Svet

Petak, 17.06.2022.

09:20

"EU traži put"

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da Evropska unija radi na alternativnom izvoznom putu za ukrajinsko žito i žitarice preko Rumunije.

Izvor: Tanjug

Foto: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN / POOL

"Odesa je nekoliko desetina kilometara od Rumunije", rekao je Makron juče u intervjuu iz Kijeva francuskom TV kanalu TF1, prenosi Si-En-En.

Dodao je da će se žito izvoziti iz Rumunije preko Dunava, a potom će se prevoziti železnicom.

Na konferenciji za novinare u Kijevu u četvrtak, Makron je poručio da je trenutna globalna kriza sa hranom "direktna posledica rata koji vodi Rusija".

Pozvao je Rusiju "da prihvati da Ujedinjene nacije organizuju izvoz žitarica, što zahteva ukidanje ruske blokade ukrajinskih luka i da pruži sve bezbednosne garancije Ukrajini kako bi dozvolila izlazak ovih žitarica".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uvode novu novčanicu: Inflacija uzima danak

Zbog dramatičnog skoka inflacije u Argentini poslednjih meseci vlada u Buenos Ajresu povećala je veličinu svoje najveće novčanice u opticaju sa 5.000 na 10.000 pezosa, koja vredi oko 10 dolara.

14:39

9.5.2024.

1 d

Aktuelno

Koliko košta izgradnja montažne kuće?

Popularnost montažnih kuća poslednjih decenija kontinuirano raste, i za to postoji više razloga. Dug vek trajanja, brzina izgradnje, prirodni materijali i energetska efikasnost – samo su neki od njih.

16:15

9.5.2024.

1 d

Podeli: