Pokupovali u milijardama, sada stiže zabrana

Kineska vlada nastavlja da zauzdava ulaganja domaćih kompanija u nekretnine, sport, zabavu i druge sektore u inostranstvu.

Svet

Izvor: B92

Petak, 18.08.2017.

13:36

Pokupovali u milijardama, sada stiže zabrana
Foto:Thinkstock

I to nakon niza akvizicija vrednih više milijardi dolara koje su sprovele kineske firme u poslednjih par godina.

Dokumentom, koji je objavio Državni savet, odnosno kineska vlada, ograničavaju se prekomorske investicije u hotele, bioskope, industriju zabave, nekretnine i sportske klubove, prenosi agencija AP.

Takođe se u potpunosti zabranjuju ulaganja u kockarnice.

Ovo je najnoviji potez kineskih regulatora koji nastoje da prikoče seriju akvizicija domaćih preduzeća u inostranstvu, navodeći kao razlog zabrinutost da kineske kompanije koje su uključene u preuzimanja mogu da uđu u prevelike dugove.

Jedan od tih konglomerata, kineska Vanda Grupa, postala je najveći svetski kino operater kupovinom američkog lanca bioskopa AMC. Vanda je prošle godine tom lancu pridodala i rivalsku mrežu bioskopa Karmajk Sinemas, koju je preuzela za 1,2 milijarde dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

6 h

Podeli: