Promo

12.06.2024.

10:26

Meze by Elliniko: Putevima letećeg tanjira gastronomske fantastičnosti – iz Beograda kroz celu Grčku!

Iako je mnogima proleće omiljeno godišnje doba, pomisao na Grčku u nama češće budi sanjarenja o letnjim užicima.

Izvor: Promo

Meze by Elliniko: Putevima letećeg tanjira gastronomske fantastičnosti – iz Beograda kroz celu Grčku!
Promo

Podeli:

Iz snova u stvarnost, iz proleća u leto – započnite vaše putovanje iz Beograda ka „Eladi“ kroz čari ukusa njene izvrsne lokalne i regionalne kuhinje na „tanjiru gastronomske fantastičnosti“ serviranom za vas u našem restoranu Meze by Elliniko.  

Grčki turizam i regionalna kuhinja su duboko povezani, jer autentična gastronomska iskustva pružaju izuzetan uvid u karakteristike raznih oblasti postojbine civilizacije. Raznovrsna geografija, klima i kulturno nasleđe zemlje doveli su do širokog spektra regionalnih kuhinja, od kojih svaka ima svoje različite ukuse, sastojke i tehnike kuvanja – pre više decenija objedinjene po prvi put upravo u raskošnom meniju našeg matičnog restorana To Elliniko iz Soluna.

Promo

Festivali hrane i vina – kao i posebne gastronomske turističke rute, karakteristični su za različite regione Grčke tokom cele godine, slaveći lokalne kulinarske tradicije i proizvode. Kroz jedinstveno iskustvo esencije grčke trpeze – između ostalog – kod nas ćete probati sireve iz različitih delova Grčke kao što su Graviera sa ostrva Krit, Kefalotiri iz Epira, Feta Arvanitis iz okoline Soluna i Halumi - tradicionalno sa Kipra.

Sofisticiranost ostrva Santorini ćete doživeti kroz specifično žuto sočivo koje je glavni sastojak jela Fava, dok sočnu posebnost Kalamon maslina odlikuje svetski poznato geografsko poreklo sa Peloponeza. 

Organsko ekstradevičansko maslinovo ulje Liokarpi potiče sa malog sertifikovanog maslinjaka iz okoline drevnog grada Faistos na Kritu. 

Promo

Mala Azija imala je značajan i višestruk istorijski uticaj na grčku kulinarsku tradiciju, između ostalog i po brojnim osnovnim sastojcima grčke kuhinje – maslinovom ulju, jogurtu, medu i raznom bilju i začinima. Razne tehnike, upotreba bilja i začina i praksa sporog kuvanja integrisana je u domaću kulinarsku praksu. 

Tradicionalna grčka jela sa ostrva u Egejskom moru i oblastima sa severa poput musake i dolmadakije (listovi vinove loze punjeni pirinčem i začinskim biljem) imaju analogije u maloazijskoj  kuhinji, a uz njih se na meniju Mezea još ističu i Kebab (Jaurtlu – čiji recept po nekim predanjima potiče još iz Konstantinopolja), asortiman zapečenih sireva Saganaki Tirion, Bakaliarios/Garides Saganaki i brojni deserti i slatkiši.

Promo

Pastourmadopitakia (rolnice sa goveđom pršutom) primer su dragocenog legata uticaja doseljenika iz Jermenije i Gruzije na grčku kuhinju, dok se za jelo Agioritiki Tigania vezuje verovanje da potiče sa poluostrva Atos, odnosno Svete Gore (Agio Oros).

Kleftiko („ukradeno“) je mesni specijalitet pripremljen u pećnici poreklom iz Janjine u Epirskoj oblasti koji vas sigurno neće ostaviti ravnodušnim, kao ni neverovatni Armenovil – nadaleko čuveni desert delimično francuskog porekla koji se priprema samo u Solunu, a od skoro i u Beogradu.

Plodovi decenija vrednog i strpljivog rada domaćina restorana To Elliniko na prikupljanju recepata i promocije i očuvanju grčke tradicionalne i regionalne kuhinje neposredno su dostupni i vama - u Beogradu. Započnite već danas vaše putovanje kroz raznovrsne ukuse i kulinarske pejzaže vama omiljene Grčke u restoranu Meze by Elliniko u Beogradu. Kalos irthate!  

Promo

(Meze by Elliniko, Bulevar Maršala Tolbuhina 34a Novi Beograd, otvoren svakog dana od 12:00 do 23:00)

Podeli:

Možda vas zanima

Podeli: