Svet

Petak, 15.07.2022.

18:37

Nemačka ministarstva štednjom daju primer

Energenti nezaustavljivo poskupljuju i političari učestalo pričaju o štednji energije.

Izvor: DPA

Nemačka ministarstva štednjom daju primer
Ilustracija: Shutterstock/Thanida

Kako, međutim, štednji doprinose sama ministarstva u Nemačkoj?

Neka su već u akciji, smanjujući hlađenje po vrućini i najavljujući hladnije kancelarije na zimu i nastojeći da vode primerom, navodi u petak agencija dpa.

Pojedina ministarstva tek sondiraju mogućnosti, a neka već planiraju duboke promene, piše dpa pozivajući se na sopstvenu anketu u vladi.

Ministarstvo privrede i klime od jeseni namerava da uštedi oko 15 odsto energije na slabijem grejanju, a pre toga čak 40 odsto na rashlađivanju, ograničivši ga na 26 stepeni. Izuzetak su samo prostorije sa kompjuterskom tehnikom koja mora da se hladi.

Ministarstva zdravstva i odbrane su, pak, rashlađivanje limitirale na svežijih 22 stepena.

U ministarstvu spoljnih poslova su rekli da već štede gašenjem rashladnih uređaja u nekim prostorijama i montiranim solarnim planelima na krovu. One kancelarije koje se nadalje klimatizuju hlade se na šest stepeni ispod spoljašnje temperature.

"Moramo sada nešto da uradimo, ne samo da apelujemo na druge, nego da počinemo sa onim što sami već sada možemo," rekao je, Andreas Jung, stručnjak za energetiku opozicionih demohrišćana. Vlast treba da signalizira koliko je situacija ozbiljna, dodao je Jung.

Ministarstvo za porodicu u zgradi nema centralno podesivo hlađenje i grejanje, pa je na zaposlene apelovale da budu savesni, da temperaturu podešavaju na umerenu i da gase hlađenje i grejanje kada izađu, rekao je jedan portparol.

Ministarstvo za porodicu nije jedino u saveznoj vladi sa zgradom bez centralne kontrole klimatizacije - isto je u poljoprivredi, delimično zdravstvu, odbrani i međunarodnoj ekonomskoj saradnji i razvoju.

U ministarstvu unutrašnjih poslova počeće da radi energetski efikasan geotermalni uređaj, koji koristi podzemnu toplotu. Tek ako to ne bude dovoljno, temperaturu će podići centralno grejanje, rekao je jedan portparol.

Uz to, ministarstvo je nedavno na krov postavilo solarne panele, a u hadnoj sezoni kancelarije će bit hladnije nego inače.

Sedam od 15 ministarstava je uvelo ili planira sistem ekološkog menadžmenta prema preporukama Evropske unije. Koncept identifikuje i uklanja ekološki i ekonomski slabe tačke u zgradama administracije i doprinosi štednji energije i obaranju troškova.

Jedna predstavnica ministarstva za obrazovanje i nauku je navela da sistem do 2025. treba da bude postavljen u svim zgradama najviših saveznih ustanova.

Ministarstva finansija, obrazovanja i ekologije štede i na grejanju vode, koja nije vruća, nego je mlaka ili potpuno hladna.

Većina ministarstava će da gasi svetla koja nisu bitna za bezbednost, a u ministarstvu spoljnih poslova u toku je zamena neefikasnih starih sijalica LED osvetljenjem.

Prošle sedmice Bundestag je odlučio da kancelarije poslanika, njihovih saradnika i parlamentarne administracije na zimu zagreva na 20, umesto dosadašnjih 22 stepena. Rashlađivanje je, zavisno od spoljašnje temperature, sada umesto na 24-26 limitirano na 24-238 stepeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Svet

"Nećemo ometati snabdevanje ruskim gasom"

Moldavija neće ometati isporuku ruskog gasa kroz svoj region Transistriju nakon što ugovor o tranzitu sa Ukrajinom istekne ove godine, izjavio je juče moldavski ministar energetike Viktor Parlicov.

7:56

8.5.2024.

1 d

Podeli: