Evroazijska ekonomska unija formira zajedničko tržište nafte i gasa

Zemlje Evroazijske ekonomske unije počele su da formiraju zajedničko tržište za gas, naftu i naftne derivate, kazao je predsednik Rusije Vladimir Putin.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 20.01.2021.

15:02

Evroazijska ekonomska unija formira zajedničko tržište nafte i gasa
Foto: Epa/MAXIM SHIPENKOV

"Države članice odobrile su koncept formiranja zajedničkog finansijskog tržišta Evroazijske ekonomske unije, a u toku su pripreme za stvaranje zajedničkog tržišta električne energije. Pokrenuli smo program za formiranje zajedničkih tržišta gasa, nafte i naftnih derivata“, rekao je on na sastanku o integracionim procesima u EAEU.

U decembru su lideri odobrili akcioni plan za usklađivanje zakonodavstava zemalja Unije u naftnom sektoru, a takođe su odlučili da pređu na drugu fazu formiranja zajedničkog tržišta gasa – stvaranje infrastrukture, tehnološkog i pravnog okvira tržišta, podseća Sputnjik.

Predsednik Rusije je dodao da su u većini privrednih sektora zajednička tržišta već formirana i uspešno rade, dok se u ostalim oblastima rešavaju praktična pitanja i traže optimalni modeli.

Kao primer uspešnog nalaženja kompromisa između država članica EAEU naveo je stvaranje jedinstvenog tržišta za proizvodnju i promet lekova i medicinskih sredstava.

"Od 1. januara ove godine registracija svih lekova u zemljama EAEU vrši se u skladu sa jedinstvenim pravilima i procedurama. To je izuzetno važno sada... kada se naše zemlje suočavaju sa zajedničkim izazovom – epidemijom koronavirusa. I moramo efikasno da koordinišemo napore u zaštiti života i zdravlja naših građana“, zaključio je Putin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: