Nemačka najavljuje kraj velikodušnosti

Nemačka vlada najavila je prestanak pomoći u sadašnjem obimu malim preduzetnicima zbog gubitaka izazvanih merama protiv širenja koronavirusa.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.11.2020.

15:06

Nemačka najavljuje kraj velikodušnosti
Foto: Depositphotos, Steve_Allen

"Mi zasigurno ne možemo na neodređeno vreme deliti ovako opsežnu pomoć koja se temelji na prometu", rekao je u ponedeljak ministar ekonomije Peter Altmajer u razgovoru za javni servis Dojčland radio.

Šef kancelarskog ureda i koordinator tzv. korona-kabineta Helge Braun rekao je za dnevnik Handelsblat da država nije trajno sposobna da finansira pomoć koja se temelji na prometu ostvarenom u istom razdoblju prošle godine.

"Promet ne može biti jedini kriterijum", rekao je Braun.

Nemačka vlada za preduzetnike koji su pogođeni merama za novembar i decembar, pri čemu se uglavnom radi o ugostiteljskim i kulturnim objektima, u ime pomoći isplaćuje do 75 odsto od prometa ostvarenog u istim mesecima prošle godine, prenosi SEEbiz.

Juče su objavljeni detalji studije Instituta nemačke ekonomije (IW) koji pokazuju da država na ovaj način, zbog nepreciznog odnosa prema fiksnim troškovima preduzetnika, isplaćuje i do 10 milijardi evra više nego što je potrebno.

Studija zaključuje da neki manji preduzetnici tako finansijski bolje prolaze nego kad bi smeli normalno da nastave s radom.

Braun je rekao da će i dalje "biti pomoći za ekonomiju", ali da se modaliteti proračuna moraju promeniti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: