Svet

Utorak, 25.04.2023.

19:37

Podneta tužba: Nemci se posvađali oko tenka "leopard 2"

Dve kompanije koje zajednički učestvuju u izradi jednog od najsavremenijih tenkova ''leopard 2'' uplele su se u pravni spor oko prava intelektualne svojine.

Izvor: Tanjug

Podneta tužba: Nemci se posvađali oko tenka
Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Kompaniju Rajnmetal, koja je prošle godine dovedena u centar pažnje kada je Nemačka povećala svoje troškove za odbranu, optužila je kompanija Kraus-Mafaj Vegman (KMV), a saslušanje u Minhenskom sudu je zakazano za 2. maj, preneo je Rojters.

Pod pritiskom saveznika, nemačka vlada je ove godine pristala da pošalje tenkove ''leopard 2'' u Ukrajinu, koji se smatraju ključnim naoružanjem koje je tražio Kijev u pripremi velike prolećne kontraofanzive.

Rajnmetal pravi topove za ''Leopard 2'', dok KMV proizvodi šasije za taj tenk. KMV je na izjavu izvršnog direktora Rajnmetala Armina Papergera, da ta kompanija poseduje prava na model ''Leopard 2A4'', reagovala tužbom. Iz okružnog suda u Minhenu danas je saopšteno da KMV traži pravnu zaštitu kako bi sprečio Rajnmetal da daje izjave koje KMV smatra "neistinitim, činjenično pogrešnim tvrdnjama koje krše njena prava".

Nije odmah jasno kakav uticaj spor može da ima na saradnju dve kompanije, koje su prošle nedelje zajednički objavile naređenje nemačke vojske za nadogradnju 143 borbena vozila ''Puma'', čija je vrednost procenjena na oko 770 miliona evra, navodi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija: Kinezi, nerazumni ste

Veliki sporazum o gasovodu između Rusije i Kine navodno je u zastoju zbog onoga što Moskva smatra "nerazumnim zahtevima Pekinga u pogledu cena i nivoa snabdevanja".

8:35

3.6.2024.

1 d

Svet

Potpuni haos: Blokirani putevi

Uoči izbora za Evropski parlament poljoprivrednici iz Španije i Francuske blokirali su danas puteve duž špansko-francuske granice na Pirinejima.

19:37

3.6.2024.

20 h

Svet

Loše vesti za građane Rusije

Vlasti u Rusiji razmišljaju o promeni poreskog sitema u zemlji, tako da paušalna stopa od 13% bude zamenjena progresivnom stopom, uz znatno veće poreze za bogate i korporacije.

21:52

3.6.2024.

18 h

Podeli: