Svet

Ponedeljak, 05.02.2024.

10:52

Evo gde se najduže, a gde najkraće radi do penzije

U većini zemalja Evropske unije uobičajena starosna granica za odlazak u redovnu starosnu penziju je 65 godina.

Izvor: tportal, Poslovni dnevnik

Evo gde se najduže, a gde najkraće radi do penzije
Foto, ilustracija: Shutterstock/Ruslan Huzau

Međutim, produženjem životnog veka mnoge od njih podigle su granicu za penzionisanje ili to planiraju da urade.

Granica za odlazak u punu starosnu penziju u zemljama Evropske unije kreće se od 62 do 67 godina, a trenutno u većini zemalja za to treba navršiti 65 godina.

Najnižu starosnu granicu za penzionisaje ima Francuska, u kojoj se u punu penziju trenutno ide sa 62 godine i tri meseca. Prošle godine ova penzionerska oaza, nakon velikih protesta, je usvojila reformu s postupnim podizanjem starosne granice za ostvarenje penzije sa 62 na 64 godine do 2032. godine.

S manje od 65 godina puna penzija može se zaslužiti još u Slovačkoj, Češkoj, Letoniji, Litvaniji i Malti.

S druge strane, najrestriktivnije uslove za odlazak u penziju imaju Bugarska, Italija, Grčka i Danska, u kojima za penzionisanje treba napuniti 67 godina.

Mnoge zemlje donele su odluke o postupnom ili jednokratnom podizanju granice za penzionisanje u narednih desetak godina. Uglavnom se granica podiže na 67 godina, a Danska je već odlučila da 2035. podigne starnosnu granicu za penzionisanje na 69 godina, piše tportal.

Pritom su pojedine zemlje vezale godine za odlazak u penziju s rastom očekivanog životnog veka. Ovaj mehanizam je u primeni u Finskoj, Danskoj, Kipru, Estoniji, Grčkoj, Italiji, Holandiji, Portugalu i Slovačkoj.

Pojedine zemlje (Finska, Norveška, Švedska) imaju fleksibilnu starosnu granicu. To znači da osoba može da ostvari penziju unutar određenog raspona godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: