion "F/A-18 super hornet" nadmeće se za veliki brazilski ugovor sa lovcem "rafal" koga izrađuje francuska kompanija Daso i s modelom "gripen" u proizvodnji švedske firme Saab.

U međuvremenu, Brazil je izrazio nezadovoljstvo nedavnim američkim otkazivanjem 380 miliona dolara vrednog ugovora sa nacionalnom kompanijom Embraer o kupovini 20 letelica tipa AT-29 "super tukano" za potrebe armije Avganistana.

Vrednost brazilskog ugovora za izradu 36 lovaca naredne generacije kreće se između četiri i sedam milijardi dolara.

Brazil, dominantna privreda Južne Amerike i šesta ekonomija na svetu, insistira da se sa prodajom lovaca istovremenu obezbedi transfer tehnogije u svim njegovim ugovorima iz oblasti naoružanja i vojne opreme.

Upravo zato, američki ministar odbrane Leon Paneta kaže da je ta ponuda "rezervisana samo za najbliže saveznike i partnere. Ta ponuda je mnogo značajnija od toga što će Brazil dobiti najbolje lovce".

Pored transfera tehnologije Brazil takođe želi da se jedan broj borbenih aviona montira u zemlji, što bi prema procenama analitičara, moglo da ide na ruku francuskom "rafalu".

Francuski lovac, iza koga stoji međunarodni konzorcijum, potpisao je tri sporazuma sa brazilskim firmama o širenju saradnje u oblasti novih tehnologija ako Brazil izabere "rafal". Ako dobije ugovor Francuska je spremna da ponudi kompletan transfer tehnologije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.