Svet

Sreda, 03.05.2023.

08:28

Rešen spor: Pomirenje

Nemački proizvođači oružja Kraus-Mafaj Vegman (KMW) i Rajnmetal postigli su nagodbu oko prava intelektualnog vlasništva nad borbenim tenkom Leopard 2.

Izvor: SEEbiz

Rešen spor: Pomirenje
EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

"Strane su se nagodile", stoji u kratkom saopštenju suda, dodajući da je slučaj, koji se tiče prava na Leopard, uključujući verziju 2A4, sada zatvoren. Sud međutim nije izneo detalje o postignutom sporazumu.

Minhenski proizvođač tenkova KMW pokrenuo je tužbu protiv obrambene kompanije Rajnmetal iz Diseldorfa u vezi s izjavama izvršnog direktora Rajnmetala Armina Papergera da njegova kompanija drži prava intelektualnog vlasništva.

Rajnmetal je u utorak izjavio da ne polaže "ekskluzivna prava" na tenk.

KMW i Rajnmetal su i rivali i partneri. Tenk Leopard 2 u početku je razvio Kraus-Mafaj, kako se kompanija zvala u to vreme, ali Rajnmetal proizvodi top, municiju, sistem za upravljanje vatrom kao i sistem za kontrolu, prema kompaniji.

U nedavnom intervjuu za švajcarske novine Neue Zürcher Zeitung, Paperger je rekao: "Prava na Leopard 2A4 pripadaju Rajnmetalu". KMW je tražio pravnu zaštitu kako bi sprečio Rajnmetal da daje izjave koje KMV smatra "neistinitim, činjenično pogrešnim tvrdnjama koje krše njena prava".

Na vlastitoj web stranici Rajnmetal pripisuje KMW-u zasluge za razvoj tenka, uprkos onome što je Paperger rekao u intervjuu.

"Leopard 2 kompanije Kraus-Mafaj Vegman (KMW) je najbolji glavni borbeni tenk na svetu", piše na stranici.

Rajnmetal je u utorak izdao izjavu u kojoj se navodi da ni Paperger ni Rajnmetal ne žele da polažu ekskluzivna prava na tenk.

Vrlo moderan tenk je oslonac nekoliko evropskih vojski i nedavno je bio u centru rasprave o isporukama nemačkog oružja Ukrajini, prenosi seebiz.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Svet

Uvode novu novčanicu: Inflacija uzima danak

Zbog dramatičnog skoka inflacije u Argentini poslednjih meseci vlada u Buenos Ajresu povećala je veličinu svoje najveće novčanice u opticaju sa 5.000 na 10.000 pezosa, koja vredi oko 10 dolara.

14:39

9.5.2024.

1 d

Podeli: