Cena bakra na osmogodišnjem maksimumu - 8.270 dolara

London -- Evropske akcije su dostigle danas jednogodišnji maksimum.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, Lenorlux
Foto: Depositphotos, Lenorlux

Razlog je što su deonice rudarskih kompanija pratile skok cena bakra, ali i usled jačanja tržišnog optimizma po pitanju američkog paketa stimulativnih mera i očekivanog bržeg oporavka globalne ekonomije ove godine.

Panevropski indeks STOKS 600 porastao je za 0,7 posto, podržan usponom akcija Rio Tinta, BHP Grupe i kompanije Anglo-Amerikan, pošto su cene bakra skočile na najviši nivo u više od osam godina, izveštava Rojters.

Pema poslednjim podacima sa Londonske berze metala, bakar se trguje za 8.270,50 dolara po toni u odnosu na decembarski nivo od 8.024 dolara.

Istorijski monetarni i fiskalni podsticaji pomogli su da se referentni indeks STOKS 600 oporavi za oko 55 odsto otkako je u martu 2020. pao na najniži nivo u više od sedam godina, ali i dalje kaska s oporavkom za američkim indeksom S&P 500 zbog produženja mera lokdauna u Evropi uvedenih radi suzbijanja širenja koronavirusa.

Akcije banaka i energetskih kompanija takođe beleže porast jer je takozvana "trgovina oporavkom" izazvala potražnju za ovim sektorima koji su se kotirali slabije nakon udara pandemije koronavirusa početkom 2020. godine.

Jačanje deonica energetskih firmi podiglo je cene nafte, koje su dostigle 13-mesečni maksimum. Severnomorska nafta Brent je porasla za 1,4 posto na 63,29 dolara po barelu, dok je američka WTI nafta napredovala za 1,0 procenat premašivši neznatno nivo od 60 dolara po barelu. To je njihov najviši nivo od januara 2020.

Većina evropskih berzi je na jutrošnjem trgovanju do 8:46 časova po srednjoevropskom vremenu bila u porastu, dok su azijske berze noćas dostigle rekordne vrednosti.

Optimizam na evropskim berzama "podgrejao" je i američki predsednik Džo Bajden koji se u petak obratio grupi demokratskih i republikanskih lokalnih zvaničnika za pomoć povodom njegovog korona paketa podrške privredi i građanima, vrednom 1,9 biliona dolara.

Očekuje se da će obim trgovine na berzama danas ostati slab, jer su tržišta u Kini, Hong Kongu i Sjedinjenim Državama zatvorena zbog nacionalnih praznika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 126 idi na stranu